А «Burda» пропонує гетто…

Volyn Times

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Мода буває різною. Іноді вона викидає такі викрутаси, що не знаєш, як і реагувати на ці феєричні пустощі. Цими днями до рук потрапив спеціальний випуск свіженького номера журналу «Burda», присвяченого дитячій моді. Листаючи його, були, м’яко кажучи, здивовані побаченим. На глянцевих сторінках красувалися похнюплені та усміхнені дітлахи, одягнені в сірий одяг з … шестикінечними «зірками Давида». Дивлячись на них, чомусь одразу згадалися кадри єврейських гетто з воєнних хронік минулої війни.

Дитячі моделі з "зірками Давида"

Саме ця, на перший погляд, безневинна лата, що робилася у вигляді шестикутної зірки з шматка жовтої тканини і яку потрібно було носити спереду й ззаду на верхньому одязі, стала символом расової політики останніх століть. Саме за нею можна було відрізнити єврея від будь-якої людини іншого етнічного походження.

"Зірки Давида" на подушках

Цей упізнавальний знак, започаткований ще в епоху середньовіччя, став частиною антиєврейської політики багатьох мусульманських і християнських країн, досвід яких перейняли нацисти. Вступивши в 1939 році на територію Польщі, вони вже 23 жовтня видали наказ про обов’язкове носіння євреями на одязі «зірки Давида».

Діти єврейського гетто з "зірками Давида"

Цей особливий порядок був встановлений з 1941 року і для єврейського населення колишнього СРСР. Зокрема, в Білорусі, згідно з наказом № 1 від 7 липня 1941 командувача тилу групи армій «Центр» генерала Максиміліана фон Шенкендорфа, вводився обов’язок носіння євреями з 10 років нарукавної пов'язки білого кольору з намальованою жовтою зіркою. 13 серпня 1941 такий наказ був виданий окупаційною владою Латвії. 11 вересня 1941 -  Естонії. Євреям було наказано прибити на свої будинки і нашити спереду й ззаду на одяг жовті шестикінечні зірки. Їм заборонялося вільно пересуватися: виходити з будинків у нічний час і виходити за межі міста.

"Зірки Давида" в гетто

Жовта зірка стала також характерною ознакою для військовополонених єврейського походження.

Військовополонені євреї з "зірками Давида"

Зважаючи на нещодавній антисемітський скандал одного з відомих законодавців моди Будинку  Dior Джона Гальяно, який стався цього року, не хочеться вірити, що продовжити його має намір і німецький журнал «Burda». Проте сучасним кутюр’є, які вивчають основи дизайну, слід, мабуть, знати і ази історії, щоб в наступних дитячих колекціях ми не побачили чогось на кшталт блискавок СС чи відзнак дивізії «Мертва голова». 


  1. ЛабОРАторія простору 18 жовтня 2011 15:38
    Але ж "Бурда" пропонує не жовті зірки, що вирізняли фашистське ставлення до євреїв, а знак Матриці, який має значно давніше походження й у різних народів означає божественний ДІМ. У Софії Київській такими знаками устелена підлога!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь