Попівський цинізм не має меж

Volyn Times

Історія :: СПАДЩИНА

Недавноі ми публікували статтю “Варвари в сутанах”, в якій розкрили факти кричущого вандалізму, що його вчинило керівництво Волинської єпархії УПЦ КП (йшлося про цинічне знищення археологічних об’єктів та поховань на території пам’ятки національного значення монастиря Бернардинів - нинішнього Собору св.Трійці в м. Луцьку). А тепер оприлюднюємо фахові висновки експертів-археологів, які здійснювали дослідження знайдених людських останків на місці дитячих атракціонів на території Центрального парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки у м. Луцьку, що їх перевезли разом з шаром грунту з будівельного майданчика семінарії Собору св.Трійці.

Вивезені залишки масового поховання

Залишки масового поховання вивезені в парк ім. Лесі Українки

“В результаті досліджень,  проведених пошуковою групою Комунального підприємства Львівської обласної Ради “Доля” на території Центрального парку Культури та відпочинку ім. Лесі Українки у м. Луцьку на вул. Глушець, було обстежено територію новозбудованого дитячого  атракціону,  куди  привезено землю з будівельного майданчика в центрі міста. На ділянці приблизно 30х30 м зібрано значну кількість розрізнених і сильно подріблених людських кісткових залишків, які в загальному підрахунку могли належати більш як 20 особам дорослих людей та кільком дітям віком до 10 років. ... На підставі наявності давніх зломів на окремих трубчастих кістках, скоріш за все можна припустити факт руйнування будівельниками однієї з кістниць бернардинського монастиря, де зберігалися останки перепохованих під час очищення крипт померлих монахів-бернардинців і знатних міщан римо-католицького віросповідання.

Людський череп виявлений в парку

Один із багатьох людських черепів виявлених на поверхні  ділянки в парку 

Однак, статус споруди у 1939-1940  р.р., а також вивчення фотографій стінок викопаного для спорудження семінарії котловану, де можна побачити первісний вигляд могил, не виключає версію про належність частини померлих до жертв політичних репресій. Згідно із законом України “Про охорону культурної спадщини” з доповненнями 2004 р., такі об’єкти вважаються пам’ятками історії (ст.2). Згідно зі статтею 44 “За неподання, несвоєчасне подання, або подання явно недостовірної інформації про виявлення в процесі земляних, будівельних, шляхових, меліоративних та будь-яких інших робіт об’єктів культурної спадщини...”, юридична особа несе адміністративну відповідальність. Згідно з Законом України “Про поховання і похоронну справу” “...Про виявлені місця невідомих поховань негайно повідомляються відповідні правоохоронні органи.  У разі відсутності складу злочину виявлені місця невідомих поховань підлягають обстеженню, вивченню та обліку відповідними органами  сільських, селищних, міських рад та органами охорони культурної спадщини в порядку, передбаченому чинним законодавством...” (ст.24), “Особи, винні в порушені законодавства про поховання померлих, несуть відповідальність згідно із законом України” (ст.32).

Карусель на кістках 28.05.2011 року

Карусель встановлена на людських останках 28.05.2011 року

Отже, в результаті будівельних робіт у м. Луцьку було грубо порушено Закони України “Про охорону культурної спадщини”, “Про поховання та похоронну справу”, а також моральні норми у ставленні до останків померлих. На жаль, виявлені в Парку культури і відпочинку кісткові залишки не дають можливості визначити характер первісного захоронення. Це можна зробити лише під час дослідження самої могили, частина  якої мала б залишитися не порушеною будівельними роботами.”

Директор ДКП “Доля”  Я. Онищук


  1. Viva 31 травня 2011 16:14
    Факти - річ беззаперечна. Можливо тому мовчать у київському патріархаті...

  2. Oleksandr 24 червня 2011 15:52
    От і задумуєшся про те, хто кому підпорядковується: церква Богу чи Бог церкві...

  3. Дембицький Віктор 30 липня 2011 0:12
    І як після таких справ можна дивитись людям у вічі і балакати про любов чи якісь заповіді ...чи хоча б спокійно спати. Повний беззаперечний демонізм!

  4. LocalUser 9 жовтня 2011 12:21
    Я попів не підтримую, але чи парк належить Київському патріархату?

  5. LocalUser 9 жовтня 2011 23:00
    http://anti-orthodox.realmsn.com/

  6. інквізитор 20 вересня 2017 2:18
    Чомусь аж ніяк не хочеться КАТАТИСЬ на ЦІЙ каруселі ...
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь