На П’ятницькій гірці знайшли дитяче поховання

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

П'ятницька гірка може втратити свою історичну цінність. Попри скандал, пов'язаний із чиновницьким свавіллям у цій частині Луцька, будівельні роботи тривають. 

Справжню цінність П'ятницької гірки - об’єкту культурної і археологічної спадщини, який ще зберігає незвідані сторінки ґенези міської історії, - важко перебільшити. Саме тут було одне з перших поселень лучан. Тут відбувались і активні процеси міського культурного й духовного життя. 28 травня цей факт вчергове підтвердили археологічні знахідки, виявлені науковцями Волинського краєзнавчого музею і ДП ОАСУ «Волинські старожитності» під час невеличкого дослідження кількох метрів зруйнованих будівельниками залишків погосту колишньої П’ятницької церкви. 

На місці, де вже виконали свою нищівну місію ковші екскаваторів, археологи знайшли добре збережений фрагмент житла древніх лучан, датовані 12-13 століттям. Також виявлено багато залишків кераміки давньоруського періоду,  два залізні ножі, неідентифікована монета та чимало інших археологічних артефактів.

А на глибині всього 30 см. від поверхні знайдено поховану у дерев’яній труні дитину — орієнтовно в 17 столітті. Це підтверджує існуючу гіпотезу про досить значні масштаби недосліджених історичних поховань навколо погосту.

Дитячі останки 17 століття знайдені на П'ятницькій гірці

На місці ж цвинтаря 12 століття, незважаючи на діючий припис про заборону робіт, по кістках  безжалісно вальцював каток, спокійно трамбуючи щебінь під парковку для чиновників міської ради (!). 

Завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета, який проводив тут розкопки минулого року і зараз, був вражений і обурений побаченим. Чиновницька бездіяльність і свавілля, відсутність наукового нагляду повністю унеможливили археологічні дослідження унікального археологічного об’єкту і, ймовірно, призвели до знищення частини древніх поховань. 

Доки на теренах древнього міста процвітатиме феодально-колгоспний лад з примітивним розумінням його минувшини і культури, серйозні загрози його історії ставатимуть ще більш актуальними. Пильнуймо своє місто - тут житимуть наші діти!

29.05.2013 р.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь