Лікарям заборонено вимагати благодійні внески

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Всеукраїнський бал т.зв. благодійності, за рахунок бідних, здається нарешті починає завершуватись. Перший дзвіночок пролунав зі столиці. Рішенням Київської міської держадміністрації заборонено лікарням і поліклінікам вимагати благодійні пожертви від громадян.

Чиновники нарешті зважили на основні статті і принципи нового закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» спрямованого на боротьбу з корупцією. "Якщо раніше медустанови грішили цим, то зараз це просто неможливо через закон. Людина має вимагати безкоштовних послуг. Але ми не забороняли благодійні внески як такі - тобто люди можуть піти через банк і заплатити. Але самі, без вказівок лікаря", - повідомив начальник управління охорони здоров'я КМДА Віталій Мохорев газеті "Сегодня". 

І хоча інерція благодійних поборів у лікарнях і досі зберігається, проте давати квитанції вже починають боятись. Можливо це і до кращого. Згідно нового закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», чиновникам забороняється приймати подарунки частіше двох разів на рік, і то, лише як прояв, наприклад, гостинності. Отже всі благодійні внески, які отримає лікар не через банк, можна вважати подарунком. Вартість подарунка, згідно цього закону, не може перевищувати 50% від мінімальної заробітної плати, а всі презенти автоматично стають державною або комунальною власністю. Отже беручи т.зв. благодійні внески, лікар автоматично попадає в рамки закону, або поза нього. А це вже називається хабарем. Набравши «благодійності» на суму до 3339 гривень, він може відбутись не лише штрафом, а й тюремним ув'язненням терміном до 5 років…

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь