"Волинський щит" захищає пам'ять Косачів

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Активісти у рамках громадянської кампанії «Волинський щит», яка нещодавно стартувала на Волині, знову піднімають наболілі питання, що десятками років накопичувалися в царині культури й історичної спадщини краю. 15 лютого 2013 року на 17-ій сесії Волинської облради VI скликання депутати Волинської обласної ради підтримали запит їхнього колеги В‘ячеслава Рубльова, що його ініціювали учасники кампанії.

"Лесина світлиця" в будинку Косачів

У своєму зверненні і запиті громадський актив області, зокрема, вимагає повернути пам’ять про видатну волинську родину Косачів на терени древнього Луцька та припинити шматування будинку, в якому проживала ця знаменита українська сім’я. Насправді Косачі мешкали на території Старого міста в трьох різних будинках, але про це мало хто знає. «На ремонт «Лесиної світлиці», що розміщена в приміщенні дирекції ДІКЗ, в 2006 році було виділено 161 тисячу бюджетних гривень. Проте вона всі ці роки стоїть замкненою і туристи не можуть сюди потрапити. Жодних заходів, які б згадували цю знамениту родину, тут не відбувається. Що говорити, якщо багато років на ній навіть не було встановлено жодної таблички!» - йдеться у зверненні. За наданою депутатам інформацією, яку офіційно підтвердила прокуратура Волинської області, в будинку, де розташувалася дирекція Державного історико-культурного заповідника в м. Луцьку, багато років незаконно діяв бар закритого типу для місцевих чиновників, яким керував колишній директор ДІКЗ, звільнений минулого року в результаті відкриття проти нього двох кримінальних справ. Зміни у пам’ятці, що відбулися фактично для забезпечення потреб нелегального закладу, були здійснені без жодних дозволів, фахових висновків і погоджень. Тож незаконні перепланування і грубе ігнорування режиму експлуатації призвели до погіршення її технічних характеристик і сприяли процесу руйнації цінної будівлі. Довершують логіку  багаторічної чиновницької бездіяльності й нинішні погодні умови – дощ і сніг, який накопичується через встановлений впритул до будинку Косачів паркан будівельного майданчика, нищать його стіни. Така ситуація триває багато років, а керівництво управління культури і туризму Волинської адміністрації (В.Лисюк), звідки прийшов і нинішній директор ДІКЗ П. Рудецький, вперто закривають на це очі. Зараз ці чиновники, які, ймовірно, прикривали порушення закону та розкрадання коштів заповідника, намагаються приховати свою бездіяльність, щоб врятувати пам’ятку за державний рахунок. Непокоїть волинську громаду і депутатів й те, що пан Рудецький, який багато років, згідно з його посадовими обов’язками, відповідав за пам’ятки в області, нині ініціює процес передачі в бізнес-оренду «Будинку Косачів». Як стверджують активісти кампанії, саме він готує узаконення колишнього «питного закладу» під «своїх». Зауважимо, що все це відбувається за умов відсутності виставкових та просвітницьких площ, будь-яких власних культурних заходів на території Старого міста, його занепаду. 

Ці кричущі факти і тенденції спонукали учасників кампанії «Волинський щит» та місцевих депутатів апелювати до обласної влади з чіткою вимогою припинити вандальну ситуацію в Державному історико-культурному заповіднику й повернути до нього поняття «культура», яке було втрачене зусиллями профільних чиновників, та створити на базі вище згадуваної пам’ятки культурно-просвітницький центр родини Косачів з відповідним підпорядкуванням. «Вважаємо, що створення такої структури могло б суттєво вплинути на культурну, освітню і туристичну привабливість Старого міста й повернути в Луцьк пам’ять про великих світочів культури.» Учасники «Волинського щита» налаштовані рішуче й готові сприяти створенню цього центру та подбати про його культурно-просвітницьке наповнення. Тепер слово - за керівництвом області.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь