Гамбург: український прорив

Volyn Times

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Проросійськи налаштовані жителі Гамбурга намагалися завадити показу фільму "Сильніше, ніж зброя", німецьку прем'єру якого у цьому місті організували представники громадської організації "ArtMaidan". Але останньої миті передумали - чи то поява поліції справила враження, чи запрошення директора кінотеатру до діалогу спонукала їх змінити плани. 

"Ми — демократична країна, кожен має право на висловлення думки,” - пояснив позицію правоохоронців один із поліцаїв. Директор кінотеатру "Метрополіс", де мав відбутися показ, у свою чергу, запропонував проросійським активістам долучитися до перегляду: “Ми запрошуємо усіх бажаючих подивитися фільм, а потому — подискутувати із запрошеним з України гостем." Після цього демонстрацію відмінили.

продюсер Єлена Качур, художниця Юлія Марушко і Юрій Ярмілко, генеральний Консул України в Гамбурзі

«Україна — це не лише політика,» - пояснює засновниця «ArtMaidan» Юлія Марушко. - «Проте, наш перший проект у новому році — показ фільму про  події в серці європейської столиці, які рік тому сколихнули увесь світ». Майже 200 глядачів подивилися історію, яка представляє фундаментальну трансформацію української нації через людську жертву і боротьбу.

Виставка Юліи Марушко "100" жертви Майдану

Дуже цікаво подивитися матеріал без коментатора, який усе пояснює,” - поділився враженнями німецький студент. “Фільм розхвилював мене до емоцій минулого року”, - описала свої відчуття українка. “Велика подяка операторам, які, ризикуючи своїм життям, донесли нам інформацію. Важко підібрати правильні слова,” - зазначив ще один глядач.

Логіка #BABYLON'13 — це певне об'єднання, в якому немає головних людей, кожен займається, чим може. Я — продюсер,  але не в тому розумінні, що я керую цим проектом. Що я вмію робити, те роблю,” - сказав представник творчої групи #BABYLON'13 Ігор Савиченко. Після показу виникла дискусія, під час якої німецькою, англійською, російською та українською мовами глядачі отримували відповіді на свої запитання. Вони також поділилися міркуваннями, як можна протистояти потужній російській пропаганді, що діє і в Німеччині.

Дискусія після фільму з продюсером #BABYLON'13 Ігорем Савиченко

Тоді, коли команда #BABYLON'13 за підтримки телеканалів 24, Espreso.TV  та Громадське TV готує в Україні мережу показів українського документального кіно, нова культурна громадська організація «ArtMaidan» презентує фільм «Сильніше, ніж зброя» у різних містах Німеччини. 1 березня його побачать у Ганновері. А навесні 2015 року крізь призму документального кіно  #BABYLON'13 на події в Україні подивляться жителі Мюнхена, Франкфурта, Бремена, Кьольна, Ляйпціга, Штутгара.

Заповнений зал кінотеатру "Метрополіс" в Гамбурзі

Показ супроводжує мандрівна  виставка української художниці Юлії Марушко "«100» - жертви Майдану". Організатори у Німеччині: «ArtMaidan» спільно з Українським Кіноклубом в Берліні, за підтримки Генерального Консульства України в Гамбурзі, громадської благодійної організації «Feine Ukraine», благодійної організації “Herz für die Ukraine”, спонсорська підтримка - Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Переклад субтитрів на німецьку мову: Віталій Олійник, Софія Онуфрів, Наталя Шляйхер.

Більше інформації: ТУТ, ТУТ і ТУТ

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь