Фонтан цинізму луцької влади

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Луцьк «прославився» ще одним фактом вандалізму. На історичній П’ятницькій гірці знищено найстаріший фонтан обласного центру. Команда нинішнього мера М.Романюка вчергове продемонструвала своє колгоспне мислення і повну непрофесійність.

Вирок фонтану фактично підписав запланований приїзд прем’єр-міністра М.Азарова, який, як подейкують, має відвідати і «луцького ЦАПа» (Центр надання адміністративних послуг). Саме туди зганяють частину багаточисельної луцької чиновницької братії, яка вельми розплодилась при нинішньому мерові. На реконструкцію і благоустрій цієї споруди, збудованої в обхід законів і тендерів «блатним» підрядником ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», витрачено мільйони бюджетних коштів. А на збереження історичного фонтану не знайшлося кількох тисяч  гривень… Та їх ніхто і не шукав. В прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь», що відбувся 17 травня, заступник луцького мера Т.Яковлєв цинічно лукавив про відсутність можливостей і коштів зберегти фонтан. Але на запитання, до кого з меценатів зверталась міська влада, він так і не зумів відповісти.

Зам мера Луцька Т.Яковлєв (колаж)

Фонтан на П’ятницькій гірці знесли навмисно, без жодних фахових висновків. Про це красномовно свідчить розгляд цього питання на засіданні робочої групи з реалізації проекту створення Центру надання адміністративних послуг у місті Луцьку 6 березня 2012 року. Тоді представники управління містобудування та архітектури міської ради однозначно виступили за те, щоб його залишити. Головний архітектор міста Юрій Казмірук відповідально стверджував, що  його реконструкція не потребує багато затрат. «Потрібно буде «зачеканити» оті тріщини, шви. Попіскоструїти саму конструкцію фонтану», - сказав він. Зауважив чиновник і те, що з історичної точки зору фонтан на П’ятницькій гірці – найвищій точці луцького центру  - треба лишити і зберегти рекреаційну зону біля нього.

Та до думки фахівців з міської архітектури ніхто не прислухався. А вони, як завжди, і не наполягали. Тож минулого тижня фонтан, який проіснував більше, ніж півстоліття, по-варварськи розбили на дрібні шматки. Оскільки думка громади нашим керманичам потрібна лише перед виборами, то нині нею ніхто і не цікавився. Міський архітектор теж вчергове швиденько підлаштувався під «царську милість». Виправдовуючи власну безпринципність, він навіть згадав історію і швиденько висунув «оригінальну» ідею - створити тут черговий «дохідний дім» для чергового попа…  Що ж, дивна якась мода в наших чиновників на церкви. Чи то від комплексів, чи від кількості гріхів така тяга. Ось так на моді все і тримається, а на фаховий підхід часу немає. Діє лише всім відоме романюківське «красіво», для якого достатньо суб’єктивного бачення того чи іншого чинуші. Компетентність і професійність - не в тренді в цьому міському колгоспі кланових бізнесових проектів.

Нагадаємо, що два роки тому міські чиновники і наближені до них бізнесмени намагалися збудувати в сквері величезний торговий центр, про що ми писали. Тоді спільними зусиллями небайдужих і Комітету захисту національної спадщини ГРВ вдалося зберегти цю історичну оазу від забудови. У 2011-му заступник міського голови пані Л.Соколовська запевнила, що скверу і фонтану нічого не загрожує. Тепер наочно бачимо правду…

Про те, чим є історія і культура древнього Луцька для нинішньої бюрократично-владної команди М.Романюка, відверто озвучив у вище згадуваному ефірі ВТ черговий його радник з питань туризму Геннадій Друзенко, який нині конвертує в гроші славний історичний шлях роду Гедиміновичів. Вона, виявляється, - лише «кабанчик» для багатих, який повинен «кормити» бюджет… Ну що ж, принаймні чесно - як для вічно голодної чиновницької братії. Зважаючи на динаміку наступу на історію заради втамування чиновницького голоду, слід чекати нових жертв для нового смаженого свинства.

P.S. Молодь Луцька, для якої старий фонтан став чи не єдиним неформальним молодіжним центром для зустрічей, творчості і спілкування, з вдячністю і смутком поклала живі квіти на його сплюндровані владою останки. В міста ще є надія... 

Квіти покладені молоддю міста на сплюндрований владою Фонтан на П'ятницькій гірці

Фото. Д. Карп'юк

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь