Знищено древнє житло на П’ятницькій!

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Добре збережений фрагмент житла древніх лучан на погості П’ятницької гірки, який виявили нещодавно волинські археологи, вже знищено. Про це нам повідомили представники Комітету захисту національної спадщини ГРВ.

Залишки археологічного об’єкту 12 століття, знайденого цього тижня фахівцями ДП ОАСУ «Волинські старожитності» і Волинського краєзнавчого музею, зруйнували під час несанкціонованих робіт розпочатих департаментом ЖКГ на історичному погості колишньої П’ятницької церкви.

Фрагмент житла 12 століття на П'ятницькій гірці. Луцьк.Фото 28.05.2013 року

Фрагмент житла 12 століття на П'ятницькій гірці. Луцьк.Фото 28.05.2013 року

Фото знищеного фрагменту житла 12 століття на П'ятницькій гірці. Луцьк. 30.05.2012 р.

Знищений фрагмент житла 12 століття на П'ятницькій гірці. Луцьк. Фото 30.05.2012 р.

Зауважимо, що виявити знахідки вдалося лише після ряду наших публікацій і скандалу, який здійняли громадські активісти з приводу чиновницького вандалізму на території об’єкту культурної спадщини. 27.05, під тиском «зверху», було підписано по суті абсурдний договір, завдяки якому археологам дозволили здійснити нагляд за незаконними і майже завершеними на той момент роботами. Але це дало хоч якусь можливість знайти цікаві артефакти. Не довго довелося тішитися дослідникам - унікальні залишки житла перших лучан вже цинічно знищено.

ЗУ «Про охорону культурної спадщини» чітко зазначає: якщо «під час проведення будь-яких земляних робіт виявлено знахідку археологічного або історичного характеру, виконавець робіт зобов'язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини та орган місцевого самоврядування, на території якого проводяться земляні роботи.» Продовжувати їх можна лише за наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини - на підставі погодженої з ним науково-проектної документації. Проте луцькій владі і її «блатним» фірмам закон не писаний. Навіть археологічні знахідки не зупинили незаконні роботи. Та й жодних погоджень щодо їхнього продовження немає. Луцький мер М.Романюк вчергове нахабно знехтував законом, а його підлеглі з міського управління культури (Т.Гнатів) вчергове продемонстрували свою повну бездарність і бездіяльність. Нагадаємо, що саме відділ охорони культурної спадщини цього управління на чолі з С.Годлевським повинен стежити за виконанням припису про заборону робіт на П'ятницькій і здійснювати нагляд за їх проведенням. Проте ці чиновники вже не перший рік  демонструють свою повну професійну нікчемність і самі є найбільшою загрозою для історичного і культурного простору міста.

Згідно з вимогами закону «Про охорону культурної спадщини», будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об'єктів культурної спадщини, повинні проводитися винятково після «повного дослідження цих об'єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт». Проте жодного договору з археологами про їх продовження Луцька міська рада не укладала. Про це нам повідомили в ДП ОАСУ «Волинські старожитності».

В своєму інтерв’ю одному з луцьких видань мер М.Романюк, припертий до стінки тиском Комітету захисту національної спадщини і луцьких журналістів, заявив про можливість проведення археологічних досліджень - «щойно з'являться фінансові можливості». Про можливості казни — за умов економічного колапсу і професійного вакууму в місті — годі й казати.

Свавілля продовжується. Луцьк втратив ще один об’єкт своєї історії.

31.05.2013 р. 


  1. igor_vt 4 червня 2013 10:17
    Луцьку туристичному бракуе iсторичних артефактiв i збереженноi архiтектури.
    Скiльки в Луцьку зховано пiд землею!
    Просто накривай скляними вiтринами в мiсцях виявлення i води натовпи вiд одного мiсця до другого.

  2. volynskiy 19 червня 2013 16:30
    Вандалізм вищого гатунку. Хоча, що очікувати від місцевої влади у якої взірець, двіччі засуджений "проффесор" України.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь