Бездарність чиновників спотворює храми

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Внаслідок повної непрофесійності чиновників головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації спотворено одну з найцікавіших пам’яток барокового мистецтва на Волині. 

Храм Святої Покрови XVIII ст. в с. Піддубці Луцького району є одним із найцікавіших взірців барокової архітектури на Волині. Його основними фундаторами були волинські шляхтичі Юрій та Розалія Ольшанські, які володіли війтівством в Овручі та «урядом підкоморія» в Луцьку. Саме вони в січні 1741 року виділили зі свого земельного фонду плац 160 на 160 ліктів, на якому і були змуровані церква й кляштор. Збудований цей храм за проектом відомого єзуїтського архітектора Павла Ґіжицького, авторству якого належить  і костели - Бернардинів у Луцьку,

Костел Бернардинів у Луцьку

і Св. Ігнатія Лойоли у Кременці,

Костел Св. Ігнатія Лойоли у Кременці

і Домініканський монастир у Старому Чорторийську.

Костел Домініканський монастир у Старому Чорторийську

З ім’ям Гіжицького деякі дослідники пов'язують і розробку проекту храмового вівтаря.

Цей унікальний - з точки зору архітектурних рішень - волинський дев’ятиверхий храм, увінчаний тринадцятьма куполами і доповнений деталями, які тяжіють до класицизму, є розкішною пам'яткою пізнього бароко. Великий восьмигранний верх, спертий на масивні пілони, над яким - велика барокова баня з декоративним ліхтариком (її, у свою чергу, обрамлено вісьмома банями на бічних вежах), кілька сотень років гордо височів над історичною місциною. Для супроводу богослужінь тут колись грав чудовий орган, співав прекрасний хор і грав відомий на всю Волинь духовий оркестр трубачів - відставних військових музикантів. Тож, зважаючи на свої особливості, храм і кляштор були тоді справжнім культурним центром. Сама ж церква до 1868 року мала назву Різдва Богородиці і була приходською для селян з Піддубець, Гаразджі та Вишнева.

Храм Святої Покрови XVIII ст. в с. Піддубці до "реставрації"

Втім, ні краса храму, який в 1891 році відвідала наша славна землячка Леся Українка, про що залишила відповідний опис, ні його історична цінність як пам’ятки, якій надали національне значення, ні формальна її охорона державою, не вберегли церкву від примітивного чиновницько-попівського втручання. Наслідки – катастрофічні, бо призвели до повного спотворення автентичного образу та профанації авторського архітектурного задуму пам'ятки. Те, що відбулося за останні роки, повністю позбавило її історичної естетичної колористики, правдивості і самобутності.

Храм Святої Покрови XVIII ст. в с. Піддубці після "реставрації"

Посприяла цьому і т.зв реставрація, здійснена протягом 2006-2008 років, на яку з державного бюджету було виділено 3 млн.115тис.грн.. Її проводили під наглядом головного спеціаліста з питань реконструкції та реставрації історичної забудови відділу планування та забудови населених пунктів управління містобудування та архітектури головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації пана П. Троневича. На жаль, пам’ять і професійність цього чиновника виявилися значно коротшими за назву його посади.

Головний спеціаліст з питань реконструкції та реставрації історичної забудови П. Троневич

Тож його краєзнавчі пізнання про цей храм в Піддубцях, яким він мав би опікуватися, згідно з його посадовими обов’язками, не допомогли чиновнику помітити визначальних відмінностей між оригінальною пам’яткою і тим, що постало завдяки його старанням після т.зв. «реставрації».

Але те, що не хвилює попів і чиновників, по-справжньому болить фахівцям і краєзнавцям. Істориків та архітекторів шокує й обурює привнесене в авторську пам’ятку "золото-синє" покриття куполів, якого ніколи історично не було на храмі.

Початок т.зв. "реставрації"

А чого варті примітивні, кічеві обрамлення «золотими квіточками-метеликами»! …

«Золоті квіточки-метелики»...

Та диванні китички, які доречніше виглядали б на міщанській скатертині…

Китички, які доречніше виглядали б на міщанській скатертині..

Разом з повною зміною історичного вигляду куполів було повністю змінено і форму історичних хрестів.

Хрести і куполи автентичного храму

Хрести і куполи "реставрованого" храму

Бідкаючись через нібито нестачу коштів на будівництво, місцевий піп все-таки знайшов можливість самочинно приставити до входу дорогезний і, відверто кажучи, жахливий кований навіс з потворними стовпами.

Жахливий кований навіс з потворними стовпами.

Незважаючи на те, що ще в 1976 році на замовлення сектору експлуатації пам’яток технічне бюро при головному архітекторові Волинської області розробило документацію на охоронну зону пам’ятки, її дотримуватися ніхто не має наміру. Біля самого храму нещодавно з’явилася нова попівська хата, збудована без жодних дозволів і погоджень державних органів та відповідних археологічних досліджень.

"Попівська хата" січень 2011

Січень 2011

"Попівська хата" листопад 2012

Листопад 2012

Нині за виділені Кабміном 2 мільйони 194 тисячі бюджетних гривень на пам’ятці вже вдруге за останні п’ять років ведуться чергові ремонтно-реставраційні роботи. І вкотре виконують їх не фахівці-реставратори, а звичайні будівельні організації ПП «Нова аркада» та ВАТ «Луцьксантехмонтаж №536». А про знавців архітектури та професійних реставраторів, які здійснюють фаховий нагляд за реставрацією, а також про перелік їхніх серйозних наукових робіт, навіть говорити не варто.

На храмі виконується горизонтальна гідроізоляція. Планують здійснити і дренажні роботи на всій території, а це потребує зняття грунту. При цьому жодних археологічних досліджень чи наукового нагляду тут ніхто не проводить. Це підтвердили нам археологи з ДП ОАСУ «Волинські старожитності», до яких навіть ніхто і не звертався.

На заздрість волинським пам’яткам, які зникають і масово занепадають, цей архітектурний об’єкт в Піддубцях зовсім не обділений увагою і грошима. Лише за останні п’ять років, без врахування останнього траншу і багаточисельних спонсорських вливань, на його відбудову було витрачено більше трьох мільйонів бюджетних гривень. А причини такої державної щедрості дуже прості - село Піддубці є вотчиною колишнього народного депутата і заступника «губернатора» пана Б.Загреви, а також нинішнього депутата від Партії Регіонів А.Горбатюка.

Тож природно, що, вчергове побувавши на цьому будівництві, голова облдержадміністрації Борис Клімчук не дуже переймався історичною відповідністю національної пам’ятки. А тому, трохи пововтузившись біля неї, залишився цілком задоволений банальним освоєнням бюджетних коштів в кінці року. Та й чому не бути задоволеним, якщо соратники - заспокоєні, попи - забезпечені, а «свої» чиновники і будівельники ще й грошенят зароблять… Тож історія на Волині останнім часом стає лише формальним додатком до грошей…

Але бюджетно-чиновницькі залицяння з політиками і попами мало бентежать Комітет захисту національної спадщини Громадської Ради Волині. Відповідне інформування про порушення вимог закону вже направлене для реагування в орган охорони культурної спадщини ВОДА та готуються матеріали в прокуратуру Волинської області з вимогою порушення кримінальної справи за фактом завдавання шкоди пам’ятці, що призвела до втрати її автентичності, та службової недбалості чиновників Волинської ОДА, які її спричинили.


  1. ЛабОРАторія простору 14 листопада 2012 12:26
    Історія кутасів на карнізах - це і є правдива історія тих, кому власні, не обрізані вчасно за законом про Україну, заважають думати, знати і вміти. Боже, чому в Краї стільки розвелося виродків? І де той, хто насмілиться дати попам і дегенератам усіх мастей 24 години на рішення про перехід у кращий світ, до переходу в який вони готують невігласів із біомаси?
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь