Луцькі попи знову паплюжать могили

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

В Луцьку знову копають на історичних могилах. 3 березня 2015 року в охоронній зоні пам’яток національного значення - Монастирі Бернардинів та Костелу монастиря Бернардинів (Свято-Троїцький кафедральний собор) - на історичному кладовищі, на якому хоронили відомих діячів луцької громади, працював екскаватор. Роботи здійснювались Волинською єпархією УПЦ КП. 

Користаючись ситуацією в країні і безпідставно одягнувши на себе саван святості, деякі представники церков затято ставлять себе вище закону і моральних принципів суспільства. Особливим нахабством у питаннях нищення національного спадку й паплюження історичних поховань відзначається Волинська єпархія УПЦ КП, очолювана Тимофієм Зінкевичем (о. Михаїлом). Цю чітку ганебну тенденцію підтверджують і нинішні події біля луцького Свято-Троїцького кафедрального собору, що розташований у самому центрі міста. Без жодних відповідних дозволів і погоджень представники церкви цинічно копали екскаватором котлован прямо на історичному цвинтарі, який розміщений навколо храму. Зауважимо, що саме тут поховано цвіт Луцька початку ХХ ст.: зовсім поруч - могили Івана Десницького, батька принцеси Таїланду Катерини Десницької, луцьких суддів та офіцерів. Але служителям церкви це абсолютно байдуже.

Копають на цвинтарі 03.03.2015

Як повідомили нам власні джерела з органів міської влади, церква, не отримавши відповідних дозволів на будівництво в охоронній зоні, таким чином намагається втулити на цьому місці свій черговий магазин. До речі, поруч, у її самобуді на кістках – у будівлі «Духовної академії», - здаються в оренду приміщення для комерційної діяльності. 

Представники Комітету захисту національної спадщини ГРВ одразу повідомили про згаданий факт чиновникам управління культури Луцької міської ради, яке розташовується за тридцять метрів від місця події і яке мало б відповідати за охорону культурної спадщини в місті. Начальник відділу охорони культурної спадщини цього управління Петро Троневич, який прибув на місце події, жодним чином не вплинув на роботи. Навіть не намагався. Всупереч вимогам ЗУ «Про охорону культурної спадщини» і Положенню про відділ охорони культурної спадщини, незаконні роботи зупинено не було. Чиновник лише в телефонному режимі повідомив, що не може знайти нікого з представників церкви (хоча офіс єпархії – за кілька метрів - авт.), а копання на кладовищі – це лише перенесення землі з одного місця на інше. Те, що на цей момент прямо над могилами вже був викопаний котлован глибиною в метр і шириною сім метрів, чиновник навіть не зауважив. 

Котлован на кладовищі 03.03.2015

Слідчо-оперативна група МВ УМВС у м. Луцьку взагалі нагадувала прибульців із іншої планети. Працівники міліції не знали законодавства і відверто боялися діяти. Тож, її представник дуже довго бігав між екскаваторником, який вперто продовжував роботи на кладовищі, представником Комітету захисту національної спадщини ГРВ і телефоном, за допомогою якого спілкувався з «владикою» і своїм начальством. Після досить наполегливої «профілактики неграмотності», проведеної міліціонеру представником Комітету, й отриманих чітких роз’яснень закону, роботу екскаватора 3 березня все-таки вдалося тимчасово зупинити. 

Піп за кермом

Зауважимо, що роботи здійснювалися безпосередньо у санітарній зоні кладовища та в охоронній зоні пам’яток національного значення. Жодних відповідних погоджень на їх проведення не було, археологів теж забули запросити. Хоча цього вимагає закон. Це підтвердив нам і керівник ДП ІА АН України «Волинські старожитності» Олексій Златогорський. 

P.S Ганебну ситуацію, що відбувалася тут наступного дня, описав один із учасників групи «Збережемо древній Луцьк» в мережі ФБ Vladimir Yegorov: «Копали сегодня аж гай шумел. Экскаватор не торопясь срывал кирпичи со старых кладок. А экскаваторщик пристально наблюдал за теми, кто проявлял к сему действу любое внимание. От она сущность продажных ряс.». 


  1. Ольга 13 червня 2015 13:27
    У меня комментарий по поводу Почаевской Лавры, значить строить Божии храмы это плохо, а трех этажные дома это нормально и ездить на крутых иномарках, в том время когда люди живут за копейки и умирають на этой бессмысленной войне,раскольники хотят забрать нашу Лавру, но Бог этого не допустит, она придлажела и будет всегда принадлежать православным христианам, а те кто пойдет против воли Божией станут бесноватыми и почаевские монахи Вас вычитывать не будут.

  2. Ярослав 1 травня 2017 18:55
    Местная полиция лучше бы наркоманов ловила в парке, там их множество, а не московским прихвостням прислуживала и в Украине смотри всё наладилося бы. А на счёт костей, так в Луцке пол города на костях построены и что?..

  3. Ярослав 1 травня 2017 18:59
    В луцке есть такой месный активист Генадий Хамутинков, так я вам расскажу о нём-Это тот самый Генадий которого в Харьковском Медицинском москали завербовали в своё время, так вот местная полиция вместо того что бы московским прихвостням потыкать, народу бы служила.А то я посмотрю Местная полиция вообще беспредельничают в Луцке ( идиоты).

  4. Ярослав 1 травня 2017 19:02
    На самом деле ребята, дело вовсе не в захоронении и не в костях--это кто не знает..Дело вовсе в другом, Московская церковь через завербованных (активистов) всячески пытаются завладеть Украинскими церквями и храмами, а местные идиоты--вроде полиции им в этом помогает.Вот и вся на самом деле проблема.

  5. Volyn Times 2 травня 2017 1:17
    http://volyntimes.com.ua/news/359

  6. Ярослав 8 травня 2017 20:17
    Генадий Хамутенко там местный активист)) так его в Харьковском медицинском ещё завербовали московские попы, это давно все знают..Местная полиция лучше бы наркоманов гоняла бы с парка, и порядки бы там навела..Они наверное думают что Аваков свои деньги им платит??((((((((
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь