Чому зараз падають дощі?

Іван Шворак

Нація :: АВТЕНТИКА

Все тече, все пливе… Таку картину доводиться нам спостерігати кілька тижнів поспіль, коли все заливає літня злива. Природа втішає нас рясним дощем і розкішними грозами. Цілу ніч, раз у раз, небо освітлюють блискавки. Когось така погода радує, когось лякає, а когось і відверто сердить. Особливо дивують метеорологи, які обіцяють спеку впродовж дня, а на вулиці йде дощ... І здається ніхто вже не може передбачити її на перед… 

Та якби ми були ближчими до природи та народних традицій, то могли б багато чого знати і прогнозувати. Проте з втратою родових звичаїв, відійшла у небуття і велика кількість народної мудрості, що проявлялась в народних святах, що базувались на багатовікових спостереженнях за природою. А саме на цей час припадали т.зв. Громові свята. Пов’язані вони були з культом Перуна, повелителя блискавки і грому, якого в ісламі знають під іменем Ільяс, а в християнському пантеоні, як пророка Іллю. Свято Іллі, за сучасним календарем, припадає на 2 серпня. Враховуючи корективи між старим і новим стилями календаря в 14 днів, ми отримаємо дату 20 липня, яка і є тим самим Перуновим днем. Седмиця до цього свята і седмиця після називались в наших предків Громовими святами, а тому громи і блискавки в цей час нікого не дивували. Саме на ці дні припадали і славнозвісні «горобині ночі». Їх назва пішла від величезної кількості горобців, які мокрими ширяли в нічному небі, яких повиганяли з захоплених гнізд грозові дощі. 

Привертає на себе увагу і православне свято Пантелеймона, якого в народі ще називають Палікопом, що припадає, за новим стилем, на 27 липня і замикає собою всі Громові свята. В давнину вважалось, що саме Палікоп стежить за тим, щоб святкові дні проводились належним чином. Тих же, хто працював в свята, він карав, спалюючи блискавкою їхні копи. 

Тож поки чекатимемо на завершення дощових тижнів і на ласкаву силу все ще літнього сонечка, можливо варто почитати щось з народної мудрості… Можливо, тоді і сухіші будемо?… 


  1. шамбала 2 серпня 2011 9:54
    А В ОДЕСІ СОНЦЕ І МОРЕ ТЕПЛЕ..

  2. LocalUser 9 жовтня 2011 21:43
    під безневинними спостереженнями за природою і народними звичаями вседуще витончено популяризується мракобісне язичництво ...з жертвоприношеннями людей! Схаменіться християни!!!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь