Луцька влада знищує єврейську історію

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Ми нещодавно публікували звернення науковців та істориків про паплюження спільної українсько-польської історичної спадщини. Сьогодні на сполох б’ють і представники єврейської громади. Іудейська ортодоксальна релігійна громада м.Луцька звернулася до голови Волинської ОДА і голови Волинської обласної ради з проханням зупинити ганебний процес зневаги історичної пам’яті євреїв, що відверто демонструють окремі представники луцької влади. Члени єврейської громади вимагають припинити наругу над їхніми святинями і пам’яттю знищеної нацистами великої національної общини. Команда нинішнього мера М. Романюка вчергове демонструє критичний рівень непрофесійності і повне нерозуміння м. Луцька як історичного міста з великою мультинаціональною і мультикультурною історією.

Ми, представники єврейської громади міста Луцька, глибоко обурені ставленням до історичного коріння нашої общини та пам’яті наших предків, до релігійних святинь та символів. Пропонуємо звернути увагу на такі  факти знищення культурних надбань міста, зокрема:

• В Державному історико-культурному заповіднику міста Луцька на вулиці Данила Галицького розміщена  Велика хоральна синагога — занедбана пам'ятка архітектури національного значення 17 ст. Як і в «комуністичні» роки, так і нині, в її приміщенні функціонує спортивний зал і здійснюється підприємницька діяльність. Таке використання синагоги ганебне для країни, в якій  відбувається процес декомунізації.

• За останні роки сплюндровано залишки Галицької синагоги, до якої  самочинно добудовано приміщення,  і вона руйнується на очах.

• Нині на місці святої землі колишньої синагоги «Асіра», в зоні заповідника міста Луцька (Д. Галицького, 21), ведуться самочинні роботи з будівництва багатоповерхового торгового приміщення.

• Після незаконної перебудови будівля єврейського шпиталю втратила свою автентичність.

• Відбувається суцільна самочинна тотальна забудова території єврейського гетто в заповіднику міста Луцька.

• На місці залишків довоєнної синагоги «Олицький Бесгамедрaш» на вул. Б. Хмельницького занедбано приміщення,  яке в попередні роки було перероблене під кінотеатр.

• Ганебно знищуються останки поховань на колишніх єврейських цвинтарях міста, де безконтрольно ведуться роботи. Зараз планується забудова на місці єврейського цвинтаря на вул. Богдана Хмельницького. Острівки єврейської історії міста Луцька безслідно зникають в нас на очах. Майже повністю відсутня меморіалізація великої єврейської історії міста, яку просто замовчують.

Немає жодного реагування на ці всі факти посадових осіб відділу охорони культурної спадщини міста Луцька.  Вони свідомо не помічають таких фактів та навіть сприяють цьому вандалізму. Архітектурно-будівельний контроль в історичному заповіднику  міста повністю відсутній. Державні посадовці управління культури ОДА і Луцького державного заповідника теж самоусунулись від своїх обов’язків. Все свавілля злочинно прикривається ними.

Ганебним є  те, що заступник міського голови Сергій Григоренко допускає публічні принизливі висловлювання на адресу єврейського населення і його історії.  Міський голова Микола Романюк демонстративно не реагує  на  такі випади свого підлеглого.

Луцьк під час Другої світової війни втратив 17 тисяч лучан єврейської національності, що складало на той час половину населення міста. Міська та обласна  влада  повинна з більшою повагою ставитися до своєї історії і до нас як представників великої національної родини України. А тому ми просимо Вас, як керівника області, вжити заходів, які сприятимуть припиненню наруги над нашими святинями і пам’яттю нашого народу. 

З глибокою повагою голова правління громади Мойше Меїр Матусовський  (Ашортія З.М.)

17.05.2016

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь