Штани на голові Бога

Volyn Times

Культура :: ПОЗИЦІЯ

Боротьба за релігійні символи в Україні триває. Ще не вщухли перипетії навколо встановлення проросійськими організаціями хреста в Криму, які бурхливо коментувались представниками церкви, як вже націоналістична тернопільська Свобода дала інформаційний привід для нових коментарів.

В вечері 11 липня, в парку ім. Т. Шевченка, тернополяни здивовано спостерігали за рухом вантажівки, що везла величезну скульптуру кам’яного Світовида в невідомому напрямку. Картина нагадувала історичну розправу над Перуном часів Володимира. В ролі носіїв нової віри в цьому разі виступили тернопільські комунальники, захисниками рідної віри - місцеві рідновіри.

Як за часів Володимира

- Це — авторська робота українського скульптора Олексія Альошкіна, - розповідає голова місцевої громади Об’єднання рідновірів України Ігор Аркуша. - Це мій особистий дар Тернополю. Ми надали запит у краєзнавчий музей, і невдовзі звідти мали надати висновок. Тоді ми оформили б усі документи для встановлення скульптури. Але вони не чекають на папери, а просто знімають. На цю землю ніхто не претендує. Цей ідол - просто скульптура. Він не мав ставати місцем якихось масових паломництв чи зборів.

Штани на голові Бога

Проте жодні аргументи не знайшли відгуку в стражів комунальної моралі. На голову кам'яної, більш чим двохметрової копії “Збруцького ідола” - пам’ятки слов’янського мистецтва Тернопільщини, яка зараз зберігається у Кракові, після невеличкої шарпанини, було накинуто старі штани, аби не пошкодити скульптуру. За допомогою сталевих тросів божество було завантажено в вантажівку. Протидія глуму над релігійною святинею, зі сторони його захисників, була досить в’ялою.

Над цією наругою спокійно спостерігав голова облради Олексій Кайда, який відмовився прокоментувати демонтаж. Сказавши лише, що офіційна позиція з'явиться на сайті міської ради. Офіційний коментар вражає своєю безглуздістю (цитуємо): "В рамках підготовки до чемпіонату Європи з водно-моторного спорту... комунальними службами міської ради було проведено інвентаризацію пам’ятників садово-паркової скульптури. За результатами перевірки було виявлено незаконно встановлену паркову скульптуру, яка трактувалась однією з релігійних громад міста, як об’єкт культового призначення... Позиція міської ради є принциповою та однозначною – буде проведено демонтаж усіх самовільно встановлених об’єктів та споруд у місті...

Що ж, надіємось, що представники влади дотримаються свого слова і не будуть робити винятків ні для кого, а всі незаконно встановлені культові споруди у Тернополі демонтують. В тому числі і самовільно зведену каплиця у парку Національного відродження, яку вони вперто не помічають уже багато років.

Подібні дії свободівської влади Тернополя нічим не відрізняються від дій їх опонентів з Московського патріархату, які 9 липня демонтували скульптуру іншого слов`янського Бога - Дажбога в Херсонській області.


  1. Дембицький Віктор 14 липня 2011 19:35
    А що, демонтувати якісь комерційні самобуди, "кишка тонка"? ...скульптуру ж із парку прибрати багато сміливості і мізків не потрібно...

  2. Юлія Стернічук 15 липня 2011 0:41
    Вони тільки можуть забирати скульптуру кам’яного Світовида, а щоб поставити пам’ятник слов’янського мистецтва, такого вони не знають, у них нехватить клепки. Мабуть на тому місці хочуть побудувати жидівську церкву, а скульптура заважала.

  3. Іван Шворак 18 липня 2011 18:25
    Хай ще, позрізають всі дерева у місті, а то вони теж якісь язичницькі. А ідола поцупили мабуть, щоб переробити його у памятник Бандері.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь