Свавільний піп завдав збитків на 3,6 млн.грн.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Нахабство і цинічна брехня настоятеля парафії Холмської ікони Божої Матері протоієрея Михайла Онищука та його відвертий глум над законом і пам’яттю похованих на колишньому православному цвинтарі в м. Луцьку нарешті отримали першу належну оцінку. Щоправда, наразі лише в грошовому еквіваленті. Інститут археології НАН України за поданням прокуратури міста Луцька, відповідно до вимог чинного законодавства, офіційно нарахував суму збитків, що були умисно завдані цим попом інтересам держави. Офіційна цифра -  3 млн 611 тис. 319 гривень (!).

Витяг з методики грошової оцінки збитків Інституту Археології НАН

У вересні, після неодноразових наполягань державних органів, М. Онищук все-таки уклав договір із ДП ОАСУ «Волинські старожитності» щодо проведення археологічних розкопок на історичній ділянці. Археологи, які змогли врешті-решт потрапити на територію самобуду, зафіксували знищення культурного шару в південній частині ділянки на площі 46х8 м (368 кв.м = 0,0368 га). Весь культурний шар на глибину 1 -1,5 м фактично вибрали екскаватори. На всій території на відстані 1 м одна від одної на глибину 8 м було вбито 90 бетонних палей (!). Ці бетонні цвяхи знищили чимало цінних історичних артефактів і зруйнували всі надії археологів знайти повноцінний археологічний об’єкт.

Бетонні палі.Фото ДП ОАСУ "Волинські старожитності" 19 серпня 2012 р.

Незважаючи на виявлене варварство, науковці таки почали дослідження.  Майже місяць знадобився лише на те, щоб підготувати майданчик, розчистити його від навезеного попом ґрунту і закласти перші розкопи. Але вже на початку жовтня, прийшовши на роботу, археологи застали повне руйнування. На ділянці лишилися сліди грейдерів, які зрівняли всю їхню роботу з мокрою землею.

Знищений археологічний розкоп. Фото 02.10.2012 р.

Лише любов до історії і бажання дослідити цей цікавий об’єкт спонукали науковців вгамувати обурення й продовжити розпочате. Незважаючи на екстремальні умови проведення досліджень, 6 жовтня 2012 року роботи відновили. Нагородою за це стали довгоочікувані знахідки, що повністю підтвердили висновки попередніх розвідок про наявність тут історичного культурного шару ранньослов’янського періоду V-VI ст., давньоруського періоду XIV ст., пізнього середньовіччя XVI-XVII ст., новітнього часу ХІХ – першої половини ХХ ст.

Археологічні знахідки знайдені при розкопках 06 жовтня 2012 року. Фото ДП ОАСУ "Волинські старожитності"

Фото знахідки: 1,2 - пізньосередньовічна кераміка, 3-4 – денця давньоруських горщиків 14 ст.,5 - виріб з гутного скла 17-18 ст., 6 - залізна підкова нового часу, 7 - кахля 15 ст., 8 - вінчик горщика празько-корчацької культури

Те, що побачили дослідники, коли зняли завезений нещодавно грунт, їх дійсно вразило. Особливо кричуще виглядала «каша», в яку перетворив пописько археологічні пласти. Знахідки різних епох і тисячоліть опинилися в шурфі на одному історичному рівні. Розкоп показав і те, що важка техніка незаконно працювала тут і в попередні роки. Тому цінні знахідки зазнали серйозних пошкоджень.

Взнав, що попи руйнують цвинтарі, записався в УПА!

Знищив піп не тільки залишки історії і кладовища, постраждало і майно громади міста. Проте страх і «раболіпство» перед попами, що мов удав, подавляє волю наших чинуш, не дозволяє міським урядовцям побачити беззаконня. Крім незаконної забудови, знищено комунальне майно громади. За даними Департаменту ЖКГ, на благоустрій скверу та прилеглої території схилів протягом 2004-2006 років затрачено 653 066, 80 гривень. І ця сума не включає щорічної вартості утримання.

До передачі земельної ділянки церковникам на ній залишалися вкриті базальтовими плитами сходи і посаджені за бюджетні гроші великі клумби, які під час попівського свавілля були просто знищені.

Знищенні сходи в сквері біля 4 школи

Знищенні сходи

Знищенні сходи

Фрагменти знищених сходів

Проте міським урядникам, мабуть, заціпило. Заступник міського голови пані Л. Соколовська, яка вперто не помічала знищеного дитячого майданчика в «кориті» фонтану у центрі міста, знову захворіла «курячою сліпотою». У відповіді від 1 жовтня 2012 року вона впевнено зазначає: «Посадовими особами Луцької міської ради та працівниками департаменту приписи та повідомлення про порушення правил благоустрою на зазначеній земельній ділянці не видавались в силу їх відсутності. Весь демонтований матеріал в хорошому стані буде повернуто по акту».

Відповідь ЛМР від 1.10.2012 р.

«Приписів та звернень в правоохоронні органи за фактом знищення комунального майна немає - в силу відсутності самого знищення. Весь демонтований матеріал в хорошому стані буде повернуто по акту». «Демонтований матеріал зі сходів буде весь передано релігійною громадою ікона Холмської Божої Матері по акту Луцькій міській раді» - повторюють за чиновницею її підлеглі комунальники з ДЖКГ.

«Розпорядження чи наказ, що регламентують здійснення демонтажу сходів, що ведуть від вулиці Глушець до скверу на проспекті Волі, не видавались»…

Відповідь ДЖКГ ЛМР від 06.09.2012 р.

То де ж поділися сходи і клумби?!!!!

Залишки сходів

Знищення клумби

Нам вдалося зафіксувати лише невеличку частину комунального майна, яке піп використав на облаштування доріжки до свого туалету – його він встановив прямо на могилах (!). Тепер дорогі базальтові плити слугують килимом для його дорогих черевиків.

Туалет на могилах і сходи зроблені з залишків базальтових плит

У своїй офіційній відповіді чиновники ДЖКГ стверджують, що «контроль за комунальним майном здійснює управління житлово-комунального господарства в складі департаменту житлово-комунального господарства шляхом проведення інвентаризації та переобліку майна, що перебуває на балансі». Згідно з наданими нам документами, такі інвентаризаційні комісії під головуванням начальника управління ЖКГ А.І. Калькова відбувалися щороку. А ось найсвіжіший документ - Акт комісії від 02 лютого 2012 року на чолі з начальником відділу з благоустрою міста департаменту ЖКГ О.В.Люфт, яка провела інвентаризацію основних засобів фонтану і скверу. Їхня залишкова вартість наразі вже - 266 764 тис грн.. Знищених сходів і клумб не відображено. Ніхто не помітив й існуючого тут церковного самобуду.

Акт від 02.12.2012 р

Учасників київського «податкового майдану» вже кілька років тягають судами і прокуратурами за те, що пробили кілька дірок в асфальті. А в Луцьку знищили майно на кілька десятків тисяч - і всі роблять вигляд, що нічого не відбувається. Для чого ж ми тоді утримуємо таку армію комунальних нездар і сліпців?

До когорти «незрячих» комунальників приєдналися і наші славні пожежники. Вони теж не бачать самобуд. У своїй відповіді від 5 вересня 2012 р. на звернення Комітету правозахисту і боротьби з корупцією начальник Державної інспекції техногенної безпеки України  управління  держтехногенбезпеки у Волинській  області М.О.Кревський зазначає: «…щодо будівлі культової споруди, розміщеної в сквері навпроти гімназії №4 в м. Луцьку на пр. Волі, повідомляю наступне:  власник даної будівлі з приводу отримання технічних умов та проведення експертизи проектної документації на відповідність протипожежним вимогам не звертався.» І все…

Відповідь МЧС від 05.09.2012 р.

І це при тому, що дерев’яна споруда підвищеної пожежної небезпеки три роки стоїть у самому центрі міста, без будь-яких документів, проектів і дозволів, без дотримання буд-яких елементарних вимог протипожежного законодавства. (!)

Дерев'яна будівля самобуду

Підприємці добре знають, чим для них закінчується відсутність вогнегасника і скільки вартує папірець погоджень у пожежників. А тут величезна дерев’яна споруда! 

Удавана безкарність попів та глухота до голосу громади чиновників, що зухвало сховалась за церковним «закононепробивним» саваном і дубовими кабінетними дверима, таки дала тріщину - після спільних наполегливих «бомбардувань» правозахисних та пам’яткоохоронних організацій. Тож ми і надалі робитимемо все від нас залежне, щоб організувати їм більш пристосовані умови для діалогу з власною совістю в місцях не дуже віддалених. Хай іншим наука буде.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь