Соборності, 28. Чекаємо чергової трагедії?

Ірина Кунинець

Новини :: ВОЛИНЬ

Мешканці будинку, що у Луцьку на Соборності, 28, обіцяють пікетувати Луцьку міську раду. Вийти під її стіни, де 25 липня на черговому засіданні сесії засідатимуть чиновники і депутати, їх спонукають дії місцевого підприємця – пані Павлович, - котра є власницею ресторану “Княжий двір”.  Вона знову ініціює поновлення договору оренди землі біля їхнього будинку. Як з'ясувалося, підприємець Павлович затіяла грандіозне підземне будівництво – під асфальтом має бути спортивно-оздоровчий комплекс. Але зробити це вона хоче за рахунок прибудинкової території, яка належить мешканцям прилеглих будинків.

Підземне будівництво – категорично не можна дозволяти біля нашого будинку, - розповіла пані Надія, мешканка Соборності, 28. - Оскільки наш дім вкритий тріщинами. У деяких місцях він просів на 15-26 см. І під час злив вода затоплює наші підвали”. На переконання жильців, якщо підземне будівництво триватиме далі, їхній будинок може спіткати та ж доля, що й на Рівненській, 109. В руїну перетворяться більше 100 квартир.

Про те, що їхній будинок вкривається тріщинами, мешканці Соборності, 28 неодноразово повідомляли луцькій міській владі. Але жодної реакції так і не отримали.

Як запевнив у відповіді на інформаційний запит, поданий журналістом, перший заступник міського голови Святослав Кравчук, «аварійності будинку не визнано».

«На сьогодні технічну експлуатацію будинку виконує ОСББ «Соборний». Об’єднання надалі самостійно може організовувати обстеження будинку, залучаючи в разі потреби і представників органів місцевого самоврядування, брати участь у загальнодержавних програмах реконструкції та термомодернізації житлового фонду або в місцевій програмі сприяння діяльності ОСББ на території міста Луцька», – йдеться у відповіді.

Фактично це означає, що влада переклала розв’язання проблеми на плечі мешканців аварійного будинку. На власні очі ми пересвідчилися, в якому стані він зараз перебуває: в деяких місцях фундамент - а з ним і тротуарні бордюри - просіли, фасад вкритий численними горизонтальними і вертикальними тріщинами, вони є і всередині, дах – теж прогнувся, а на так званих “сушилках” цегла настільки відстає одна від одної, що там легко вміститься палець.

 

Підприємець Павлович, зі слів людей, на їхні зауваження не те, що не реагує, “вона відверто сміється, обзиваючи нас бидлом і обіцяючи, що незабаром перекриє нам прохід так, що ми будемо по бордюрах ходити,” - розповіли люди.

Авторитет гаманця для луцької влади давно є визначальним – це знають всі. Від того ж, як проголосують на сесії депутати, залежить доля кількох сотень людей. Що переможе: знову гроші чи людські життя? Покаже сесія. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь