Степан Бойко. Бути чи не бути?

Олег Виноградов

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Це, ймовірно, наболіле для лучан питання стало черговою проблемою міста. Одні за те, щоб його зберегти, інші - щоб знести. І те, що цей бюст є пам’яткою історії місцевого значення, мало хто тепер знає. Але ж ті, хто сидить у владних кабінетах, повинні знати. Втім, їхні рішення свідчать самі за себе. Для них - чим гірше, тим краще.

Бюст Бойку був встановлений ще 1969 року з нагоди 30-річчя возз’єднання західноукраїнських земель в єдиній Українській Радянській державі. Автор роботи - скульптор А. Невєров.

Сорок років простояв Бойко у сквері на вул. Лесі Українки. Поки не нависла над ним перша загроза - наприкінці 2009 року влада вирішила знести бюст, а на його місці збудувати ротонду з Матір’ю Божою.

Тоді лучанам вдалося відстояти пам'ятку. Але тепер владці маніпулюють поняттям "комуніст". До того ж, до них звернулася релігійна громада Свято-Троїцького кафедрального собору з проханням видати дозвіл на будівництво каплиці ікони Волинської Божої Матері саме на цьому місці.

Тут ще збереглася підземна частина костелу тринітаріїв 1729 року. А поруч був монастир тринітаріїв - пам’ятка архітектури національного значення XVIII ст., в якому за Польщі розміщувався окружний суд, наразі є є військовий шпиталь.

Я - корінний лучанин і людина, яка частину своєї душі вклала в збереження історичної спадщини міста, - виступаю проти такого будівництва. Бо в цьому місці ніколи не стояла каплиця з такою назвою. Якщо тут щось і робити, то ліпше відновити костел тринітаріїв, на місці якого 1894 року було збудовано каплицю ікони Іверської Божої Матері. Після руйнації останньої у 1961-му саму ікону передали собору, де вона перебувала до середини 2002 р., а потім її звідти викрали. Досі невідомо, де вона є. Тому про відновлення каплиці мови не може бути. А будівництво нових споруд на місці пам’яток - це взагалі повний вандалізм.

І ще кілька слів про Степана Бойка. Він був комуністом, але не тієї партії, котра винищувала український народ та інші народи Союзу. Він входив до лав КПЗУ і був одним з її лідерів. КПЗУ, як складова частина, входила до Комуністичної партії Польщі й очолювала боротьбу українських трудящих за визволення з-під гніту буржуазної Польщі.

На жаль, доля подарувала Бойку лише 29 років життя, з яких 4 він відсидів у польських в’язницях. У листопаді 2015р. виповнилося 85 років із дня його загибелі. В ніч з 18 на 19 листопада, перед відходом поїзда у Львів, дефензива заарештувала Степана Бойка. Провокатор навів поліцію на слід секретаря Луцького окружкому.

Знаючи про те, хто в їхніх руках опинився, поліція вирішила, не гаючи часу, допитати його. Тортури тривали цілу ніч. Через тиждень-два стало відомо, що в ніч на 19 листопада кати замордували Степана Бойка, так від нього нічого не дізнавшись. Понівечене на допитах тіло вони кинули у Стир. У травні 1931 року його виловили у річці, неподалік від мосту у напрямку с. Красне. Після проведення слідства його останки були захоронені на кладовищі, якого наразі вже не існує.

Це була людина, яка жила, боролась та віддала своє земне життя за щастя і волю українського народу, за його майбутнє і, врешті-решт, за Україну, яку ми зараз із вами маємо. Вічна пам’ять герою.

              О. Виноградов -краєзнавець.


  1. igor_vt 27 грудня 2015 15:53
    Це що - могила Бойка?
    Ви спекулююте поняттям "історична пам`ять".
    Перенесення бюста на інше місце це не знищення пам`яті.
    Хай краще ротонда буде, ніж активіст КПЗУ, яким би німбом його через 85 років після смерті не оповивати.
    КПЗУ не брала гроші від більшовиків? Не треба казочок про підпорядкування полякам.

  2. Volyn Times 30 грудня 2015 15:07
    Шановний пане, є хороша рекомендація: перш чим давати оцінки історичним особам, відкрийте підручник історії, сходіть в архів, поспілкуйтесь з людьми що в темі.... Невігластво - це шлях до більшовизму. Ми ним вже проходили. Але комусь кортить повторення під новими прапорами.

  3. Volyn Times 30 грудня 2015 15:10
    А про те, хто брав і в кого гроші... За такою логікою ви можете поставити під сумнів весь національний рух в Україні того періоду... Тож не варто чіпати певні теми провокативного характеру. Хіба що це є метою їх провокувати в сучасній і так не легкій нашій сторінці історії.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь