Українці ніколи не були пияками

Ірина Кунинець

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Нинішній український Майдан оголошено територією без алкоголю. І не безпідставно. Адже українці ніколи не були пияками. Зловживання алкоголем засуджували як за часів Київської Русі, так і в козацький період. Керуючись винятково здоровим глуздом, високою мораллю і загальноприйнятими чеснотами, вояки в різні часи неодноразово проявляли себе дуже гідно. Але ще й зараз є багато міфів про те, як вони пили. «Військово-територіальний орден, яким була Запорозька Січ, виключав п’янство. Козаки не були гультіпаками і пияками, як їх часто зображають у кіно й описують у книгах,» - переконаний Володимир Пришляк, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Алкоголізм засуджувався як моральний відступ від норми, - розповів телефоном спеціально для «Volyn Times» історик: 

Коли козаки на своїх чайках вирушали у морські походи й воювали із татарами і турками, серед них не могло бути п’яних. Нетверезого вояка одразу викидали за борт. Але водночас не можна стверджувати, що в історії українського козацтва зовсім не було алкоголю. Традиція «випивати» з’явилася у 16-17 століттях:

Козацька Україна, зі слів Володимира Пришляка, віддавала перевагу, крім традиційної горілки,  винам:

Масово оковитою почали зловживати у радянські часи. Одні – пили, інші – нарощували свої капітали. Крім того, влада добре розуміла, що споєним народом легше керувати.  

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь