Окультизм попівського свавілля

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Попівське свавілля продовжується. Так саме попівське, бо не можна назвати священиками людей, які знищують цвинтарі, зневажають пам'ять наших предків, плюндрують спадщину українців й ігнорують закони держави і заповіді Божі. 

Ганебну окультну традицію зі знищення історичних кладовищ, започатковану нинішнім Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом (Зінкевичем), який варварським способом знищив залишки монастирського кладовища біля луцького Кафедрального Собору, викинувши на смітник кістки монахів (про що ми вже писали), продовжує його підлеглий -настоятель парафії Холмської ікони Божої Матері протоієрей Михайло Онищук. Лише кілька днів тому ми повідомляли про черговий факт попівського вандалізму, що був вчинений  за його вказівкою напередодні святої неділі. Тоді за допомогою важкої техніки було самочинно зруйновано частину схилу колишнього луцького православного цвинтаря в сквері навпроти 4 школи. За фактом представниками ОАСУ ДП «Волинські старожитності» та Комітету захисту національної спадщини Громадської Ради Волині було складено акт, за результатами якого управління культури і туризму ВОДА внесло припис про зупинення робіт. Цей офіційний документ було одразу вручено особисто в руки Михайлу Онищуку.

Припис про заборону робіт виданий Управлінням культури і туризму ВОДА 20.08.2012

Незважаючи на офіційну заборону проведення будь-яких робіт і кримінальну відповідальність внаслідок її порушення, сьогодні вранці на ділянці з’явилася важка техніка.

Фото 22.08.2012

Роботи здійснювало приватне підприємство «Спецпроект», зареєстроване в місті Києві. Замовником робіт виступила релігійна громада з цікавою назвою «Релігійна громада Ікони Холмської Божої Матері», зареєстрована в м.Луцьку, на вул.. Богдана Хмельницького, 40-Б.

Декларація про початок будівельних робіт була видана Державною інспекцією архітектурно-будівельного контролю у Волинській області (Л.Герасимюком) 16 серпня 2012 року. І це все незважаючи на чітку вимогу офіційних державних органів про проведення тут археологічних досліджень. Втім, чиновникам ДАБК це не вперше. Беззаконня і бездіяльність - їх характерні риси.

Витяг з декларації ДАБК від 16.08.2012

Настоятель парафії Михайло Онищук відмовився виконувати припис представників органу охорони культурної спадщини Волинської ОДА, які прибули сьогодні на місце фактичного злочину. Про цей факт було одразу поінформовано заступника голови Волинської ОДА пана О.Курилюка.

Про свідоме порушення служителем культу законів свідчать відповідні документи. Ось  вимоги, надані йому Державною службою з питань національної культурної спадщини.

Лист Державної служби з питань національної культурної спадщини01.07.09

Ось аналогічні, видані управлінням культури і туризму Волинської ОДА.

Лист Управління культури ВОДА від 06.07.09 р.

В обох офіційних документах чітко зазначена спільна вимога обов’язкового проведення археологічних досліджень на території запланованого будівництва. Проте М. Онищуку закон виявився не писаний.

Незважаючи на те, що контроль, згідно з приписом, мав здійснювати горезвісний відділ охорони культурної спадщини Луцької міської ради, що його очолює С. Годлевський, його представників там не виявилося. Лише після тривалого часу його керівник – начальник управління культури ЛМР Тетяна Гнатів змогла зв’язатися зі своїм підлеглим, який з невідомих причин не відповідав на дзвінки чиновників ВОДА. Хоча міського урядника нарешті  повідомили, але це мало що змінило. Представники Комітету правозахисту і боротьби з корупцією, які прибули на будівництво, жодних посадових осіб там не застали. Зустріли тут лише працюючих робітників, техніку і настоятеля, який, як хвацький прораб, вправно роздавав вказівки своїм підлеглим.

М. Онищук на території будівництва 22.08.2012р. - 14.34

Лише наполеглива розмова з М. Онищуком і чітке повідомлення про можливе відкриття щодо нього кримінальної справи, збило пиху з нахабного попа і той змушений був запевнити про припинення робіт. Після цього швиденько ретирувався на власній іномарці.

М Онищук 22.08.2012 р.

Однак тільки серйозна розмова по телефону представника Комітету з головним інженером будівництва і висвітлення йому реальних обставин, а також попередження про можливу особисту відповідальність дали змогу фактично зупинити роботи.

Про факт неналежного реагування начальника відділу охорони культурної спадщини ЛМР С. Годлевського, який повинен був здійснювати нагляд за виконанням припису, було одразу повідомлено начальника управління культури ЛМР пані Т.Гнатів. Лише після її особистого втручання нарешті з’явилися луцькі «муніципали».

Авто луцьких "муніципалів" - 14.57

Коли громадськість і представники державних і муніципальних органів намагалися припинити свавілля, сам начальник відділу охорони культурної спадщини ЛМР С.Годлевський спокійно насолоджувався концертом у драматичному театрі.

С. Годлевський щойно вийшов з Драматичного театру - 15.11

Комітетом правозахисту і боротьби з корупцією було офіційно повідомлено МВС і прокуратуру м. Луцька про факт несанкціонованих земляних і будівельних робіт, здійснених настоятелем парафії Холмської ікони Божої Матері протоієреєм Михайлом Онищуком та невиконання ним приписів державних органів, а також поставлено питання про притягнення його до кримінальної відповідальності.

Зважаючи на привілейований відносно закону статус наших попів, ми і надалі будемо відстежувати події навколо цього історичного місця і разом з нашими офіційними партнерами тримати ситуацію під жорстким громадським контролем. Порядок у царині охорони історичної спадщини міста буде наведено. Приєднуйтеся!

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь