Менти познущались над крішнаїтами

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Горохівські міліціонери затримали 5-ох чоловіків – без особливих причин протримали їх у відділку три години, обізвали, взяли відбитки пальців. А начальник тамтешнього райвідділу міліції ще й намагався вдарити одного з них.

Ярослав Гнатюк і Віктор Шевченко - лучани, Олег Шевченко – киянин, Валерій Сорочинський – зі Львова. Всіх їх об’єднало Міжнародне товариство свідомості Крішни. Вони часто їздять містами, щиро даруючи людям пісні, сповнені духовної енергії. Місцеві жителі до них ставляться здебільшого привітно, а як тільки виникають якісь непорозуміння, хлопці не вступають в жодні конфлікти, а просто встають і йдуть. Вони – миролюбні й кажуть, що поважають право на віросповідання кожної людини.

16 липня 2011 року разом із гостем із Санкт-Петербурга, який дуже цікавиться їхньою культурою і приїхав до Луцька на кілька днів, молоді чоловіки вирішили відвідати Горохів. Співали на вулиці поблизу місцевої автостанції і вже почали збиратися їхати далі, коли до них підійшла жінка, яка почала запитувати дозвіл на право співати в її місті. Хлопці поцікавилися, чи вона – мер Горохова, на що почули відповідь: „Я – вище за мера”. З’ясувалося, що це - голова тамтешньої райдержадміністрації власною персоною. Разом із чиновницею прибув і пастир горохівчанських душ – отець Роман, який також висловив свою, так би мовити, небайдужість до того, що відбувається. Бравадно аргументуючи, що його церква – офіційно зареєстрована, він обізвав кришнаїтів „колядниками”, із задоволенням спостерігаючи, як розбираються з його «конкурентами». Чи, бува, не він зініціював міліціонерську „перевірку”, наразі не відомо. Хоча підстав так вважати більше, ніж достатньо. Очевидно, не читав отець Роман ст.5 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації», котра чітко зазначає, що «релігійна організація не повинна втручатися у діяльність інших релігійних організацій, в будь-якій формі проповідувати ворожнечу, нетерпимість до невіруючих і віруючих інших віросповідань». А приниження й образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями карається законом. Втім, поведінка священика порівняно із тим, як проявили себе місцеві охоронці правопорядку, - взагалі квіточки.

„Приїхав старший слідчий, він поцікавився нашими документами. Оскільки в одязі не було кишень, то й документів ми з собою не мали, - розповів Ярослав Гнатюк. – Я пішов за правами. Після цього нас повезли у райвідділ. Щойно ми переступили поріг кабінету заступника начальника, як замість „добридень” почули з його вуст нецензурну лайку. Навіть не дізнавшись, хто ми і з якою метою приїхали, він почав погрожувати, що, мовляв, нас посадять, а також глумився з нашого одягу. Кожен у нашому товаристві вважається священнослужителем - ми були одягнені в ряси. І попри таке ставлення, відповідали йому чемно, а у відповідь почули, що ми - „клоуни в спідницях””.

Не встигли хлопці прийти до тями від такого по-справжньому „ментівського” прийому, як у кабінеті з’явився і сам начальник райвідділу. З їхніх слів, він був ще агресивніший. До того ж – добряче напідпитку. „Очевидно я начальнику не сподобався. Хоча нічого неадекватного не робив, я ж – монах і намагаюся підтримувати в собі якості людини, - розповів Олег Шевченко. - Він замахнувся - якби я не відхилився, то отримав би удар. Тоді заступник почав свого керівника заспокоювати і нас вивели з кабінету, аби взяти відбитки пальців.”

Перевищення службових повноважень з боку керівництва Горохівського райвідділу внутрішніх справ – очевидне.  Закон чітко визначає покарання у цьому випадку. До того ж, не мали права працівники міліції брати відбитки пальців без поважних на те причин. В інструкції щодо організації дактилоскопічних обліків вказано вичерпний перелік осіб, яким проводять дактилоскопію: затримані за підозрою у вчиненні злочину або бродяжництво; взяті під варту; які звинувачуються у вчиненні злочину; піддані адміністративному арешту.

Варто зауважити, що „цабе” у погонах зневажливо ставилися не лише до заїжджих кришнаїтів. Вони так само принижували і своїх підлеглих. Але ті, схоже, до цього вже звикли. „На нашому місці міг опинитися хто завгодно. Тим більше, що з нами був громадянин Росії, який приїхав з нами, бо йому це було цікаво. Йому подобається Україна. Він – інтелігентна людина, а тут таке... Ще й відбитки взяли, - поділився враженнями після візиту до Горохова Віктор Шевченко. - Ми всі релігії поважаємо, нікому не заподіюємо шкоди й не агітуємо, аби переходили до нас. Ми просто співаємо.”

Беручи до уваги Постанову пленуму Верховного Суду України N 7 від 28.09.90 «Про застосування   судами  законодавства,  що  регулює захист честі, гідності і ділової репутації громадян та організацій», яка кваліфікує висловлювання  нецензурних чи брутальних слів образою, оскільки це принижує честь і гідність, та, керуючись вимогами ЗУ «Про міліцію», поведінку начальника і заступника начальника Горохівського РВ УМВС України можна вважати самоправством, що кваліфікується ст.356 ККУ і такою, що грубо порушує Конституційні права та вимоги Статуту патрульно-постової служби міліції України, дискредитує честь офіцера УМВС і принижує гідність представників громади м. Луцька й підпадає під ознаки статті 173 «Кодексу України про адміністративні правопорушення», як хуліганство.

Конституцію в Україні теж ніхто не скасовував. У ст. З, зокрема, сказано: «Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Честь і гідність, недоторканність(!) визнається найвищою соціальною цінністю».

То ж лишається сподіватися, що у цьому випадку обласне управління МВС, а також прокуратура Волинської області дадуть гідну правову оцінку перевищення службових повноважень з боку посадових осіб Горохівського райвідділу внутрішніх справ і порушення прав представників релігійного товариства. 


  1. Дембицький Віктор 22 липня 2011 22:44
    "Ментовська культура" і "обізнаність" із правами та свободами людей схоже вже давно нікого не дивує. Можливо ще й нікого не обурює??! Але якщо система не самоочищується то це варто робити зі сторони ...бо так можем відкотитись до принципу "хапай і відбивай ...а потім виясняй!"

  2. Volyn Times 22 липня 2011 23:00
    "Люди кажуть: міліція поділяється на мєнтів і міліціонерів. Так от, це і є мєнти, які сидять, через губу розмовляють з людьми, ніби хтось щось їм винен. В моєму розумінні це страшно. Їх треба знищувати по великому рахунку. Краще нехай некомплект буде, ніж таких тримати" -В’ячеслав Ходирєв начальник УМВС України у Волинській області. Надіємось, що і до цих ментів горохових пан Ходирєв віднесе ці слова і зробить організаційні висновки.

  3. Гнатюк Ярослав 23 липня 2011 22:36
    Прикро, шо міліція, яка має бути прикладом і захистником для інших, є першою,хто просто нагло знущається з людей, рахуючи себе мало не Богами. Дякуємо Господу за божественну справедливість.

  4. Барков Виталий 23 липня 2011 23:17
    Каждый человек хочет быть защищён, и имеет на это право. Но почему-то мне всё меньше вериться, что государство, в лице таких милиционеров, может защитить. В нашей стране сложилось мнение, что от милиции нужно держаться подальше, а не ждать помощи.

  5. Тарас 23 липня 2011 23:32
    Я з кожним днем все меньше починаю довіряти нашим охоронцям порядку. І неприємно вражений жорстокістю та неадекватністю цих правоохоронців, надіюсь такі люди не будуть при владі і отримають з цієї ситуації урок.
    Хотілося б, щоб в гостей від цієї ситуації не склалося негативне враження про Волинь...

  6. Дембицький Віктор 24 липня 2011 3:01
    Друзі! Інформуймо своїх знайомих про статтю ...і залишайте коменти(після реєстрації)! Це важливо, щоб вайшнавами не потурали!

  7. Дембицький Віктор 24 липня 2011 3:07
    Схоже "менти горохові" не знали такого прецедента: http://volyntimes.com.ua/news/256

  8. Мех Владимир 24 липня 2011 8:35
    Да уж,милиция как это к сожалению бывает часто,показала свое "европейское лицо",про которое не раз говорил наш президент в связи с наступающим Евро 2012.Надеюсь прокуратура не останется безучастной в этой ситуации,так как на лицо нарушения прав и свобод человека!!!

  9. lyosha108 24 липня 2011 9:42
    для того, щоб прокуратура цим зайнялась треба написати заяву для початку.
    Ганьба!!!

  10. Мех Владимир 24 липня 2011 9:47
    Да,я думаю заявление написать надо,надо хотя бы попробовать положить конец самопроизволу,а там как Господь рассудит!

  11. Юлія Янченко 24 липня 2011 13:09
    Така поведінка представників правоохоронних органів ганьбить усю нашу країну! Сподіваюсь, ця справа набуде якомога ширшого розголосу, такого, щоб Горохівським міліціянтам стало неможливо всидіти на своїх тепленьких насиджених місцях!

  12. Юлія Стернічук 24 липня 2011 21:17
    Така поведінка міліції не дивна, адже всі знають, що вни тупі як валянки. Але поведінка попа Горохового, викликає обурення, чого він свого носа туди пхав? "Колядниками" можна назвати тих попів, які на території церков понавистроювали велечезну кількість церковних ларків, щоб тільки здерти ще трохи грошей з сліпих прихожан, які не бачать куди йдуть ті кошти (на розкішні попівські машини, вілли, їхні відпочинки,....)

  13. Olya 24 липня 2011 22:20
    Я прекрасно розумію наших міліціянтів, навіщо читати закони? Часу нема, треба правопорядок підтримувати! До того ж, вони ж такі нудні, подекуди мають суто декларативний характер, та й написані для простого люду, що не має відношення до влади. А правоохоронці-люди не прості, адже підтримують авторитет держави. Тільки, чомусь, у результаті в Україні все більше правового нігілізму...

  14. Olya 24 липня 2011 22:20
    Що ж, єдине, що я можу порадити, так це почитати "Бхагават-гіту" нашим шановним міліціонерам. Там у цікавішій формі викладені обов"язки, що має виконувати представник держави, та якості, якими він має володіти.

  15. Natalia 25 липня 2011 18:58
    Навіть не знаю, який порядок може бути в місті, у якому представники влади поводяться, як обкурені підлітки...не заздрю горохівчанам.

  16. Наталя Гнатківська 25 липня 2011 23:25
    Я підтримую бажання надати цій справі найширшого розголосу. Потрібно щось робити. Наша бездіяльність їх виправдовує.

  17. Ira 26 липня 2011 7:53
    З таким президентом - воно й не дивно..

  18. Ira 26 липня 2011 8:00
    Ганьба державі (за свободу якої гинули наші діди та прадіди), яка натомість, щоб захищати своїх громадян, добиває та цькує їх..розвінчуючи останні крихти віри в справедливість...

  19. Віктор 26 липня 2011 9:08
    Щоб привернути увагу до цієї справи, справді варто розголошувати інформацію про так званих правоохоронців і їх зухвалу поведінку... Можна навіть зібрати народ і поїхати, влаштувати демонстрацію перед відділком з камерами напоготові.. Але основне, що все бачить Бог) і він не залишить своїх відданих)

  20. Volyn Times 26 липня 2011 16:54
    Матеріали по даній справі, згідно ст.97 КПК (повідомлення про злочини), з повним юридичним обгрунтуванням порушень чинного законодавства працівниками Горохівського РВ МВС, пів години тому передані в МВС України у Волинській області та Прокуратуру Волинської області. Справа находиться на контролі Комітету правозахисту та боротьби з корупцією. Будемо інформувати Вас про її перебіг.

  21. Мартын 28 липня 2011 9:54
    Шакалы в форме!! На кол садить их нужно! Таких свиней нужно наказывать - притягивать их к ответственности..А если эти черти будут использовать протекторат вышестоящих госслужащих - нужно просить Бога о восстановлении справедливости, чтоб отобрал гнилые тела этих демонов...Провести ритуалы какие-нить..Вот как у нас в Закарпатье есть такие люди, способные уничтожать паразитов на тонком плане)))
    Слава Исусу, долой власть дегенератов!

  22. Ярослава Ярославівна 28 липня 2011 22:58
    Volyn Times, Цікаво, коли розгляд матеріалів, які шанси на відновлення справедливості ?? Де можна цікавитися за перебігом справи? Є інформація? Будь ласка.

  23. Андрей Михалыч 29 липня 2011 11:51
    Мещанство и глупость процветают...

  24. Андрій 30 липня 2011 15:25
    Хоч комусь не байдужа участь пересічного громадянина. А скільки таких випадків безслідно замовчуються через страх людини відстояти себе і свої права та гідність. Через зневіру у справедливість і свою спроможність щось змінити, люди просто махають на все рукою. Тож щира дяка тим, хто ще підтримує нашу віру в самих себе і показує, що Божественна справедливість часто твориться нашими руками.

  25. Дмитро Боженко 30 липня 2011 20:21
    Розміщувати таких "чиновників" треба у відповідні заклади, для їхнього ж блага - щоб начились адекватній поведінці, або ж - щоб покращили здоров'я ...

    Хоча ...
    Село - воно й є село. Чому тут дивуватися ? Провінція ...

    Миру вам, люди !

  26. шамбала 2 серпня 2011 11:53
    НАДІЮСЬ РЕАКЦІЯ БУДЕ

  27. Volyn Times 16 серпня 2011 19:15
    Пройшли всі терміни надання відповідей, згідно ст.97 КПК (10 днів). Рекції, крім розмови з прокурором Горохова, поки що не має. Нами вчора направлено звернення в прокуратуру Волинської області, про притягнення відповідальних посадових осіб прокуратури і МВС, що порушують терміни і процедуру розгляду повідомлень про злочини. Питання під контролем. Відповідатимуть всі, хто порушує хоч одну букву закону.

  28. Гнатюк Ярослав 16 серпня 2011 21:14
    Похоже, прокуратура хоче це діло зам"яти, все ж таки одне село, всі друзі, брати, сватити і т.д. Наші правоохоронні органи ніяк не хочуть жити по законам, в них вони свої. Наврядчі, такі органи захистять від інших порушників закону.

  29. Мартын 16 серпня 2011 22:19
    Волынь-Таймс, примите мои поклоны!
    Андрей Михалыч, любовь к деньгам и вещам людей превращает в мещан. Лишь сила высоких идей мещан превращает в людей.
    Дмитрий Боженко, цитаделью деградированной культуры есть город. Деревня - более благостное место.
    Шамбала, надейся и жди - вся жизнь впереди!..Ты лучше не жди а автомат в руки бери)))
    Гнатюк Ярослав, силой аскез копите шакти и шактите их, шактите!..Зашактите их досмерти!)))
    Волынь-Таймс не трепает а делает дело, дружно написали ему "спасибо"!!!
    СПАСИБО!

  30. Volyn Times 19 серпня 2011 12:51
    Пане "Мартын", дякуємо вам за добрі слова.)) Мабуть нам більше всіх треба, щоб люди відчували себе людьми у власному домі... Наразі, інформуємо про хід останніх справ - http://volyntimes.com.ua/news/478

  31. Volyn Times 4 жовтня 2011 14:22
    Горохівська міліція все ж відповіла за знущання над представниками Міжнародного товариства свідомості Крішни. Про це читайте в матеріалі ""Менти" відповіли за кришнаїтів" - http://volyntimes.com.ua/news/520
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь