На П’ятницькій знову тривожать мертвих

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

На найстарішому історичному цвинтарі Луцька, що на П’ятницькій гірці, по-варварськи розкопують могили. І це не перший випадок наруги, що здіснюється за сприяння горезвісних чиновників відділу охорони культурної спадщини ЛМР.

Як повідомили очевидці, кістки, виявлені тут кілька днів тому, «витягли на картонку і притоптали ногою». Самочинні роботи, всупереч чітким вимогам ЗУ «Про охорону культурної спадщини», ніхто не зупинив. Чиновники відділу охорони спадщини спромоглися передати людські останки поліції. Але ділянку ніхто не дослідив. Винних ніхто не покарав. Що, зрештою, вже не дивує - зважаючи на критичний рівень правового і фахового невігластва Петра Троневича.

Через кілька днів після згаданого випадку на цьому місці розрили нові людські черепи з кістками. Посадовці проігнорували громадян, які  вказали їм на вандалізм. При тому, що ЗУ «Про поховання і похоронну справу» чітко зобов’язує:

Нинішня луцька чиновницька команда, яка волею політичного випадку керує містом, цілком може претендувати на ганебне звання цинічних знищувачів могил. За останні роки її правління безкарно спаплюжено декілька цвинтарів в історичному центрі. Причина такої байдужості, ймовірно, криється у відсутності спорідненості з культурними витоками лучан. Адже більшість нинішніх посадовців є людьми приїжджими і їм не болять проблеми історичної пам’яті Луцька.

Нагадаємо, у 2012 році на території П’ятницької гірки внаслідок самочинних робіт було випадково виявлено давньоруський могильник XII століття (!). Це найстаріший відомий цвинтар міста, який вдалося лише фрагментарно дослідити.  Незважаючи на протести краєзнавців і археологів, нині покійний мер Микола Романюк влаштував на ньому парковку для автомобілів, проігнорувавши всі вимоги закону й елементарні моральні принципи. Інші ж незаконні роботи, що за «совковою» традицією поспішали завершити до хлібосільної зустрічі  Азарова, якого очікували на відкриття ЦНАПУ, здійснювали вже по трунах дітей. Ми про це писали. Згадав це у своєму дописі на ФБ і археолог Олексій Златогорський, який проводив тоді ексгумацію.

Незважаючи на історичну й археологічну цінність цього місця, що його було чітко кваліфіковано в приписі управління культури ВОДА від 2012 року як «об’єкт культурної спадщини», відділ горезвісного П.Троневича так і не зумів за п’ять років внести його хоча б до переліку нововиявлених пам’яток. Мабуть, як завжди, намагався комусь догодити класичною позою страуса.

Про археологічну цінність П’ятницької гірки неодноразово говорили й фахівці з ОАСУ «Волинські старожитності». Але чиновники залишились глухими. Не побачивши в цьому особистої вигоди.

Незважаючи на те, що про древній цвинтар та історичну вагу древньої місцини тепер знають навіть вуличні пси, які часто прогулюються біля ЦНАПУ, посадовці відверто виявляють своє невігластво. Знову людські останки наших пращурів - древніх лучан - цинічно викинуті лопатами на замерзлу землю байдужого міста.

Представники Комітету захисту національної спадщини, які, як ніхто, розуміють глибину фахової кризи в царині охорони культурної спадщини міста, після отримання інформації одразу прибули на місце. Викликаній слідчо-оперативній групі було подано повідомлення про злочини (ст. 356 ККУ («Самопровство»), 298 ККУ («Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини»), 367 («Службова недбалість») та порушення вимог ст. 24 ЗУ «Про поховання і похоронну справу»). Поліція задокументувала факти і забрала з ями останки людей для проведення експертизи.

Сумно і боляче констатувати. Але коли черговий луцький чиновник віддасть Харону п’ятак за переправу з дорогого кабінету в «царство тіней», хай громада таки згадає про часто непомітні причини їх швидкого згорання. Паплюження чужих могил і чужої пам’яті – це швидкий ліфт в пекельну імлу. Кого із вандалів покличе розритий цвинтар на П’ятницький гірці? Про це, можливо, незабаром дізнаємося з некрологів. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь