Вбивство мольфара Нечая

Volyn Times

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Світ стає все більш жорстоким. Сьогоднішнього літнього ранку, 15 липня,  в своєму помешканні у Верхньому Ясенові Верховинського району на Івано-Франківщині був зарізаний відомий мольфар Михайло Нечай. Йому йшов 82 рік. 

Відвідувачі повідомили, що два дні підряд, психічно хворий старий чоловік, намагався потрапити до мольфара на прийом. Потрапивши до нього він наодинці, нібито, зарізав Михайла Нечая. Після цього спокійно вийшов з кімнати й сказав людям з черги, щоб деякий час не заходили до кабінету. 

Начальник центру зв'язків із громадськістю головного управління Міністерства внутрішніх справ в області Василь Гультайчук повідомив, що о 6:50 ранку в міліцію надійшло повідомлення, що мольфара зарізано. Нечай помер від ножової рани. Прямих очевидців події нема. Наразі ведуться слідчі дії. Правоохоронці не виключають, що злочинцем могла бути жінка. 

Михайло Нечай був прямим предком легендарного мольфара і «правої руки» Богдана Хмельницького Данила Нечая, який володів окультними науками та нетрадиційною медициною. Мольфарами гуцули називають людей, що наділені надприродними здібностями, чарівників або народних магів. Надзвичайні здатності в родині Нечаїв передавалися в спадок. Сам пан Михайло вже у вісім років відчував у собі чудодійну силу і вмів зупиняти кров. Він вважав себе білим (сонячним) магом і розповідав, що є в Карпатах і чорні (місячні) маги, які ведуть з "білими" постійну боротьбу. 

Михайло Нечай став відомим в Україні після першого фестивалю "Червона рута" у Чернівцях в 1991 році. Саме тоді мольфар отримав офіційне запрошення від влади забезпечувати гарну погоду на свято. До Михайла Нечая їздив режисер Сергій Параджанов перед зйомками свого знаменитого фільму "Тіні забутих предків". А Івана Миколайчука пан Михайло вчив грати на дримбі, які сам багато років і виготовляв. 

В березні 2010 Нечай отримав звання Заслуженого працівника культури за сорокарічну роботу керівником аматорського фольклорно-етнографічного народного ансамблю дримбарів "Струни Черемоша".

Народний поголос, серед жителів села, припускає, що вбивця саме й був одним із чорних магів, позаяк минулої ночі Місяць був в своїй повній фазі, і тому це вбивство може мати ритуальний магічний характер. Правду встановить слідство.


  1. lorka 15 липня 2011 20:36
    шукати магію у вбивстві, безумовно, дуже готично-романтично. Хоча місяць уповні саме сьогодні. Мольфара шкода, мольфарив він чи ні, це таке.. а от ритуальщик був славний, та й старовинні традиції міг би ще передавати й передавати.
    А от слова "молва" в українській мові нема

  2. Volyn Times 15 липня 2011 20:49
    І в нас вже нема... Дякуємо вартовим української мови!

  3. romko 7 березня 2012 13:41
    класс
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь