Знайдено найдавніші християнські книги

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Тільки зараз стало відомо, що в 2005-2007 роках на півночі Йорданії в одній з печер були знайдені найдавніші християнські рукописи, що пролежали в одній з йорданських печер близько 2000 років.

Виявити раритети вдалось внаслідок раптового паводку, що стався в посушливій області на півночі Йорданії. В одній з печер відкрилися дві ніші, одна з яких була позначена зображенням стародавнього іудейського релігійного символу менори (семисвічника). Спочатку про виявлення такого цінного скарбу вирішили промовчати, оскільки хотіли таємно нажитися на продажі найдавнішої у світі бібліотеки. За інформацією йорданського уряду, цей раритет незаконно перевіз інший бедуїн з Йорданії в Ізраїль. Ізраїльський бедуїн, у чиїх руках зараз знаходяться книги, заперечує звинувачення в контрабанді і стверджує, що стародавні рукописи зберігаються в його сім'ї вже більше 100 років.

Виявлені манускрипти представляють собою 70 з'єднаних між собою дротом свинцевих пластин, які датуються першим століттям нашої ери. Глава йорданського відділу старожитностей Зіад аль-Саад (Ziad al-Saad) вважає, що ці книги могли бути створені послідовниками Ісуса протягом декількох десятиліть після його розп'яття. «Можливо, ці книги виявляться ще більш значущими, ніж Сувої Мертвого моря. Це джерело ще вимагає розшифровки і підтвердження достовірності, однак навіть зараз створюється враження, що це дуже важливе відкриття, можливо, найбільш значуща за всю історію археології», - зазначив аль-Саад. Сторінки книг зовсім маленькі, приблизно з кредитну карту. На них зберігся текст на івриті, але більша його частина зашифрована. Якщо припущення, що їх створили християни, а не іудеї, підтвердиться, то книги дійсно відіграють важливу роль у вивченні історії релігії.

Небагато фахівців до сих пір бачили ці унікальні рукописи. Одним з таких щасливчиків виявився археолог Девід Елкінтон (David Elkington), фахівець з древнім релігій, який очолює команду британських дослідників що намагаються отримати ці рукописи і передати їх у Йорданський музей. На думку Елкінтона, одним з доказів того, що книги були створені ранніми християнами, можна вважати зображення, яке прикрашає обкладинки книг і деякі сторінки, які вдалося відкрити і розглянути. «У цих зображеннях мова йде про прихід месії. У верхньому кутку однієї з обкладинок намальована менора, яку євреям у той час ще було заборонено зображати, так як вона перебувала в найсвятішому місці, в Храмі, де був присутній Бог. А тут мова йде про месію, якому було дозволено наблизився до святая святих, що підтверджує його божественне походження», - відзначив дослідник. Філіп Девіс (Philip Davies), фахівець з Старого Заповіту і почесний професор Університету Шеффілда (Велика Британія), вважає, що християнське походження книг доводить карта Єрусалиму, зображена на одному з листів. «На передньому плані намальований хрест, за ним могила Христа, невелика будова з вузьким проходом, а далі стіни міста. Міські стіни зображені і на інших аркушах, і це, на мій погляд, зміцнення Єрусалима », - розповів Девіс. Але найважливішою характеристикою дослідник вважає саме хрест Т-подібної форми - саме на таких хрестах римляни розпинали злочинців. «І це християнське розп'яття відбулося за межами міських стін», - підкреслив Девіс. Спеціаліст з Нового Заповіту Маргарет Баркер (Margaret Barker) вважає, що про християнське походження рукопису говорить місце його знахідки. «Нам відомо, що групи ранніх християн, які втекли з Єрусалиму, прямували на схід.

Вони перетнули Йордан і рушили далі, приблизно в тому напрямку, де, як кажуть, і були знайдені книги. Ще один аргумент, що говорить на користь версії про християнське походження кодексів - це те, що вони являють собою саме книги, а не сувої. Запечатані книги були частиною таємних традицій ранніх християн», - пояснила вона свою точку зору. Такі книги згадуються в Одкровенні Іоанна Богослова. Ще одну вказівку на християнське походження рукопису - це невеликий текстовий фрагмент, який вдалося перевести. На одному з листів зображена менора, а поруч написана фраза, яку вчені вважали цитатою з Одкровення Іоанна Богослова. Тим не менше вчені поки не можуть стверджувати, що всі книги з цього зборів відносяться до одного періоду. Проте попередні тести, які змогли провести дослідники, показали, що шкіряні рукописи навряд чи можна назвати сучасною підробкою. Історики, які сподіваються незабаром отримати ці дорогоцінні рукописи в свої руки, найближчим часом постараються відповісти на всі питання, які спричинила ця незвичайна знахідка.

З тієї причини, що в реліквії йде мова не про іудейському походження християнства, експерти вважають, що знахідка може перевернути біблійну історію та змінити наше уявлення про розп'яття та воскресіння Христа і про народження християнства.

 

 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь