Ганновер: український прорив

Volyn Times

Культура :: ОСОБА

Більше запитань, аніж відповідей виникло у ганноверських глядачів українського документального фільму «Сильніше, ніж зброя» авторства творчої групи #BABYLON'13. Як українців, так і німців, які прийшли подивитися кіно про події річної давності в Україні, цікавив результат: чого ми досягнули після стількох зусиль і людських утрат?...

 Німецька публіка, яка спочатку бачила мирні, хороші картини з Майдану, нині, переглядаючи цю стрічку, отримуючи  інформацію зі ЗМІ, з аналітичних статтей, зокрема, цікавилася: “Не таємниця, що Україна - одна з найкорумпованіших країн. Ми бачимо лише негативні кадри у фільмі. Але люди хотіли змінити ситуацію. Нам продемонстрували картинки анархії в Києві, картинки з війни, насилля. Дедалі частіше пишуть про розчарування активістів Майдану. Нам не вистачає інформації із заходу України.  Які ж зміни після Майдану?  Невже усе лише для того, щоб панував хаос?“ 

А українському глядачеві здалося, що у фільмі замало сцен насилля з боку силовиків.

Європейський варіант стрічки закінчується словами “все буде добре”. І цим він різниться від українського. Як пояснив представник творчої групи #BABYLON'13, продюсер Ігор Савиченко, “в українській версії у фіналі - дванадцятихвилинний монолог Максима, який, після перегляду фільму „Площа Тахрір“ про події в Каїрі, передбачив події на Майдані. Він провів  40 днів у полоні у Донецьку і вижив лише як талісман, тому що має прізвище Ярош. Максим Ярош то розповідає щось веселе, то раптом говорить про те, як хлопців десятками розстрілювали... Такий монолог європейському глядачеві витримати складно”.

У Ганновері глядачів цікавили також інші питання: ставлення офіційної влади до знімальної групи, концепція кіно громадського супротиву, найкорумпованіша влада, анархія і Правий сектор. Ігор Савиченко не дав готового рецепту, але поділився власними думками: «Не можна протестувати проти чогось конкретного, потрібно виступати за щось. У цьому відмінність. Кожен на Майдані вкладав у поняття «європейські цінності» щось своє. Коли з'явилася можливість когось вибирати, на той момент на  політичній арені були присутні найадекватниіші лідери. Так, вони погано справляються з задачею, є зовнішній тиск у вигляді війни,  політичні інтриги не лише з боку Росії, зміни, які вимагає МВФ дуже важкі для запровадження... Але назвіть кращого за  Порошенка, Яценюка... Зараз ніхто не знає, хто кращий. Анархія, яка почалася на Майдані, дійшла до того рівня, що тепер кожен вирішує, як йому чинити: йти чи не йти воювати, платити податки в Україні чи відкрити компанію в Лондоні, давати гроші на війну через державні програми чи особисто зателефонувати в частину, запитавши про необхідне або самостійно передавши тим, кому дійсно треба. Анархія в Україні наразі - ідеальна система управління (аплодисменти глядачів - авт.)» 

У Німеччині перший повнометражний документальний фільм "Сильніше, ніж зброя презентує нова громадська організація "ArtMaidan" за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». У Ганновері показ відбувся ще й за підтримки благодійної  німецько-української організації “HERZ für die UKRAINE”. 

Модераторами вечора були Ірина Маркевич, заступник голови німецько-української спілки “HERZ für die UKRAINE”, і Тіль Дункель, співорганізатор ArtMaidan. Перекладав дискусію музикант AljOshA.

Зі слів Ірини Маркевич, німецький глядач сьогодні зацікавлений в інформації про те, що відбувається в Україні. 

У Ганновер подивитися фільм приїхали гості як з України (Луцьк), так і з інших міст Німеччини (Бремена, Ольденбурга та Брауншвайгу). Війна на Сході України загострила дискусію щодо подій на Майдані. «Сильніше, ніж зброя» демонструє соціальний аспект - те, що відбувається у суспільстві. Глядач хоче отримати чітку відповідь щодо подій в Україні. „Майдан був однією точкою, де були герої, зрозумілі кожному. У подіях після  Майдану є герой у кожній конкретній ситуації. Іноді ти герой, коли здаєшся, коли залишаєш свій блокпост, іноді – коли не виконуєш наказ. Героїзм буває дуже різним,“ - сказав Ігор Савиченко. Документальний фільм, який представляє «чисті» емоції, наближений до реальності.  «Якщо цікавить реальність – в Україну недорого прилетіти. Через друзів у Національній гвардії ми навіть можемо гарантувати певну безпеку», - додав продюсер.

Довідка: #BABYLON'13 заснували українські кінематографісти, одразу після кривавого розгону Євромайдану в кінці листопада 2013 року. Акумулюючи творчі зусилля понад 100 кінематографістів, за останній рік було створено понад 170 фільмів. Зйомки тривають і досі. Як розповів Ігор Савиченко, з величезної кількості матеріалу в повнометражному форматі вже готовий фільм „Аеропорт“: «У день прем'єри на 24 каналі наші хлопці залишили аеропорт... І коли ти бачиш цих хлопців... яких уже немає... Один із них ще вночі писав смс режисеру...  Це важко...  Ряд закордонних фестивалів, представники яких були на презентації фільму у Варшаві, зацікавились у прем'єрі в рамках своїх програм. Прем'єра  фільму “Бранці” Володимира Тихого відбудеться у вересні, також вийде фільм Слави Пілyнського про Першу сотню Самооборони. Половини хлопців, які тренували інших, уже теж нема... Ще кілька фільмів маємо про мистецтво, яке було на Майдані». 

Після німецької прем'єри #BABYLON'13 "Сильніше, ніж зброя" в Гамбурзі виставку «"100" - жертви Майдану» української художниці з Луцька, співорганізатора ArtMaidan Юлії Марушко продовжено до середини березня. 

Активна робота команди #BABYLON'13 вивела українське документальне кіно на великі екрани Європи. Менеджер і дистриб'ютор Єлена  Качур, яка зараз займається просуванням показу фільму в Німеччині, розповіла, що «проект має соціально-культурний характер і це дає можливість познайомитися із закордонним глядачем, проаналізувати сприйняття української теми. Значна частина глядачів — німці, а також представники не лише української діаспори. На перегляді фільму були присутні колеги з місцевих телеканалів, які відзначили якісну операторську майстерність команади #BABYLON'13. Зараз ми ведемо переговори про кінопоказ в інших містах Німеччини».

Нагадаємо, 17 лютого прем'єра фільму «Сильніше, ніж зброя» відбулася в Гамбурзі. Детальніше про це можна прочитати ТУТ . 

Спеціально для „Volyn Times“ з Німеччини Юлія Марушко

Фото Світлани Бондарєвої та Юлії Шурлік, відео (Гамбург) Євгенії Мельник.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь