Останки на П’ятницькій гірці перепоховали

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Людські останки, що їх виявили нещодавно на історичній П’ятницькій гірці в м. Луцьку, сьогодні повернули на місце і перепоховали.

Суспільний резонанс, зініційований Комітетом захисту національної спадщини з приводу чергового вандального розкопування історичного погосту, зробив свою справу. За ініціативою поліції м. Луцька, після проведення відповідних слідчих дій, останки повернули на місце  древнього цвинтаря.

Представники «Волиньобленерго», які здійснювали ремонтні роботи і були збентежені виявленими знахідками, запевнили про їх повне припинення.

Вони ж повідомили цікавий факт, що яскраво підкреслює критичний рівень наших чиновників.

Як з'ясувалося, представник Державного історико-культурного заповідника (зі слів робітників), який приїхав ще на початку цієї історії разом із посадовцем ЛМР, дозволив продовжувати самочинні роботи на об’єкті культурної спадщини (!). Знайшовши черепок, він - з виглядом великого експерта - намагався його датувати. Потім, зіславшись на те, що кістки забрали, повідомив, що нічого у них цінного немає. Нагадаємо, що після цього будо знайдено ще одне поховання і саме ці чиновники  мали б зупинити паплюження цвинтаря як цінного об’єкту культурної спадщини.

Ініціатива перепоховання останків лучан на місці їх початкового захоронення досить правильна. Адже на цвинтарях того часу хоронили представників однієї компактної групи проживання, де більшість була друзями і родичами. Тому повернення їх до родинних некрополів є символічним кроком. Шкода, що ще 12 тіл, що їх виявили 2012 року на місці нинішньої парковки, так і не повернули в їх рідну землю П'ятницького погосту. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь