Не вмієш головою...- працюй руками 2

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Заголовки на кшталт «Прибирання у Луцьку: люди - проти сміття», «Сьогодні прибирали заповідник Старий Луцьк»… шматували інтернет-простір кілька днів тому. Навіть прес-конференція була зібрана… Просте прибирання до болю нагадувало картинку з радянського минулого. Луцький «вождь», щоправда, виявився скромнішим за свого пролетарського попередника в кепочці і з капіталістичною гордовитістю не погодився взяти «важке» в свої білі руки. Тож толоку на «сміттєзвалищах» «товкли» працівники його банку, школярі, студенти та свідомі громадяни древнього Луцька. 

Тільки в нашій країні прибирання сміття і досі залишається публічною подією. Чи то від повної засміченості простору, чи то від мотлоху в головах, що став частиною нашого буття, чи то від генетичного коду, який зачепився ще за сучок ленінської колоди - ще в часи московського всесоюзного суботника - банальний санітарний захід стає подією політичного масштабу. Реальними наслідками цього «асенізаційного шоу», що відбулося і в історичній  частині Луцька, вирішили поцікавитись і представники Громадської Ради Волині, які в переддень Великодня, у Чистий четвер, вчергове вийшли на ініційовану ними спільно з міською прокуратурою перевірку санітарного стану Державного історико-культурного заповідника в м. Луцьку. 

Ось так виглядає старе місто після «прибирання» 12 квітня 2012 року:

Охоронна зона двох пам'яток - Хрестовоздвиженської церкви і Монастиря Василіанів

Вулиця Караїмська

Охоронна зона пам'ятки на вулиця Галшки Гулевичівни

Пам'ятка на вулиці Галшки Гулевичівни, 12А

Вулиця Драгоманова

Будинок депутата міської ради О.Голєвої і перегороджений нею проїзд

Вулиця Д.Галицько. Район Синагоги

Величезне сміттєзвалище на вулиці Д.Галицько. Район Синагоги

Величезне сміттєзвалище на вулиці Д.Галицько. Район Синагоги

Вулиця Караїмська. Район колишньої Кенаси

Вулиця Петрусенка

Водоохоронна зона на вул. Петрусенка

Водоохоронна зона вул. Базарна

Водоохоронна зона вул. Базарна

Навіть досвідчений інспектор Луцької міської санітарно-епідеміологічної станції Надія Миколаївна Дудка, яка проводила інспектування, була вкрай вражена рівнем антисанітарії, що панує в історичній перлині Волині.

Сподіваємося, що приписи і штрафи - як наслідок «тихого прибирання» Громадської Ради Волині - будуть санкціоновані в першу чергу міським та обласним чиновникам, які повинні стежити за санітарним станом міста та й нерадивим громадянам, які його порушують. Тож фінансовий «аргумент» для їх кишені стане більш ефективним стимулом до чистоти, чим весь цей недоречний публічний ґвалт навколо елементарної гігієни. А ми за цим уважно прослідкуємо. 


  1. Annarek 13 квітня 2012 20:13
    які ж ви розумні! то треба було прийти і допомогти, а не статті такі писати! я вам можу скинути фото території до прибирання. 180 мішків сміття було вивезено із цієї зони, що волонтери назбирали під час акції! не в наших силах було очистити абсолютно всю територію. а ви б краще сказали "ДЯКУЮ" людям, які добровільно працювали (і займались далеко не самою приємною роботою) на благо свого міста!

  2. Volyn Times 13 квітня 2012 21:35
    Пане Annarek, ми щиро вдячні вам і тим лучанам, які вирішили прибрати місто. В матеріалі про роль "свідомих громадян і студентів" було зазначено окремо... Питання не в цьому. Питання в бездіяльності чиновників, яких ми з вами утримуємо за власні податки і які доводять місто до такого жахливого стану власною бездіяльністю...

  3. katarina 14 квітня 2012 20:10
    не могли ми все-все зібрати!тре було справді Вам прийти і подивитись шо збиралось як і скільки!і не писати наклепи потипу "«Сьогодні прибирали заповідник Старий Луцьк»… шматували інтернет-простір кілька днів тому. Навіть прес-конференція була зібрана… Просте прибирання до болю нагадувало картинку з радянського минулого"!Вам не соромно!!!скільки людей зібралось...і старші і менші!всі допомагали як могли..ніхто не сидів!!!

  4. Angvar 14 квітня 2012 20:41
    Дирекція заповідника утримує свій штат прибиральників. Був неодноразовим свідком того, як вони та найняті з центру зайнятості працівники зимою в мороз годинами відбивали лід на місці де стояла машина Рабана і підмітали лише біля входу в дирекцію. Стіна ж Окольного замку знаходилась на балансі ДІКЗ багато років і як і весь заповідник потопала в смітті. Жодні звернення не мали реагування.

  5. Angvar 14 квітня 2012 20:47
    УЖКГ яке повинно було б опікуватись заповідником теж нічого не робило. Сьогодні, замість того, щоб заставити чиновників виконувати свої обов'язки, свідомі лучани прибирають за них сміття... Для чого ми утримуємо тоді такий штат нероб! Не варто давати їм розслаблятись!Їм вигідна безкоштовна робоча сила... Ще й списати кошти під "шумок" можна... Заставити чинуш працювати, а нерадивих міщан - не смітити, ось найкращий спосіб прибирання рідного міста!

  6. Дембицький Віктор 15 квітня 2012 0:09
    оце певно чиновницька рать буде з радістю раз у квартал скликати толоку, бо самі ж вони і проплачені з бюджету служби займатись прибиранням і двома пальцями не бажають ...типу, ми тут на зарплаті, а ви собі там прибирайте до безкінечності. Певно вже час давати "чарівні копні" тим відповідним чиновникам які лиш патронати та "благословіння" роздають, а самі довели місто до такої загадженості!!

  7. katarina 15 квітня 2012 11:38
    А хто як не ми можемо привести наше місто до порядку?справді якшо не смітити то не буде сміття..але для цього хай буде побільше урн...а ще туалетів)))

  8. інквізитор 15 жовтня 2012 0:15
    Чисто не там, де часто прибирають, а там, де не смітять! Це питання особисто до кожного про його екологічну культуру... Спробували б наші громадяни кинути недопалок десь на вулицях європейських міст. По кИшені вдарило б зразу! Перейняти цей досвід нам і кАзна наповнилась би зразу...
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь