Історична подія в луцькій синагозі.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

У недільний вечір 6 грудня відбулася знакова подія в історії Луцька. Майже через 75 років у хоральній синагозі 17 століття в молитовному богослужінні запалили свічу єврейського свята Хануки.

Вперше за такий довгий і кривавий період історії Ортодоксальна іудейська релігійна громада м. Луцька змогла провести своє релігійне свято у стінах рідного храму. Провів дійство її очільник - лучанин Мойше Меір Матусовський.

Луцька синагога. Свято Хануки.

Луцька синагога. Свято Хануки.

На свято були запрошені представники ГФ «Волинський щит», які стоять на сторожі Волині та її історії. Вони прибули сюди прямо з військово-польового навчання.

До нашого спільного сорому  святиня, що була побудована їх предками ще 1629 року, зараз перебуває у плачевному стані й використовується як спортивна зала.

Луцька синагога - спортзал.

Луцька синагога поч. 20 чт.

Незважаючи на багатовікову історію й вагому частку єврейського населення в етнічному складі громади Луцька, яка у певні періоди сягала 70%, ми досі не маємо жодної меморіальної згадки про нього у просторі міста. Лише скупа меморіальна табличка на пошарпаних стінах однієї з найвеличніших на теренах Західної України синагоги нагадує про величезну трагедію - знищення 18 тисяч євреїв, які сьогодні лежать в страшній ямі урочища Пречищизна за містом. На жаль, керівництво міста й області не приділяє цьому жодного значення.

Символічно, що ця подія відбулася саме у свято відновлення служби в очищеному від осквернення жертовнику Ієрусалимського Храму. Сподіваємося, що символи знайдуть своє відображення і в реаліях древньої луцької синагоги.  


  1. igorhiv 10 грудня 2015 9:17
    Чому бійці "Волинського щита" без кипи?
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь