ООН хоче легалізувати наркотики

Volyn Times

Новини :: СВІТ

Ми живемо в час парадоксів. Ще недавно світова спільнота дружньо вітала вступ американських військ в Афганістан, під приводом війни з наркоманією, тепер ратує за їх… легалізацію у всьому світі. Такого висновку дійшла Глобальна комісія ООН, до складу якої ввійшли колишні президенти Мексики, Колумбії і Бразилії та колишній генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Кофі Аннан. Комісія вважає, що припинення кримінального переслідування наркоманів буде більш ефективним, ніж війна проти розповсюдження наркотичних речовин. У її експертній доповіді відзначається, що боротьба з наркотиками призвела лише до посилення наркоторгівлі та організованої злочинності. При цьому вона обходиться платникам податків в мільйони доларів і забирає життя тисяч людей.

За даними ООН, вживання опіумомістких речовин зросла з 1998 по 2008 рр.. на 35%, кокаїну - на 27%, марихуани - на 8,5%. Автори доповіді виступили з різкою критикою урядів тих держав, які вважають методи боротьби з розповсюдженням наркотиків ефективними.

Члени комісії переконані, що "політичні діячі та громадські фігури повинні знайти в собі мужність визнати публічно: є переконливі докази того, що стратегія боротьби з наркотиками на основі силових засобів не може вирішити цю проблему, у війні з наркоманією неможливо здобути перемогу".

Особливо дісталось «на горіхи» США. Доповідачі жорстоко вказали американській владі на те, що вона має відмовитись від криміналізації антинаркотичних кампаній. Думку комісії абсолютно не поділяє голова відділу по боротьбі з наркоманією Джил Керліковске. За її словами, наркоманія - це захворювання, яке "можна успішно запобігти і вилікувати". Так хто ж з них правий?


  1. Ірина Кунинець 4 червня 2011 10:31
    З одного боку, у Мексиці влада вже не один рік не може дати раду наркомафії. Як тільки затримується хтось із наркокланів чи перехоплюють вантаж наркотиків, жертвами стають десятки мирних людей. Мафія мстить. З іншого боку, якщо дати кожному в руки наркотики, покладатися на те, що якоїсь миті людина не захоче спробувати їх, - дуже не надійно. Заборонений плід - солодкий. Але не забороняти його можна тільки тим, у кого є гальма. Чи є вони в сучасного світу? Однозначно - немає.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь