Друга світова війна офіційно не завершена і досі

Ігор Левчук

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Історія, незважаючи на спроби її утилітарного політичного використання, наука точна. А тому оперує документами. А вони вперто свідчать - Друга світова війна офіційно не завершена і досі.

9 травня 1945 року була підписана капітуляція Німеччини перед союзниками. Про це знають всі. Але мало хто знає про те, що війна СРСР з нею офіційно завершилась лише в 1955 році. Про це красномовно свідчить Указ Президії Верховної Ради СРСР від 25 січня 1955 року «О прекращении состояния войны между Советским Союзом и Германией». Ось його оригінальний текст:

Указ Президії Верховної Ради СРСР від 25 січня 1955 року «О прекращении состояния войны между Советским Союзом и Германией»

А ось підписання мирних договорів з союзниками Німеччини: Італією, Болгарією, Угорщиною, Румунією, Фінляндією відбулось в Парижі лише 10 лютого 1947 року, а вступили вони в силу 15 вересня 1947 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Gyöngyösi János підписує Паризькій мирній 1947 року

Стан війни Німеччини з Францією і Великобританією було припинено лише 9 липня 1951 року. З Сполученими Штатами Америки - 19 жовтня 1951 року.

Не все так просто і з офіційною датою завершення Другої світової війни. Нею прийнято вважати 2 вересня 1945 року, коли на борту лінкора ВМС США «Міссурі», офіційні представники уряду Японії підписали Акт про капітуляцію Японії. Проте, як і в попередньому випадку, мирного договору тоді так і не уклали.

Акт про капітуляцію Японії

Тільки 8 вересня 1951 року 48 держав антигітлерівської коаліції підписали Сан-Францисский мирний договір з Японією. Саме він мав би офіційно завершити Другу світову війну і закріпити порядок виплати репарацій і компенсацій. Мав би…

Японська делегація підписує Сан-Франциський мирний договір

Проте представники Радянського Союзу, Чехословаччини і Польщі, які брали участь у конференції, відмовилися його підписати. Глава радянської делегації А. А. Громико зробив наголос на тому, що на конференцію не запросили представників КНР, а в тексті договору не закріплені територіальні права Китаю на Тайвань, Пескадорські і Парасельські острови, а також суверенітет СРСР над Південним Сахаліном і Курильськими островами. Тож демарш СРСР так офіційно і не завершив війну. До цього питання сторони повернулись лише через п’ять років. У 1956 році між СРСР і Японією була підписана декларація про припинення стану війни. Згідно неї, представники радянського уряду погоджувалися переглянути статус чотирьох островів Південних Курил - Ітурупа, Кунашира, Шикотана і Хабомаї, які колись належали Японії по двосторонньому Трактату про торгівлю і кордони 1855 року.

Підписання радянсько-японської декларації. Москва, 19 жовтня 1956

Та до підписання мирного договору так і не дійшло. Переговори були зірвані, а питання й досі знаходиться в дипломатичному куті. Про це свідчить заява від 16 листопада 2004 тодішнього прем'єр-міністра Японії Дзюн'їтіро Коїдзумі, який однозначно зауважив: «До тих пір, поки ясно не визначиться приналежність Японії всіх чотирьох островів, мирний договір укладений не буде ...». Путін, як представник країни правонаступника СРСР, теж був категоричний. 27 вересня 2005 р. він заявив, що Курильські острови «перебувають під суверенітетом Росії, і в цій частині вона не має наміру нічого обговорювати з Японією ... Це закріплено міжнародним правом, це результат Другої світової війни». А отже - Росія і Японія офіційно досі перебувають в стані війни, а значить Друга світова війна триває?…

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь