Важливі уроки статевого виховання

Ірина Кунинець

Людина :: Психологія

Наші батьки жили за часів, коли “сексу не було”, а, отже, зі своїми дітьми на інтимні теми більшість із них не говорила. У школах питання статевого виховання, як правило, розглядаються похапцем — вчитель переважно доручає дітям самим ознайомитися з певними параграфами у підручнику. Тобто, за всіма напрямками акцент робиться на самовихованні. І все було б добре, якби у нашій країні не було високих показників смертності від абортів, підліткової вагітності й алкоголізму.

Останніми роками діти раніше починають статеве життя і все ще багато з них не зважають на ризики. Такі результати опитування, що проводилося у 2002-му, 2006-му і 2010 роках в рамках міжнародного дослідницького проекту “Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді” - їх оприлюднила під час столичного семінару для журналістів, організованого Благодійним фондом “Здоров'я жінки і планування сім'ї”, Тетяна Бондар, директор Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка. І батьки опинилися на четвертому місці серед джерел інформації для своїх дітей — після телебачення, друзів та інтернету. Час перемістити важелі!

Мама 6-ти дітей, кандидат психологічних наук, декан факультету психології Київського інституту бізнесу та технологій Людмила Гридковець, яка також брала участь у семінарі для журналістів, радить починати статеве виховання не з вивчення статевих органів, а з ознайомлення з усім, що має наш організм:

На переконання психолога, первинною у вихованні дитини завжди є сім'я й родина. Тому роль батьків така важлива. Далі пані Людмила розповість про цей особливий зв'язок:

Тато теж дуже важливий у житті дитини. Він потрібний завжди, але в певні періоди життя — його присутність особливо бажана. Тати також мають пам'ятати, що вони закладають у своїх доньках образ майбутнього чоловіка. Дівчинка несвідомо обирає собі того, хто схожий на її тата:

Зважаючи на те, що сучасні батьки дуже зайняті, психолог радить татам знаходити бодай 15 хвилин на день для спілкування з дитиною. Нехай для вас стане правилом приходити додому ще до того моменту, коли дитина лягла спати. Візьміть книгу і почитайте казку на ніч, погладжуючи дитячу ручку. Цей тактильний зв'язок — надзвичайно важливий, переконана пані Людмила.

Коли ж тата у сім'ї немає, мамі доводиться шукати пояснення на дитячі запитання про те, куди він подівся і чому не приходить. Не створюйте у дитини негативний образ тата — навіть якщо він завдав вам нестерпного болю. Якщо ви любите свою дитину і хочете, аби вона розвивалася гармонійно, не вигадуйте небилиць про те, що він - “у відрядженні”, “загинув на війні” чи “полетів у космос”. Дітям вчинки дорослих можна пояснити й по-іншому, вважає Людмила Гридковець:

Ще один цікавий, на мій погляд, аспект у статевому вихованні — коли в сім'ї очікують другу або кожну наступну дитину, необхідно першій вчасно пояснити, що відбудуться зміни. Зробіть це правильно, щоби малюку не довелося боротися за місце біля мами і тата зі своїм братиком чи сестичкою. Адже конкуренція між дітьми може мати і фатальні наслідки:

Бути батьками — надзвичайно непросто і відповідально. Тож — нехай вам вистачить мудрості і терпіння, аби гідно скласти цей життєвий іспит. Станьте для своїх дітей і наставниками, і друзями, і надійними провідниками у світ дорослого життя. А для цього - самі не забувайте вчитися.


  1. Olga 3 квітня 2012 19:32
    Я думаю з дітьми варто розмовляти на такі теми, краще щоб вони від нас взнали це, а не на вулицях!

  2. шамбала 5 травня 2012 15:02
    Бути батьками — надзвичайно (не)просто..
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь