Будьмо справжніми, будьмо собою!

Антоніна Євтодюк

Vox Populi :: ТЕМА ДНЯ

Третій четвер листопада - Всесвітній день філософії! Мій ще один День народження. :) 

Дозволю собі трохи пофілософствувати...

Світ довкола нас - віддзеркалення нашого внутрішнього світу. Відтак, актуально пізнавати себе, щоб відбуватися, змінюватися й змінювати... Бо ж рух - це життя.

Науковці стверджують, що Земля вступила у нову епоху – антропоцен. Це неформальний геохронологічний термін, що позначає геологічну епоху, в якій рівень людської активності відіграє істотну роль в екосистемі Землі, через вплив людства на планету.

Відповідальність кожної мислячої особи за свої думки й дії зростає у геометричній прогресії. Філософія, як системне осягнення людиною своїх внутрішнього і зовнішнього світів, стає актуальною як ніколи...

Переконана, що не людина обирає собі філософію, а філософія людину. Так трапилось і зі мною.

Із дитинства цікавилась питаннями життя і смерті, скінченність буття заворожувала й спонукала до дії. А людська природа у всій своїй багатогранності, кризовості, величі й ницості, яку я пізнавала посередництвом спостереження-спілкування-читання, не вивчена мною й досі. Усього життя замало, щоб пізнати себе, що вже про іншу душу казати, вона ж, як відомо, пітьма...

Отож, одного дня я відчула, що оте любомудріє - моє, дуже моє! І стало спокійно в душі - знайшла себе. А це, знаєте, велика справа, - знати хто ти й для чого прийшла у цей світ. Це ж Місія своєрідна.

Мені відверто пощастило, бо філософія стала моїм покликанням, моїм хобі, моїм стилем життя.

І я вдячна Богові за це.

Бо, як відомо, філософським типом свідомості наділено лише приблизно 4% землян. А вчити когось філософії - це теж благословіння. Особливо, якщо оті Хтось - майбутнє України.

І так тішусь, коли студенти "прозрівають" і в своїх есеях на тему "Філософія в житті сучасної людини" пишуть, що людство без філософії неможливе. Ну і ще багато чого цікавого пишуть, бо починають думати, рефлексувати, рости, усвідомлювати себе Людьми... Як і після прочитання "1984" Джорджа Оруела і "451 градуса за Фаренгейтом" - прозрівають мої студенти. Бо ж, на жаль, переважна більшість із них не читає фундаментальних світоглядних творів ("многа букофф"), а тут читають... Замислюються над сенсом життя. І з радістю цитують, що, мовляв, у людини, два життя і друге починається тоді, коли людина усвідомлює свою смертність...

Отож, колеги, вітаю зі Всесвітнім днем філософії!

НЕ здаваймось перед штучним інтелектом, перед несприятливими обставинами буття, перед світом, який, як відомо, ніколи не зможе піймати справжніх філософів.

Отож - будьмо справжніми, будьмо собою!

Ну і на завершення процитую сама себе, яка ж я філософ без цитати:): -Бути собою важко, а не бути - нестерпно важко.

Відбуваймося, поки ми є!

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь