Будинок Л. Українки у Балаклаві досі не відновлено

Андрій Роїк

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Попри численні обіцянки влади й інвесторів будинок, в якому жила Леся Українка у Балаклаві, досі не відновлено. На запити місцевих активістів тамтешні чиновники не відповідають, а на територію Балаклавської бухти, де лишився фундамент будівлі, людей не пускають – там уже приватна власність.

Володимир Проценко, голова Севастопольського міського об’єднання «Просвіта» імені Т.Шевченка, вже не один рік намагається з’ясувати, чому будинок досі не реконструйовано. Хоча Леся Українка жила у ньому порівняно недовго – з 26 серпня по 12 жовтня 1907 року, - але він по-своєму унікальний, переконаний активіст: 

Ще у 2008 році в  «Урядовому кур’єрі» йшлося про те, що протягом року нові власники відновлять будинок, в якому жила Леся Українка. Але віз і нині там. Тепер інвестори розводять руками, - мовляв, не реконструювали, бо ніхто їм не надав фото і план відновлення будівлі. «Злукавили, - каже пан Володимир. – Адже фото є в архіві»:

Будинок де мешкала Леся Українка на набережній Балаклави

Зі слів Володимира Проценка, інвестори не зацікавлені в створенні музею на цій території. У них свої, комерційні, інтереси. А в держави, кажуть, грошей немає. От і проглядається нова тенденція 21 століття – руйнувати все, до чого рук і мізків не вистачає.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь