Найбільше хабарів дають юристи

Volyn Times

Новини :: УКРАЇНА

Найчастіше з корупцією у вищих навчальних закладах України стикаються студенти, які навчаються на юридичних факультетах, найменш корумпованими є спеціальності суспільно-гуманітарного профілю. Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерева та фірмою "Ukrainian sociologi service" з 23 березня по 3 квітня цього року. У вівторок їх оголосили на прес-конференції в УКРІНФОРМі "Корупція у вищих навчальних закладах: чому, за що і скільки" директор Фонду "Демініціативи" Ірина Бекешкіна тв директор освітньої програми Фонду "Відродження" Сергій Касьянов.

За словами Ірини Бекешкіної, загалом було опитано 1008 студентів із 60 ВНЗ країни за вибіркою, репрезентативною для студентського загалу, географічним розташуванням вишу та за формою власності. Похибка вибірки не перевищує 3,2%, що в межах норми.

І.Бекешкіна зазначила, що корупція як суспільне явище виникає тоді, коли, відповідно до ринкових принципів економіки, попит випереджає пропозицію. Не стала винятком у дилемі "попит-пропозиція" й українська вища освіта, де претендентів на студентські місця значно більше, ніж самих місць. Згідно з опитуванням, зазначила соціолог, корупційні практики зустрічаються як у державних (33%), так і приватних вищих навчальних закладах (35,5%) країни. Директор "Демініціатив" підкреслила, що корупція поширена як на стаціонарі (33%), так і заочному відділенні (34%).

Щодо оцінки корупції, то серед студентів поширені різні точки зору, зауважує Ірина Бекешкіна. Переважає думка, що це "один із можливих шляхів розв'язання наявних проблем"(35% опитаних), "корупція - це злочин" (31%), "це норма сучасного життя" (21%). "Серед усіх студентів 32% відповіли, що їм доводилося дарувати подарунки викладачам, 27% надавали їм різноманітні послуги, 24% платили гроші за оцінки, а 21% купували книги викладачів, курсові та дипломні роботи. Не були задіяні у корупційних практиках лише 34% опитаних", - наголосила директор Фонду "Демініціативи".

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь