Сімейний "Фреш" директора філармонії

Volyn Times

Антимафія :: НА ЧАТАХ

Ще не стерлась в пам’яті недавня епопея скандалів з преміюванням родичів керівниками мистецьких закладів Волині, як на горизонті замаячів їх новий етап. Цього разу в поле зору знову попав директор Волинської обласної філармонії С.Єфіменко. 

В час, коли артисти філармонії змушені виживати в умовах карантину «Червоної його зони» ледь зводячи кінці з кінцями на мінімальну зарплату, її директор благородно вирішив допомогти… Ні, не своїм працівникам, а власній дружині та чужому бізнесу. Це було б навіть похвально. Але… Вирішив він це зробити не з власної кишені, скориставшись своїм положенням та державними грішми. Про це красномовно свідчить договір на рекламні послуги від 10 жовтня 2021 року, укладений ним з дуже підприємливою пані ФОП Оленою Бекешою. Тією, що багато років вправно заробляє на марнославстві місцевих скоробагатьків та чинуш, продаючи їм звання «Людина року».

Згідно нього Волинська обласна філармонія перерахувала, а фактично спонсорувала її бізнес. І це лише за обіцянку рекламних статей в її трьох глянцевих «пилезбірниках», які валяються на офісних столах міста й цікаві лише інвесторам в власне самомилування. Сума цієї забавки склала аж 12 000 гривень. Не мало, в порівнянні з філармонійними квитками в 50 гривень.

В чому спонсорство? Та все просто. Судіть самі. Цей маловідомий загалу та малоефективний паперовий продукт виходить лише чотири рази на рік.

Тож заплативши за нього авансом сьогодні, коли кожна копійка для бізнесу на вагу вакцини, якою його давлять, згідно додатку до договору, отримаєте всього лише три паперові сторінки в трьох номерах. Остання з яких може вийти лише в кінці наступного літа. Може...

А гроші підприємниця отримала вже. Чому може? А все тут все просто. Звісно, якщо зробити хоч елементарний юридичний аналіз цього договору, за який вкрай соромно. Особливо за критичний рівень некомпетентності, чи відвертого корупційного протекціонізму керівника державної установи. Такі папери підписує хіба неосвічена бабка пенсіонерка, що досі не вміє читати те, що написано "дрібним шрифтом". А документ складений так, що Волинська обласна філармонія, як замовник, фактично позбавлена прав і впливу на виконання проплаченого нею ж замовлення та відповідає майже за все. Ось, переконайтесь.

Ви спитаєте, а до чого тут директорська дружина? А ось тут і найцікавіше.

ФОП О.Бекеша має два таких однотипних глянцевих, пробачте, журнали: «People UA by pleasure» та «Фреш». Після підписання 19 жовтня договору директором філармонії Сергієм Єфіменко, вже 11 листопада в журналі «Фреш» з’явилась… ціла сторінка реклами його дружини Оксани Єфіменко. Збіг? Не думаємо.

А працює вона під його ж началом. Аж на двох посадах та повних ставках. Таке, виявляється, теж буває. Так пише штатний розпис. І працює, згідно трудового договору, укладеного на три роки та затвердженого наказом її чоловіка за №79 о/с від 01.08.2019, на посаді режисера-постановника (з 06.08.2019 по 05.08.2022) та, за суміщенням, артистки розмовного жанру (з 06.08.2019).

Про неї, як працівника філармонії, чітко згадано в цьому, відверто кажучи, непрофесійному рекламному інтерв’ю. В ньому ж, згідно поставленого рекламно-комерційного завдання, й намагаються незграбно трансформувати образ ведучої серйозних концертів державної філармонії в більш органічний – розмовної прислуги корпоративів, п’янок та весіль. Над цим, як виявилось, давно й наполегливо працює директорська дружина. Ну що ж… Відверто. Мабуть цей рівень, на фоні економічної деградації філармонії, дає більш реальний шанс на додатковий заробіток. Кому ж, як не дружині її директора, про це краще знати.

Дивним в інтерв’ю видалось і одкровення про постійні підзаробітки на весіллях та корпоративах. Тож тут вже виникло логічне: «Коли встигає?». Зважаючи на офіційний шестиденний гастрольний робочий тиждень та філармонійні концерти в вихідні. Відповідь наводить на відверто крамольні висновки.

Оплатити цю рекламу можна було й з власної кишені.  Звісно. Але… Її вартість складає аж 2 500 гривень за цю сторінку. Про це розповіли безпосередньо видавці в телефонному режимі. Тож навряд. Особливо зауваживши оклад ведучої, де це складає його половину. Та й пані не зареєстрована підприємцем. Тому, людина в здоровому глузді навряд чи могла б відважилась на таке ризиковане вкладення своїми "кровними". Та ще й в таку малоефективну рекламу. Тож… Висновок очевидний. Вкрай.

Зрадливо підтверджує його й аналіз договорів укладених через систему Prozorro Волинською обласною філармонією за останні роки. Ми не виявили там жодних подібних рекламних послуг. А тому принагідно та логічно згадалося тут недавнє судове рішення по факту багаторічного преміювання С.Єфіменком власної дружини. Суд кваліфікував його як корупційне. Тож логічний висновок про можливу чергову «сімейну» підтримку та «спонсорство» став ще більш подібним на вирок. Сімейна традиція?


P.S. Відповідно до закону України «Про запобігання корупції» директор Волинської обласної філармонії є посадовою особою та суб`єктом відповідальності за вчинення корупційних правопорушень передбачених ст.172-7 КУпАП. Відповідає він і за неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів (суперечності між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень або вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень та вчинення дій) чи прийняття рішень в його умовах. До поняття «приватний інтерес» закон відносить будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами. А тому С.Єфіменко, як посадова особа, в разі його виникнення, зобов`язаний був би: вживати заходів його недопущення, повідомляти безпосереднього керівника про нього, чи навіть про потенційний,  та не вчиняти дій та не приймати рішень в його умовах. Але… Чи повідомив він про це, та чи був тут насправді цей «конфлікт»… Най розбираються тепер компетентні органи. Головне, щоб громадяни та його підлеглі свої висновки зробили.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь