«Промінь». Кривицький почав – Романюк закінчив!…

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Завершився багаторічний процес дерибану останнього великого луцького комунального об’єкта – широкоформатного кінотеатру «Промінь», спроектованого у 1969—1970 роках відомим луцьким архітектором Ростиславом Метельницьким. Процес, що був розпочатий колишнім мером Луцька - «комуністом» А.Кривицьким, енергійно продовжений його наступником-«націоналістом» Б.Шибою та його скандальним колегою - секретарем луцької міської ради, «БЮТівцем» С.Зелінським, впевнено довершив нинішній міський голова - «комсомолець» М.Романюк.

 Кінотеатр "Промінь"

Ще за часів керівництва А.Кривицького частину приміщення кінотеатру було приватизовано.

В 2005 році цей процес розпочали, продавши 263 квадратних метрів підвального приміщення, яке оцінили в 1200 грн./кв.м. Пізніше того ж року продали ще 373 кв. м. за ціною 2100 грн/кв. м. (приблизно 396,2 у.о.) - приміщення на другому поверсі, де розташувався нічний клуб «7 Небо». Керівництво нічного клубу «Версаль» виявилося кмітливішим, адже його власник в 2006 році викупив свої 339,1 кв.м - за ціною аж 339 грн. за 1 кв.м. (!) (63 у.о) – за тодішнього курсу дол. 5,27-5,31 сума викупу за таку площу становила лише 114 954, 9 грн. (21 689 у.о) (!) 

Тогочасний мер навіть примудрився закласти «Промінь» в одному з луцьких банків - під заставу в чотири мільйони гривень. Саме за ці кошти реконструйовано пр-т Відродження і кілька вулиць напередодні всеукраїнського семінару з благоустрою для міських голів України. Як подейкують, схема була розрахована на те, що місто не зможе погасити заборгованість і кінотеатр залишиться в банку з цікавою ціною. А незабаром і новий власник з’явиться. Все так само, як із «Буратіно»… Проте, незважаючи на повну керованість міської ради, яка тоді складалася з підконтрольних А.Кривицькому керівників комунальних підприємств і організацій, депутатам вистачило розуму і мужності вберегти його.

Кінотеатр "Промінь"

Нові апетити розгорілися з «цікавим» приходом до влади міста команди «любих друзів» тодішнього голови Волинської ОДА Володимира Бондаря. Його ставленик - новий мер Луцька Б.Шиба і Ко - продовжили наступ на найбільший ласий шматок міської нерухомості. Вже у 2007 році підприємцю Сергеєвій В.В. продали 254 квадратних метри підвального приміщення кінотеатру за ціною 1400 грн. кв. м. (277.2) за курсу долара 5,05 у.о. за 1 грн. – 293 845 (58 тис 187 у.о)

Не зумівши організувати ефективну роботу кінотеатру, нова команда вирішила його здати в оренду… своїм. На підставі рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 18.01.07 №17-17 "Про оренду нежитлового приміщення" відділом комунального майна Луцької міськради було укладено договір оренди нежитлового приміщення кінотеатру "Промінь площею 2 527,7 кв.м. з ТОВ "Лучеськ-ТВ". Незважаючи на те, що товариство не мало послужного списку, договір оформили аж до 2016 року. Розмір щомісячної орендної плати передбачався на рівні 56 961,91 грн. І хоча попереднім рішенням №9-13 вищого органу міського самоврядування - сесії міської ради, 27 грудня 2006 року всі оборотні та необоротні активи комунального підприємства «Кінотеатр «Промінь» були вже передані на баланс державного комунального підприємства «Молодість», ніхто на це не зважав.

Рішення ЛМР від 27.12.2006 р.

Не реагувала на це і луцька прокуратура, яка завжди знаходила вигідні компроміси з міською владою щодо питань землі і нерухомості. Причина такої мовчанки і зговірливості - проста. Серед засновників цього підприємства була Віра Фамуляк-Зелінська - дружина пана С.Зелінського, який на той час обіймав посаду заступника міського голови Б.Шиби і курував роботу саме відділу майна міської комунальної власності департаменту економіки. Тож пан Зелінський і приймав це рішення щодо «Променя», будучи ще й членом виконкому. А пані Фамуляк-Зелінська, яка перейшла працювати на державну службу у Волинську ОДА, швиденько перереєструвала підприємство на іншу особу. 

Користуючись приміщенням кінотеатру, «блатне сімейство» під прикриттям свого патрона п. Б.Шиби і не збиралося сплачувати оренду. Вже через рік, станом на 01.06.2008р., заборгованість, за яку місто сплачувало чималі податки, становила 295 тис. грн..

Відповідь ЛМР про заборгованість

Лише після галасу, піднятого в пресі, прокурор міста Луцька таки спромігся 12 червня 2008 року подати позов до Господарського суду Волинської області «в інтересах держави та територіальної громади м. Луцька». Проте ці інтереси захищалися дуже в’яло. Позовну вимогу про стягнення з ТОВ "Лучеськ-ТВ" заборгованих 295 тис. грн. суд першої інстанції таки задовольнив, проте в самому розірванні договору – відмовив. Тож на 1.02.2009 року заборгованість підприємства була вже майже 1 мільйон 115 000 гривень. Приблизно 3 роки тривала ця судова тяганина і фактичне безоплатне використання ТОВ "Лучеськ-ТВ" приміщенням кінотеатру "Промінь". Місто сплачувало податки, а «блатний» орендар спокійно отримувати хороші прибутки, безкарно демонструючи піратські копії популярних фільмів, на що часто нарікали глядачі... Сума заборгованості за цей час виросла у 8,4 раза і сягнула аж 2 436 995,29 грн. Проте керівництво міської ради і її чиновників це особливо не хвилювало.

Зауважимо, що в 2008 році за «особливого сприяння» пана С.Зелінського було продано приміщення більярдного клубу «Жорж», що орендував частинку в комплексі кінотеатру. Продано площу 180 кв.м. за 4500 грн./кв.м. (810 000 грн. – 162 тис. у.о), що дуже відрізнялося від ринкової вартості періоду високих цін на нерухомість. Нагадаємо, що ціна трикімнатної квартири тоді була в межах 90 - 120 000 дол. (450 – 600 000 грн.), а курс долара коливався в межах 5 грн.. Незважаючи на це, в 2009 році цьому ж клубу допродали ще 10 квадратних метрів за ще нижчою ціною - 4300 гривень за 1 кв. метр.

Клуб "Жорж"

Вирішальний вердикт Феміди із заборгованості ТОВ "Лучеськ-ТВ" з'явився аж 26.03.2010 року: рішенням Господарського суду Волинської області від 15.03.10 було задоволено позов прокурора міста Луцька в інтересах держави та територіальної громади м. Луцька до ТОВ "Лучеськ-ТВ". Договір оренди розірвано і зобов’язано сплатити всю заборгованість із орендної плати на користь Луцької міської ради. 

Проте ніхто ті кошти сплачувати не збирався, адже підприємство створене фактично з нульовим балансом, а тому з нього взяти можна хіба що папір, на якому було складено договір оренди. Підтвердженням цьому є й інформація з Другого відділу Державної виконавчої служби Луцького МУЮ, яка протягом тривалого часу не в змозі виконати наказ Господарського суду Волинської області № 6/78-1 від 26.03.10 та стягнути з ТОВ "Лучеськ-ТВ" величезну заборгованість до міської казни. Про це не могли не знати і міський голова, і прокурор міста, які тоді так і не поставили вимогу суду визнати «блатне підприємство» банкрутом. А саме ця процедура дала б можливість створити ліквідаційну комісію та розірвати договір оренди, після чого можна було б знайти реального орендаря чи інвестора. Мабуть, завдання стояли зовсім інші.

Останнє відчуження майна кінотеатру відбулося в 2011 році. Через аукціон продали 189 квадратних метрів підвального приміщення під сценою. Квадратний метр тепер вже коштував 1250 гривень (приблизно 156 у.о.). Тобто приміщення, яке за площею дорівнює трьом стандартним трикімнатним квартирам, було оцінене в 236 250 грн.29 тис 531 у.о., фактично ціну однієї однокімнатної…(!) 

Не поспішало розвивати кінотеатр і комунальне підприємство «Кінотеатр Промінь», «опущене» за попередні роки. Згідно з його звітом, дохід підприємства за 2011 рік становив лише 339, 9 тис. грн.. Нагадаємо, що річна сума оренди, яку мало виплачувати ТОВ «Лучеськ ТВ» в попередні роки, відділом комунального майна була оцінена в 683 532 грн. – фактично вдвічі вища.

Кінотеатр "Промінь"

Найбільше зацікавлення в придбанні кінотеатру «Промінь» завжди проявляв нинішній кандидат і депутат Верховної Ради пан І.Палиця, дружні і ділові відносини якого з колишнім і нинішнім керівництвом області та мером М. Романюком всім добре відомі. Про свої наміри він не соромився наголошувати в дружніх приватних бесідах з бізнес- і владними партнерами. Тож події, які розгорнулися після приходу М.Романюка на посаду міського голови, лише підтвердили прогнози про «планове» доведення підприємства до продажу. Багаторічне умисне знищення останнього міського кінотеатру гарно «підготувало» громадську думку. Тож мешканці обласного центру спокійно сприйняли звістку про його продаж. А як же інакше, адже всі ці роки вони бачили лише його занепад, скандали, а тут їм обіцяють золоті гори та ще й на додачу 3 кінозали, боулінг та ресторан!...

Долю «Променя» було вирішено. 29 серпня 2012 року новим власником кінотеатру фактично призначено ТзОВ «Розважальний центр «Промінь» - фірму «з майже повністю британським капіталом» і з «таємним походженням», яка, за словами міських чиновників, була єдиним претендентом на придбання приміщення за результатами конкурсу продажу. Цікаво, що державна реєстрація цієї новоутвореної юридичної особи відбулася лише напередодні конкурсу 05.07.2012, тобто фактично під нього. Зареєстрована вона за адресою: 43021, Волинська обл., місто Луцьк, вул. Винниченка, 14А, офіс 21, в приміщенні МП "ЛОКО". Керівником її значиться такий собі пан Євліков Роман Леонідович.

Вартість продажу найбільшого і найцікавішого об’єкту нерухомості Луцька чиновники відділу управління майном міської комунальної власності оцінили аж в 7 мільйонів 71 тисячу гривень. (!) За цю смішну для фахівців із нерухомості ціну і продали міські горе-економісти найбільший кінотеатр, розміщений в привабливому комерційному місці центру міста. Проте з цієї суми до міського бюджету надійде лише 6 мільйонів гривень, решту коштів, як податок на додану вартість, буде спрямовано до державного бюджету.

Хто ж готував таку пропозицію й оцінював цей конкурс? Єдиний економіст в конкурсній комісії по його продажу, її голова і заступник луцького мера Василь Байцим наразі у відпустці. Тож замінив його - начальник відділу управління майном міської комунальної власності Луцької міськради Тарас Яковлев, який і готував цю пропозицію.

Щоб краще усвідомити рівень компетентності наших чиновників у сфері економіки і ринку нерухомості, принагідно нагадаємо біографію шановного пана Т. Яковлева, 1981 року народження, якому доручено управляти майном громади обласного центру. Згідно з нею, він після завершення школи став студентом машинобудівного факультету Луцького державного технічного університету, який завершив у 2005 році, здобувши спеціальність «спеціаліст автотранспортного господарства». У тому ж році зарахований до Луцького державного технічного університету на факультет перепідготовки фахівців, де навчався два роки та отримав диплом спеціаліста з обліку і аудиту. Закінчивши ВУЗ, він одразу з посади контролера «Волиньгазу» став  начальником відділу з енергозбереження Луцької міської ради. А ще через два роки, у серпні 2009-го, став одразу заступником директора департаменту економіки і начальником відділу майна міської комунальної власності ЛМР… Коментарі, як кажуть, зайві… 

Взяли участь у засіданні і три працівники його відділу, голова постійної комісії міської ради з питань комунального майна та приватизації Олександр Пилипович, який в минулому мав справи з правоохоронцями у зв’язку з махінаціями з міським майном, і начальник юридичного відділу ради Марина Мартіросян, нарікання депутатів на фаховість очолюваного нею відділу аж зашкалюють. Ось і вся міська «економічна рать», яка вирішила задачку з одним претендентом і однією ціною.

Кінтеатр "Промінь" Фото з архіву Р.Метельницького

Взагалі ідея продажу нерухомості в часи її найменшої вартості може з’явитися лише в неуків. Або тих, хто має свій інтерес у цьому. І коли вам говоритимуть про кризу, про те, що в міста не було грошей, аби врятувати «Промінь», не вірте. Брешуть! Лише цього року управління капітального будівництва Луцької міськради витратить на реконструкцію під адміністративне приміщення для луцьких чинуш, які мають засісти в Будинку побуту на вул. Лесі Українки, 35, аж 8 мільйонів 098 тис. гривень. Роботи, як завжди, здійснює «блатне» ПАТ «Луцьксантехмонтаж». А це більшість т.зв інвестиції, яку хоче вкласти новий власник у кінотеатр протягом кількох років.(!)

Ось іще одна невеличка ілюстрація, яку ми знайшли в рубриці оголошень. Вартість торгово-офісних приміщень в центрі Луцька (пр-т Грушевського, 2), де нині розмістився нічний клуб «Seven Show Bar», його власники оцінили в 794 000,00 USD тобто 6 мільйонів 352 тисячі гривень. А це більше за суму, що надійде в бюджет міста від нинішнього продажу всього кінотеатру. Зауважимо, що загальна площа цього «клаптика» - лише 467 м. кв., проданого ж кінотеатру - 3 424 кв.м. Тобто, ринкова ціна 1 кв. м тут дорівнює 1700 у.о. Та ще й з розстрочкою платежу…

Оголошення з сайту Emarket від 12.07.2012

Якщо навіть порахувати вартість продажу кінотеатру в межах 1000 у.о. кв.м., то реальна сума становитиме 3 424 000 у.о., тобто 27 392 000 грн.. А це на 20 000 000 грн. більше, ніж було продано нині. (!) 

Проте, нехтуючи будь-якими економічними розрахунками і здоровим підприємницьким глуздом, нинішня міська, пробачте, влада додумалася продати 3 424 квадратних метри кінотеатру «Промінь» - кіноконцертний зал на більше, ніж тисячу місць і хол перед ним, що дивом залишилися в комунальній власності громади міста, фактично за заниженими «офіційними» цінами семирічної давності, які і тоді далеко не відповідали ринковим! Сьогоднішня ціна квадратного метра площі кінотеатру, згідно з продажем, становила 2044, 41 грн. за 1 кв.м (приблизно 255,6 у.о.), що теж у кілька разів нижче за ринкову. Нагадаємо, що хоч у 2005 році площі «Променя» продавали за заниженими цінами, все ж вони були вищі й становили тоді 1400 грн. кв.м (264 у.о.) і 2100 грн. кв.м (396 у.о.) за курсу 5,27-5,31 грн. за 1 у.о. (!)

Ще одна маленька «математика». Якщо навіть взяти до уваги вартість оренди, за якою здавав пан Зелінський собі площу кінотеатру в 2007 році, а це 22,53 грн. за квадратний метр, і помножити її на продану нині площу, то в місяць ми отримаємо 77 160 гривень. В рік сума становитиме 925 921 грн. І навіть за цими, досить заниженими, цінами 2007 року ми за понад 6 років вийдемо на ціну нинішнього «успішного» продажу… А це половина суми затрат на реконструкцію кінотеатру, що передбачає новий власник. 

Кінотеатр "Промінь"

Міські бюрократи, як завжди, заперечать, що «всі ціни визначалася офіційною експертною оцінкою» і навіть враховували ринкову вартість. Не знаємо, на які ринки ходять наші чиновники, але навіть легкий економічний аналіз ситуації за ці роки впевнено свідчить – луцька влада перетворила місто у великий базар, де впевнено і досить вигідно для себе розпродує за безцінь майно громади. А про експертні оцінки залежно від суми «відкату» і те, як вони робляться, ми добре поінформовані. Якщо хтось із можновладців має сумніви, ми готові оприлюднити чимало документів і фактів, які це засвідчують. 

Щодо продажу кінотеатру «Промінь», то вітаємо економіста – заочника з дипломом славного «Луцького державного технічного університету ім. Божидарника» Миколу Романюка з вигідною оборудкою. Партнери раді. А громада? А громаді - аби «красіво»…


  1. Юрій 3 вересня 2012 22:49
    Малувато документів... Особливо спочатку, де наводяться факти купівель. Треба було б дати документи, а то голі фрази. І влучно було б додати коментар і оцінку експертна про ринкову вартість об'єкта у кожен згаданий період, а то просто сума 114 000 гривень якось самотньо виглядає.
    Загалом же матеріал сильний. Якщо цьому всьому є документальне підтвердження то дуже класний матеріал. Молодці!

  2. Volyn Times 4 вересня 2012 1:41
    Пане Юрію, по всіх наведених фактах є документи, просто не хотіли переобтяжувати матеріал, який і так вийшов досить великим. А за добре слово дякуємо.))
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь