Сталін був вірменином

Volyn Times

Історія :: КОНТРОВЕРСІЯ

Пропонуємо вашій увазі версію про етнічне походження "батька народів", яку висунув вірменський історик С.Айвазян і підтримав в своїй книзі "Фатальна сутичка" (М., 1997, С, 119-120)  дослідник Олександр Лапшин. 

Мати Йосипа Катерина Георгіївна Геладзе (Кето або Кека) народилася і виросла в бідній вірменській сім'ї в Горі. Чому у вірменській, якщо у неї була грузинське прізвище? У Горі споконвіку жили саме вірмени, з часом вони «огрузинилися», втрачаючи свою мову, звичаї, імена та прізвища. Наприклад, Мураделі (Мурадян), Паліашвілі (Пальян). Кето заробляла собі на життя, обслуговуючи будинки багатих.Прислужувала вона і в будинку в одного з багатих тіфліських вірмен - взуттєвого фабриканта Адельханова. Від нього вона і породила Йосипа. Не бажаючи розголосу свого перелюбу з прислугою, фабрикант терміново відшукав для Кето чоловіка - робітника своєї фабрики, теж вірменина, шевця Віссаріона Джугоева, якому заплатив за одруження на вагітній Кето пристойну суму. Так що Сталін був вірменином, як по матері, так і по батькові, не тільки справжньому, а й підставному, - констатує А. Лапшин. - Змалку Йосип був відлюдькуватим - його однолітки на всю вулицю кричали йому: Боз Кето, Боз Кето (повія Кето) - і не приймали в свої ігри. Тягар сумнівної родоводу Сталін відчував все життя. Одного разу в 1927 році, прибувши в Тифліс і побачивши серед зустрічаючих на вокзалі свою матір, вигукнув: Ти теж тут, стара б ...?! 

Майбутній вождь, виявляється, навіть судився за спадщину Адельханова, намагаючись довести, що той - його справжній батько, розраховуючи заволодіти частиною стану свого вже покійного батька. 

Антропологічний типаж вірменина в 19 ст.
Антропологічний типаж вірменина в 19 ст.

Вілла Сталіна в Коджорі була досить просторою. Соратники збиралися у великій житловій кімнаті, яка з'єднувалася з його кабінетом. У той день там перебував Філіп Махарадзе, голова ЦВК Грузії. Побачивши свою матір, Коба вирішив пожартувати над нею: Ти що, Філіп, все ще. . . цю стару б. . . ? Махарадзе плюнув, перекинувши стілець, вийшов з кабінету. У житловій кімнаті, яка в той час була повна гостей, він дав волю своїм почуттям: Що ж це за генсек? Він всього лише грубий кінто. Сталін ніколи не пропускав нагоди публічно принизити свою матір. Останній раз він бачився з улюбленою матір'ю в 1935 році в Тифлісі. Катерина Георгіївна померла влітку 1937 року на 82-му році життя. Ховати її генсек не приїхав. Сталін, як стверджують багато ентузіастів його генеалогії, був вірменином. 

Академік Людвіг Мірзоян стверджує, що маленького Йосипа Джугоева хрестив у вірменській церкві м. Цхінвалі парафіяльний священик Саак Тер-Хаханянц - дід по материнській лінії Віктора Амазасповіча Амбарцумяна. Це ж підтверджує сьогодні і директор Будинку-музею В. А. Амбарцумяна в Бюракане вчений-астрофізик Григір Брутян. Цей факт не заперечують і в родині самих Амбарцумянів. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь