«Меси дурнів» в католицьких храмах

Volyn Times

Новини :: СУСПІЛЬСТВО

Релігійний світ не перестає дивувати своїми ритуальними причудами. Прикладом цьому є модерністські католицькі парафії Німеччини в яких служать так звані «євхаристії дурнів» (Narrenmesse, Narren-Eucharistien). На ці «Меси дурнів» священик і парафіяни, приходять одягнені в карнавальні костюми, сміються і дуріють під час служби в храмі.

"Меса дурнів" в католицькому храмі "Меса дурнів" почалася з в'їзду священика і його паламара в капелу під музичний супровід. Хор "дурнів", ряджені діти і дорослі, співаючи і сміючись, внесли свій вклад у «богослужіння». Церква була набита битком. Священик Б’юб проповідував віршами і залучав прихожан до проповіді, дозволяючи закінчувати риму. Наприкінці богослужіння був здійснений обряд благословення масок». Так описує газета «Su" dwest Presse» дійство в Fideliskirche в м. Бурладінген (Баден-Вюртемберг).
Ця традиція започаткована ще в пізньому середньовіччі,- так вважає священик католицької церкви св. Йосипа м. Штутгарт Герхард Отт. Один з учасників «гільдії дурнів» Моріц Пайзан продовжує: «Масничні гуляння влаштовувалися в середньовіччя з метою повеселитися перед наступним за ними постом. У церковних процесіях і олійних карнавальних комедіях чорти і дурні представляли людські вади». Відомо, що перед початком Великого посту, на Великдень, Різдво та інші церковні свята влаштовувалися народні гуляння, що супроводжувалися іноді «святами дурнів». Ритуальні пародії на події історії та церковного життя, розігрувалися не тільки на вулицях, а й біля церковних вівтарів..
Так, як Католицька Церква Німеччини з кожним роком втрачає своїх прихожан, її священники вважають, що нинішні «свята дурнів» здатні залучити до її лона нову парафіяльну кров. Зауважимо, що нинішні «меси дурнів» здебільшого відбуваються в вщент заповнених храмах. Однак є серйозні сумніви, що більшість з учасників «меси», повернеться на традиційну службу, щоб помолитися, а не посміятися.

«Меси дурнів» засуджуються з боку керівництва Церкви, однак, їх провадження не припиняється. Їх організатори вважають, що «меси дурнів» самі скоро стануть традицією. У Німеччині їх регулярно здійснюють приходи в Бурландінзі, Орт Штайзі, Ференбаха, Бернхаузіні, Франкфурті-на-Майні, Райні та інших. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь