Тролі працюють на спецслужби

Volyn Times

Людина :: ТЕМА ДНЯ

Багато користувачів інтернету стикалися в мережі з хамством і відвертими провокаціями. Проте значна кількість відвідувачів форумів і соціальних сіток і не підозрює, що явище це є цілком організованим і має своє визначення - «троллінг». Походить ця назва, ймовірно, від російськомовної деформації слова troll (trawl): цькування. За всіма своїми ознаками троллінг абсолютно схожий на цькування, хіба що з єдиною, але не завжди, відмінністю, що переслідування жертви відбувається просто для отримання задоволення, особливо якщо жертва піддається цьому. 

Зазвичай поняття «троллінг» описує діяльність тролів. В інтернет-термінології, «троль» - людина, яка розміщує грубі або провокаційні повідомлення в дискусійних форумах, заважає обговоренню або ображає його учасників. Слово «троллінг» може характеризувати безпосередньо одне повідомлення або цілий їх комплекс. 

Всім відоме твердження, що в суперечці народжується істина. Проте ми категорично стверджуємо - жодна істина в суперечці не народжується. В кращому випадку відбувається з'ясування позицій сторін. Щоб домогтися «конструктивної суперечки», треба багато вчитися і бути готовим ламати свої стереотипи! В древніх греків для визначення спору існувало дві назви - “дискусія” і “полеміка”, які відрізнялися тим, що в першому випадку відбувався пошук істини, а в другому - метою був доказ своєї точки зору. Саме бажання домінувати, монополізуючи простір під себе, ми й спостерігаємо в троллінгу. Як не прикро, а егоїзм впевнено пожирає інтернет, а тому справжньою метою 95% суперечок, як правило, є його прояви. Тролі, по собі знаючи цю особливість людей, свідомо вибирають протилежну позицію і підгодовують своє его за рахунок тонн злоби і ненависті, що вивергає їх жертва, і ловлять кайф, коли у їх пацієнта трапляється когнітивний дисонанс і розрив шаблону.

Метою троллінгу, врешті-решт, завжди є привернення уваги до власної персони. Троль понад усе хоче відчути свою значимість і популярність, справити незабутнє враження - і для цього не зупиняється перед будь-якими засобами. Зазвичай це люди, які страждають комплексом неповноцінності, розчаровані або втомлені від повсякденної рутини. Інтелектуальний рівень чи статус тут не мають значення. Тролем може бути і школяр, і професор достойної кафедри. 

Крім суто суб'єктивних проявів, троллінг найшов і більш глобальне використання. Зважаючи на провокаційно підривні і програмуючі особливості, його взято на озброєння для ведення інформаційних воєн. У цьому випадку мета його застосування - це, зокрема, відведення уваги від гострих тем і переведення конструктивного обговорення в перепалку. Він також є одним із методів нападу - шляхом агресивного вкидання наклепів, компромату, чуток і т. д. Найшов він своє використання і в пропаганді та формуванні певної потрібної думки. Спецслужби різних країн вже давно активно використовують можливості троллінгу в своїх цілях. Наприклад, Ізраїль залучає добровольців, завдання яких - формувати громадську думку на користь своїх інтересів. Причому, робота ця ведеться не тільки на своїх просторах мережі, а й за її межами. Російські спецслужби також активізують свою присутність в блогерській сфері і російськомовних соціальних сітках. Зважаючи на стрімко наростаючі тенденції, можна з упевненістю сказати - битва за ваші мізки почалася. Не вірите - уважніше перечитайте дискусії у власних форумах чи блогах…


  1. Андрій 29 червня 2011 15:04
    Гарна стаття. Побільше б такої інформації. Якщо будемо вміти розпізнавати тролів, то знатимемо як правильно реагувати. "Хто попередженний, той озброєний."

  2. ЛабОРАторія простору 13 липня 2011 8:20
    Молодець, "Команданте"! Нехай живуть трелі солов'їв!

  3. Дона Роза 29 квітня 2012 2:41
    О, я знаю! Знаю одного персоніфікованого троля!!! На фейсбуці вже нема куди діватися від нього - горлопанить і горлопанить. А на всі вислови, що йдуть врозріз з його власними - відповідає відвертим хамством. Довелося видалити його з друзів. Хоча, який там друг... Прізвища не називаю, бо... Але починається на букву Г))) Ну справді - на Г!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь