Лисюку Клімчук не указ

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Чиновники управління культури Волинської ОДА, керованого В.Лисюком, вчергове демонструють свою повну нефаховість у питаннях, що покладені на них посадовими обов’язками, й ігнорують розпорядження Б.Клімчука.

На звернення нашого видання до керівництва Волинської ОДА, яке декларує вправне виконання доручення Прем’єр-міністра України М.Азарова від  21 січня 2013 року № 2739/1/1-13 «Про організацію інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо оперативного реагування на критичні публікації у засобах масової інформації», ми отримали елементарну відписку. 

Будинок Пузин. В. Лисюк

Відповідь чекали аж від 12 грудня 2012 року, але, як з’ясувалося, чиновники наше звернення загубили. Лише після запиту на отримання публічної інформації з приводу реагування на надіслані нами критичні матеріали (що передбачено відповідним дорученням голови облдержадміністрації) ми нарешті отримали відповідь. На опублікований матеріал «Луцьк втратив будинок Пузин» «відреагував» начальник управління культури В.Лисюк:

«Житловий будинок Пузини по вул.Кафедральна,23, на території Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку – пам’ятка містобудування і архітектури національного значення, взятий під охорону держави Постановою Ради Міністрів УРСР від 06.09.1979р. № 442, охоронний № 1007. Управлінням капітального будівництва Луцької міської ради влітку 2012 року був розроблений робочий проект на ремонтно-реставраційні роботи по зазначеній пам’ятці, який згідно вимог чинного законодавства був погоджений Департаментом культурної спадщини і культурних цінностей Міністерства культури України. Оскільки процедура погодження була дотримана, управління культури не мало підстав зупиняти проведення ремонтно-реставраційних робіт.»

Перечитавши цей шедевр чиновницької обмеженої лаконічності кілька разів, ми впевнилися в нагальній потребі залучення до цього питання юристів і… фахівців зі сфери психіатрії. Бо роздвоєння особистості, що чітко проглядається в діях чиновників згадуваного управління, цього дуже потребує. Адже саме вони тричі публічно підтверджували висновки незалежних фахівців Консультативної ради з питань збереження культурної спадщини, що діє при цьому ж відомстві, - про незаконність і непрофесійність виконання робіт у будівлі, пам’ятці національного значення. Саме структура пана В.Лисюка, побоявшись гніву свого начальства, яке виділило бюджетні кошти, хитро перевела стрілки - офіційно надавши доручення внести припис про припинення робіт у Будинку Пузини начальнику луцького управління культури пані Т.Гнатів.

ПРОТОКОЛ  № 2 засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини  2 жовтня 2012 року

Але остання, незважаючи на грубе порушення закону, його цинічно проігнорувала. В своїй офіційній відповіді від 13 березня 2013 року, наданій на наш запит щодо всіх реагувань на порушення охоронних режимів пам’яток і виконання приписів та доручень, підлеглий Т.Гнатів - начальник  горезвісного відділу охорони культурної спадщини Сергій Годлевський - про цю пам’ятку навіть не згадав.

Щодо дозволів на проведення даних робіт на пам’ятці, то чиновники ВОДА явно брешуть. Ось запит в Міністерство культури України Комітету захисту національної спадщини:

Запит в Міністерство культури від 20 грудня 2012

А ось відповідь цього міністерства, яка абсолютно відрізняється від тверджень волинських чиновників:

Відповідь Міністерства культури від 26.12.2012 року

Тож у своїй цинічності пан В.Лисюк обійшов всіх. Навіть вимогу представників Консультативної ради з питань збереження культурної спадщини ВОДА негайно здійснити комісійне фахове обстеження пам’ятки і робіт, що на ній проводяться, нахабно проігноровано. Чиновник просто заборонив своїм підлеглим туди виходити, порекомендувавши всім незадоволеним звертатися в прокуратуру.

Зважаючи на абсолютне підтвердження знаними в Україні фахівцями і юристами беззаконня, що призвело до втрати автентичності пам’ятки національного значення, Комітет захисту національної спадщини скористався порадою нерадивого чиновника і передав, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, повідомлення про цей злочин в прокуратуру Волинської області. В ньому, зокрема, є і вимога дати кримінальну оцінку згаданим посадовцям, які перевищили службові обов’язки і проявили службову недбалість, що призвела до серйозних наслідків для об’єкта особливої національної значимості, який охороняється державою.

Оскільки пан В.Лисюк дозволяє собі вперто проявляти зневагу до свого патрона – голови Волинської ОДА Б.Клімчука, - даючи безграмотні відписки на його офіційні доручення, то можливо його зятя - заступника прокурора області Володимира Троца - він послухає більше.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь