Естетичне шахрайство

Ірина Кунинець

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

В епоху „базарного” мислення з логікою „за все треба платити” дедалі частіше трапляються випадки відвертого ошуканства. І найприкріше у цій ситуації те, що ласі до грошей наживаються на дітях та їхніх батьках, зловживаючи довірою й необізнаністю людей зі своїми правами.

Упродовж кількох років громадська організація „Волинський центр дозвілля молоді „Естет”” збирає кошти із батьків за навчання їхніх дітей – тишком-нишком, реалізовуючи свою хитро-мудру схему, керівники - Олександр Дудін та Леся Борисюк - організували платний заклад з благородною, на перший погляд, метою – навчати дітей. Щоправда, про платність навчання знають лише вони і батьки – податкову про це з якихось причин забули повідомити. Більше того, „Естет” захопив приміщення, прав на перебування в якому у нього немає. А законний орендар – ТзОВ „Клуб молодіжного дозвілля” – виявився за бортом. Коли керівництво останнього намагалося потрапити у своє ж приміщення, що на пр-ті Відродження, 22а, працівники приватної охоронної фірми „Феміда-Інтер”, застосовуючи фізичну силу, їх не впустили. То що ж відбувається насправді і хто за цим стоїть?

ПЕРЕДІСТОРІЯ

5 квітня 2001 між ТзОВ „Клуб молодіжного дозвілля” в особі тодішнього директора Богдана Козловського і Луцькою міською радою в особі заввідділу обліку майна міської комунальної власності Анатолія Костенюка було укладено договір оренди – в строкове безоплатне користування надавалося нежитлове приміщення за адресою Відродження 22-а. Договір передбачав 5-річну оренду  - по 1.04.2006 з умовою його щорічного продовження. Приміщення мало використовуватися для реалізації головним чином статутних цілей – навчання дітей.

У 2004 році директор „Клубу молодіжного дозвілля” переїхав у Київ і на його посаду призначили Лесю Борисюк, яка до того була головним бухгалтером у цьому ж товаристві. Вона мала би відповідати і вирішувати господарські питання: організовувати роботу гуртків, підбирати педагогів, обліковувати кошти й сплачувати податки і збори. Через деякий час винахідлива „директорка” здала в оренду частину приміщення без укладання відповідного договору. Так на Відродження, 22а прописався „Естет”. Як за оренду приміщення, так і з отриманих від збирання з батьків коштів міський бюджет не отримав нічого. Як повідомило видання “Волинські новини” у квітні 2011 року, ”в організації було дев’ять секцій, де займалися приблизно 500 дітей. Зі слів начальника міського відділу сім"ї і молоді Ольги Коритнєвої, принаймні у трьох секціях учні платять від 70 до 85 гривень. Зі слів же Олександра Дудіна діти платять від 50 до 60 гривень, а дорослі відвідувачі – по 70 гривень місячного внеску. Однак сама громадська організація «Центр дозвілля молоді «Естет» неприбуткова (!). Натомість, зі слів Дудіна, «чистий прибуток» товариства «Клуб молодіжного дозвілля» від сплати внесків вихованцями центру становить 6-7 тисяч гривень в місяць.

Варто зауважити, що у 2006 році тогочасний мер Богдан Шиба зненацька ініціював розірвання договору оренди з „Клубом молодіжного дозвілля”. Відділ комунального майна Луцької міської ради подав позов до суду, який спочатку вимоги влади задовольнив, а після подачі апеляції – у червні 2007 року – луцьким посадовцям у претензіях на приміщення відмовив.  

А ХТО-ХТО В ХАТИНЦІ ЖИВЕ? 

Як пояснив Володимир Єгоров, заступник директора ТОВ „Клуб молодіжного дозвілля”, Олександр Дудін та Леся Борисюк, будучи керівниками громадської організації „Волинський центр дозвілля молоді „Естет””, захопили приміщення обманним шляхом. Зокрема, пані Борисюк після звільнення її 26.08.2011 року з посади директора ТОВ „Клуб молодіжного дозвілля” не передала ключі від приміщення новому директору та уклала договір його охорони з приватною охоронною фірмою „Феміда-Інтер-Пульт”. Дуже це вже нагадує народну казку про те, як лисиця, втершись у довіру, вигнала зайця з його ж хатки.

У Луцькій міській раді підтвердили – хатка точно чужа. На інформаційний запит від 28.10.2011 року заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич відповів: договір оренди нежитлових приміщень міської комунальної власності, що на пр-ті Відродження, 22а, з громадською організацією „Волинський центр дозвілля молоді „Естет”” не укладався. А договір з Клубом молодіжного дозвілля досі дійсний.

Договір оренди ТзОВ "Естет"

Відповідь Луцької міської ради. Жовтень 2011 р.

Тож, дивно, що у ТзОВ „Феміда-Інтер” не виникло жодних питань з приводу законності оренди приміщення центром „Естет”, яке воно взялося охороняти. Чи то звичайна службова недбалість чи, можливо, є в цьому якісь підводні течії, наразі говорити не беремося. Констатуємо лише факт, що, згідно з офіційною документацією, організація охорони будівлі на Відродження, 22 а покладена на орендаря, якого хлопці у камуфляжах із невідомих наразі причин на поріг не пустили.

ЗВІДКИ НОГИ РОСТУТЬ

Побачивши неочікуваних гостей – законних орендарів, – Леся Борисюк відреагувала досить бурхливо: одразу зателефонувавши на мобільний нібито Святославу Кравчуку і пропонуючи охороні особисто поговорити з першим заступником Луцького міського голови.

То заступник Луцького міського голови став гарантом цих “розборок”?

У влади й комерції завжди є свої інтереси. Вони часом збігаються, а часом – і ні. Але у цьому випадку заручниками ситуації стають звичайні лучани, які, вкладаючи кошти в освіту своїх дітей, навіть не підозрюють, у що їх втягують. Тож будьте обережні – вами нещадно маніпулюють. А перш ніж давати комусь гроші, переконайтеся, чи не осядуть вони в чиїхось кишенях. Бо надто вже глобальною стає ця традиція – добровільно-примусового „благодійництва” у навчальних закладах.

Наразі міська влада має намір ініціювати розірвання договору оренди приміщення на Відродження 22 а — з тим, аби на його базі утворити нове комунальне підприємство. На перший погляд, це для лучан може бути лише на користь. Але з огляду на кількарічну практику нищення, несподіваного банкрутства, “нерентабельності” комунальних підприємств у нашому місті, хтозна, чи не створюється нове підприємство для того, аби потім у приміщення з'явився новий власник? Хай там як, але громада не повинна втрачати пильність.

P.S.: Після наших нещодавніх публікацій щодо можливих фінансових зловживань в іншому позашкільному закладі, що перебуває у комунальній власності, - Палаці учнівської молоді – там запровадили нову форму збирання так званих благодійних коштів. Тепер з батьками укладають договори про нібито „добровільність” передачі коштів. Читайте про це на „Volyn Times” найближим часом. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь