Сепулькральність простору

Volyn Times

Культура :: КОЛЕГІУМ

Відомий польський письменник-фантаст Станіслав Лем вдало ввів поняття «сепулькі», яке він застосував до об'єктів невизначеної природи і значення: «сепулькі дуже схожі на муркві, а своєю колірною гамою нагадують м'які пчми. Зрозуміло, їх практична функція інша, але думаю, Вам, як людині дорослій, мені не потрібно цього пояснювати." Фонетично це поняття співзвучне латинському sepulcrum - могила, гробниця. Поєднання цих непоєднуваних речей, яке, як виявляється, можливе в нашому просторі, вдало помітив наш читач - пан Роман із Луцька.

Згадане явище в Україні (гадаю, особливо у її західній частині) досить  розвинулося протягом останніх 20 років. Юридична зміна політичного ладу  викликала масову "потребу" побудови нових пам'ятників - чорнобильцям, афганцям, жертвам війни, політичних репресій і т. д. Новою хвилею побудови  пам'ятних знаків особливо стало 2000-ліття християнства.

Через брак концепції, творчих ідей, виробничих можливостей у переважній  своїй більшості всі ці споруди замовлялися та виконувалися у закладах, що  займаються виготовленням звичайних надгробних пам'ятників. Це видно навіть неозброєним оком. У сотнях міст, містечок і сіл постали однакові "могили",  причому, вони розташовані, в основному, на центральних вулицях чи площах.

Пригадую, в кінці 90-их років у Маневичах афганці наполягли, щоб  пам'ятний знак 4 полеглим місцевим хлопцям поставили на центральній площі навпроти  райдержадміністрації та пам'ятника Леніну (як відомо, він там і  зараз стоїть). Місцева влада просто боялася перечити цьому задуму. Як казала мені одна місцева високопосадовиця, - "вони  нервові, хай ставлять, де хочуть, аби було тихо".

Маневичі. Пам'ятник афганцям.

смт.Маневичі. Пам'ятник афганцям.

Ось так і з'явився у центрі містечка, на найвиднішому місці маленький  цвинтар. До речі, він дуже часто викликає подив у гостей міста, які  цікавляться, хто ж там похований?

Маневичі. Пам'ятник чорнобильцям.

смт.Маневичі. Пам'ятник чорнобильцям.

Пам'ятні знаки 2000-літтю християнства - це, як правило, звичайні  надгробні пам'ятники, лише з відповідним текстом.

Маневичі. 2000 ліття християнства.

смт. Маневичі. 2000-ліття християнства.

Явище це - надзвичайно масове. Прикро, що атмосфера смерті та цвинтаря стала  невід'ємною складовою урбаністичного середовища.

Читач Volyn Times Роман, Луцьк

Фото з форуму - http://manevychi.org.ua


  1. Рома 23 січня 2012 21:52
    Що є то є...

  2. ЛабОРАторія простору 24 січня 2012 9:32
    Якщо уявити відомий образ Ілліча з простягнутою рукою і його гасло "Верной дорогой идёте, тогварищи!" й хрестоозначені пам'ятники різним загиблим по центральних площах наших міст, тоді майбутнє чітко означується. Туди ж вказують попи і влада. Мабуть, народ цього прагне масово - любов до самопожертви не згасає!

  3. Іван Шворак 25 січня 2012 8:16
    Є ідея, замість пам"ятника можна садити знакове дерево, порода якого буде мати особливий символізм. Наприклад для афганців - вічнозелений дуб, в пам"ть про голодомор - плакуча верба, 2000 ліття християнства - абрикос.

  4. Юлія Стернічук 26 січня 2012 16:37
    Думаю що сподобалась б багатьом людям ідея Івана Шворака - замісь кам'яної плити саджати дерево, так набагато приємніше сприймається, чим кладовище. Але є мінус - воно може всохнути, або хтось зламає, воно є недовговічне. Нехватає у просторі людей мислячих, які могли запропонувати гарні ідеї для такої справи. Також нехватає розуму у тих хто ставить, звернутись до проектантів за ідеями, раз самі нездатні запропунувати щось цікаве та якісне.

  5. Юлія Стернічук 26 січня 2012 16:42
    Дуже гарне та цікаве слово - СЕПУЛЬКРАЛЬНІСТЬ! Хотіла зрозуміти суть, що воно означає, та коли вводиш у пошук в гугл, то показує посилання на сайт VOLYN TIMES, і більш нічого! Значить Ви є авторами цього слова. Може поясните що воно означає? А то дуже цікаво.

  6. Рома 26 січня 2012 17:55
    Це науковий термін (мистецтвознавство), що означає похоронний, поховальний зміст. У вузькому значені використовується для означення певного типу монументальної архітектури в якій основною робочою функцією є похоронна. Сюди можна віднести курганні могильники починаючи з мідного віку, склепи тощо. На сайті VOLYN TIMES це поняття згадується в коментарях до статті О. Хмельовського Політ архітектурної труни.

  7. Юлія Стернічук 26 січня 2012 19:23
    Рома, велика дяка за пояснення цього терміну. Буду я тепер більш обізнанішою :)

  8. Рома 26 січня 2012 19:51
    завжди будь ласка:).

  9. Дембицький Віктор 27 січня 2012 6:05
    Хтось ті пам"ятники ставить, а хтось знімає... У нашій місцевості переважно незначний проміжок часу між цими явищами. Гадаю, ще за нашого віку місцевий люд буде трамбувати нині діючі кладовища своїх дідів і утилізувати монументи.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь