День перемоги – свято, як то кажуть, зі «сльозами на очах». Але піднімаючи урочисті тости, як часто ми згадуєм тих, хто здобув цю велику “Вікторію”, поклавши на її вівтар все, що мали дорогого і сокровенного.

Це трапилося в селищі Торчин приблизно у 1975 р. Місцевий вчитель, а згодом - відомий на всю Волинь краєзнавець Григорій Гуртовий дізнався, що десь на горищі старого будинку на вул. Жовтневій ще з часів війни зберігається славнозвісний кулемет «Максим». Прихопивши з собою Світлану Кравчук, ученицю 7 класу, Григорій Олександрович вирушив на пошуки нового експоната.

Зима того року видалася лютою та дуже сніжною. Діставшись до потрібного будинку, вони помітили, що стежка до оселі не розчищена: скрізь віяло запустінням. Ледве пробравшись через високі кучугури снігу, вони зайшли всередину. Картина, яка постала перед очима, потім ще довго переслідувала обох. У глибині кімнати біля мурованої плити сиділа схилена постать старої бабуні, жадібно вбираючи залишки тепла від останьої головешки. Холод в оселі стояв такий, що навіть поверхня води у відрі взялася кригою.

- Чомусь ноги перестали ходити...- тільки спромоглася сказати ста- ренька, побачивши своїх гостей.

Мета візиту раптом враз втратила свою значимість і вагу. Матрьона Горошко - вдова загиблого воїна, втратила свою єдину дочку ще під час війни, а зараз була кинута напризволяще.

Після короткої розмови Григорій Олександрович поспішив прямо до сільради.

- Конче потрібні дрова: людина по-ги-бає! – звернувся він до голови, і розповів де вони щойно побували.

- Дров нема і не буде, – категорично відповіла сільський голова, до речі - жінка, прізвище якої навіть згадувати не хочеться.

Григорій Олександрович та Світланка, похнюпивши голову, поплента- лись до школи, а у скронях стукотіло: «Де взяти гроші на паливо? Як врятувати людину?»

На уроці у 7-му класі пан Гуртовий раптом не витримав і звернувся до учнів: «Діти! Замерзає старенька, хвора бабуся. Треба допомогти.» - З усіх кінців класу залунали голоси: «Так, МИ, допоможемо! МИ, зробимо це!» - Нині важко пригадати, хто перший запропонував це: «Та коли ми з вами кожен нав’яжемо хоч два розпали дров і завеземо їй, то вона зможе дотягти до весни. Хто згоден?» Увесь клас в одному пориві піднявся на ноги і кожен гукав: «Я, я.» З 32-х учнів не відмовився ніхто.

Згодом односельці побачили на центральній вулиці дивну картину: ці- лий караван санчат, наповнених в’язками дров, везли діти - один за одним. І тільки одна дівчинка мала півмішка вугілля... А в кінці процесії - Григорій Олександрович зі своєю поклажею. Коли повернули на Жовтневу, йти через великі кучугури стало значно важче. Повз них проїзджали сани, порів- нявшись з процесією, дядько запитав:

- Куди це ви так чимчикуєте, діти?

- Військовій вдовиці веземо дрова, – відповіли  ті.

- Ну що ж, хороша справа. А ну хутенько чіпляйте санки до моїх саней, бо ви так до вечора не дійдете через сніг.

Діти радо кинулися виконувати: справа пішла швидше та веселіше. Дя- дько цвьохнув коні,  рушили санчата, а слідом за ними побігли щасливі діти. У добрій справі і помічників легко знайти.

Добравшись до садиби вдови, хлопці кинулися розчищати сніг з вулиці та подвір’я, а дівчатка пішли до оселі, розпалили вогнище та поставили нехитру страву на плиту. Розчулена бабуся забіткалася:

- Діточки мої дорогеньки, і де ж ви такі хороші та добрі взялися, і чим же я вам мої милі віддячу?

- А ви вже нам віддячили, – відповіла  Світланка Кравчук.

- Коли, як? – здивувалась старенька. 

- А тоді, коли відпустили свого чоловіка на війну. Він же загинув за наше мирне життя, щоб ми могли ходити до школи та вчитися ...


  1. Ірина Кунинець 4 червня 2011 17:43
    Шкода, що не названо імені голови сільради... Хай би люди знали таких "героїв". А щодо Григорія Гуртового - особисто знайома з цією людиною. Глибоко шаную і поважаю його. Таких, як він, більше немає - кажу без жодних перебільшень.

  2. інквізитор 4 червня 2011 19:02
    Голова сільради в же давно спочила в г..., то чи варто перекидати кістки? А потім чи достойна вона того, щоб згадувати її ім'я? Про Дантеса ми пам'ятаємо тільки тому, що він убив генія. Пам'ять хай навіть така все одно пам'ять!
    Либо герой, либо пЁс худой! Тож чи достойна вона пам'яті?!!!

  3. Андрій 6 червня 2011 1:39
    Судячи з загальних тенденцій цінової політики відносно комунальних послуг, у нас скоро теж з'явиться багато героїв. Бо рятувати прийдеться багатьох.)))

  4. Ірина Кунинець 9 червня 2011 16:12
    Тут не про пам'ять йдеться. А про те, щоб ыншим не повадно було.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь