Таємниці політичного психоаналізу

Олександр Котис

Новини :: ВОЛИНЬ

Остання сесія Луцької міської ради, яка відбулася 30 травня, обірвалася дуже неоднозначним способом – мер Луцька «псіханув», сказавши, що завершує сесію - саме під час прийняття рішення щодо земельного питання. Він демонстративно залишив сесійну залу.

Що ж стало причиною такого вчинку?

На порядок денний виносили питання про надання ПП «Лемарк» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для влаштування будівельного майданчика на період реконструкції магазину-салону «Автокласик» під торговий комплекс на Соборності, 22.

Як розповів депутат виборчого округу, до якого входять будинки за цією адресою, Василь Гриб, коли будівництво тільки починалося, виник скандал між забудовником та мешканцями. За словами Гриба, проект торгового комплексу був двоповерховий.

Після кількох спільних нарад мешканців прилеглих будинків, забудовника та комісії міської ради проект будівництва зменшили до одного поверху, а всі інші питання були узгоджені. Треба тільки прийняти технічне рішення – надати законний дозвіл, пояснив депутат.

Коли дійшла черга до голосування, все здавалося б цілком логічним – депутати просто виконують свою формальну функцію і нададуть дозвіл на ті рішення, які громада і забудовник начебто уже узгодили між собою заздалегідь.

Натомість "ЗА" проголосували тільки 17 депутатів, а, отже, – рішення не прийнято.

Романюк висловив своє обурення – як так, мовляв, усе вже вирішено (!), а ви так голосуєте. В таких випадках оголошують повторне голосування.

І знову – тільки 21 голос "ЗА". Рішення не прийнято.

«То що нам тепер робити?», - розвів руками Романюк. Після цього він сказав, що сесія переривається, бо «я маю на це право», а коли буде її продовження – не відомо. І пішов із зали.

«Очевидно, щось тут не чисто!», - подумає зовнішній спостерігач.

От і має здогадуватися громада – в чому ж причина такої експресивності та імпульсивності мера? За свідченнями класика психоаналізу Фройда, людина так поводиться, якщо має якісь приховані мотиви або зацікавлена в прийнятті іншого рішення. Які ж ці мотиви? Схоже на те, що мер дуже хотів, аби щодо цього питання сесія проголосувала «ЗА», але цього не відбулося.

Чому? Може мер так переймається долею мешканців Соборності, 22? А може щось інше? Та про це знає лиш е«вузьке коло обмежених людей».

Є інший сценарій – депутати змовилися проти Романюка? Тоді які ж у них мотиви не голосувати за формальне рішення? Можливо і вони мають приховані мотиви, щоб навмисно обурити мера, або, навпаки, – не обурювати інших людей?..

Отож, сесія обірвалася… А в перерві, схоже, відбудеться не одне кулуарне обговорення - і вже на наступному пленарному засіданні ми побачимо продовження епопеї публічного вираження прихованих мотивів. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь