Волинський «Беркут» не битиме людей

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Волинські загони спецпідрозділу «Беркут» дійсно перебувають у Києві в резерві, але вони не застосовуватимуть силу до мирних мітингувальників Майдану. В цьому запевнив журналістів волинських мас-медіа, які пікетували обласне управління МВС, начальник цього відомства Олександр Терещук.

Прийти до стін УМВС журналістів спонукали нещодавні події у Києві. Нагадаємо, “беркутівці” побили 50 представників ЗМІ під час виконання ними службових обов'язків. Тримаючи в руках фотографії постраждалих, місцеві медійники зачитали звернення, підкріплене 50 підписами, до начальника управління Олександра Терещука.

Журналістський пікет під УМВС у Волинській області

Останній зазначив, що він особисто засуджує всі випадки побиття журналістів і звичайних людей під час подій у Києві. А також повідомив, що за фактами побиття представників ЗМІ триває службове розслідування.

Для зменшення професійних ризиків під час висвітлення подій, а також для збільшення безпеки журналістів і можливості надати їм допомогу, прес-служба волинського УМВС роздала медійникам жилети з написом «ПРЕСА» українською й англійською мовами.

Текст звернення журналістів до начальника управління МВС України у Волинській області: 

«Ми, журналісти волинських засобів масової інформації, глибоко обурені надзвичайно жорстокими нападами українських спецпідрозділів на репортерів, які висвітлювали масові протести в Києві. За численними повідомленнями у ЗМІ, під час останніх вихідних понад 50 журналістів були поранені під час зіткнень між міліцією та протестуючими у ході вуличних боїв в Києві та інших містах.

Десятки місцевих та закордонних журналістів були атаковані, а їх професійне обладнання було пошкоджене під час висвітлення протестів. Повідомляється, що декілька репортерів отримали поранення, включаючи переломи кісток і рани на голові від ударів каміння, а також застосування світлошумових гранат. Повідомлялося, що працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт та того, що вони ідентифікували себе саме як журналісти. 

Серед постраждалих журналістів – Олександр Перевозник, фотограф ЛігаБізнесІнформу, якого побив працівник спецпідрозділу не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «преса», та багато інших. Працівників ЗМІ бійці «Беркуту» лупцювали із особливими цинізмом та жорстокістю. 

Ми вважаємо, що вибачення Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за застосування сили з боку підпорядкованих йому міліцейських підрозділів «Беркут» і «Барс» виглядатиме лицемірством, якщо винні не будуть покарані найближчим часом.

Ми вимагаємо від начальника управління МВС України у Волинській області Терещука О.Д.:

1. Публічно засудити дії працівників міліції, які нещадно б’ють та калічать журналістів, перешкоджають виконувати професійні обов’язки. 

2. Письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Президента з вимогою провести термінове розслідування фактів побиття журналістів та покарати всіх виконавців та командирів, які чинили злочини проти журналістів. 

3. Не допустити жодних утисків та переслідувань журналістів у Волинській області. 
4. Припинити всі безпідставні кримінальні провадження щодо волинян, які порушені через висловлену ними громадянську позицію.

5. Письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора із пропозицією припинити кримінальне переслідування активістів, яким безпідставно закидають організацію провокацій під час сутичок на вулиці Банковій у Києві 1 грудня 2013 року.

У разі невиконання наших вимог, залишаємо за собою право вдаватися до всіх законних форм протесту, в тому числі інформаційного бойкоту».

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь