ВОДТРК: як змінився картуз

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Революції, як лакмусовий папірець, проявляють обличчя кожного. Наразі йтиметься про найбільший телерадійний конгломерат області – Волинську ОДТРК. Ми переглянули й проаналізували стрічку новин на офіційному сайті компанії за період із середини листопада 2013-го року і до нинішнього дня. Зокрема, акцентували увагу на подіях чи коментарях, пов’язаних із Майданом. В результаті з’ясували, що інформація подавалася не завжди об’єктивно, подекуди - упереджено, а в деяких матеріалах не було збалансованості. Є також підстави вважати, що частина інформації замовчувалася. Аби не бути голослівними, пропонуємо хронологію подій, викладених у розділі «Новини Волині» на сайті http://voltv.com.ua/. 

26 листопада 2013р. з’явилася перша замітка про студентський Євромайдан у Луцьку. Інформації – не багато.

Далі – суцільні запевнення Януковича і його представників в регіоні про те, що Україна не зрікається європейського курсу. Зустріч страйкарів із Миколою Романюком, аби оголосити загальноміський страйк. І знову - Янукович, який наголосив про важливість мирних акцій, – уже після нічних подій 30 листопада. Про жорстокий розгін «Беркутом» мирних активістів і реакцію громади - жодного слова:

І – заява медиків про те, що вони - за євроінтеграцію, але проти страйку:

Поряд із заявою Захарченка про те, що 30 листопада «на Майдані з’явилися агресивні люди», – погляд на ситуацію Тетяни Дементьєвої, депутата від ПР у Луцькій міські раді:

Далі - знову Янукович про те, що дії на Майдані повинні отримати справедливу оцінку. А поряд із ним – Андрій Мельник, депутат обласної ради, представник Партії регіонів, зі своїми міркуваннями:

А ще - думка Ігоря Возняка, підприємця, батька 4-ох дітей, який відверто підтримує Президента і уряд. Чому саме він коментує ситуацію в країні і чому немає коментарів людей, які думають інакше? Запитання, швидше, риторичне.

Після цих повідомлень - заява Януковича із запрошенням опозиції до діалогу, яку одразу ж продублював на місцевому рівні Олександр Курилюк, заступник голови ОДА, і запевнення Азарова, що Україна рухається в Європу. 

А ще – думки вголос Олега Батюка, юриста, депутата обласної ради (Партія Регіонів), про те, що опозиція втрачає довіру виборців:

Олег Батюк ще неодноразово з’явиться у стрічці новин зі своїми коментарями з приводу Майдану і ситуації в країні. Чим зумовлена така довіра саме цьому юристу, можемо тільки здогадуватися. 

Висловилися про взаємини з Росією на глобальному і регіональному рівнях на сайті ВОДТРК також політоголи і місцеві діячі. Їхній меседж: Росія – нам не ворог.

23.12.2013р. Петро Михальчук переконує, що спецпризначенці чесно виконували свою роботу. На жаль, у матеріалі немає уточнення, хто такий Петро Михальчук і чому саме він цю ситуацію коментує:

Того ж таки 23 грудня у волинських новинах вигулькує віче у Луцьку. Зауважимо, що віча в нашому обласному центрі відбувалися кожної неділі, але інформації про це у стрічці ВОДТРК не знайшли:

26.12.2013р. у волинських новинах - практично пророцтво Януковича про те, як нам буде добре жити у 2014-му:

Матеріал про президентську кампанію, яка, на думку невідомого автора, розпочалася, з’явився 15 січня. У ньому є цитати депутата Зіньківської міської ради Полтавської області. Досі не відомо, яким чином він причетний до волинських новин. Зі змісту випливає, що Кличко – сумнівний кандидат у президенти:

«Удару» присвячені ще кілька повідомлень з ознаками «чорного піару».

Один раз «пощастило» потрапити у новинну стрічку і Яценюку.

20.01.2014 своїми думками з приводу Майдану поділився Іван Смоленг, керівник фракції Партії регіонів у Луцькій міській раді:

Одразу за ним – Сергій Денисов, який переконаний, що за криваві сутички в країні мають відповісти усі, але, передусім, ті, хто кидав «коктейлі Молотова» у правоохоронців:

Пізнавальні картинки про «антимайданівські» закони в Україні ВОДТРК розмістила 27 січня:

Далі – інформаційні терези хиталися. Не важко здогадатися, чому. Відбулися знакові події на місцевому рівні – змінився голова ОДА. Новопризначеному О.Башкаленку одразу прозвучала «хвалебна пісня» будівельників. Було ще віче, на якому люди висловилися проти нього, але про це – ні слова:

Потому з’явилися повідомлення про те, що влада почала звільняти затриманих активістів, а опозиція - деякі будівлі. 

18 лютого Олег Батюк розповів про те, як «мирні демонстранти перейшли межу», а 19 лютого він уже розмірковував про мислячих та відповідальних людей на Волині – в унісон із Іваном Смоленгом. Події розвивалися блискавично – того ж дня активісти Майдану безперешкодно «оселилися» в приміщенні обласної ради і ОДА:

А далі – суцільний Майдан, його герої, повідомлення про загиблих і постраждалих, а також про люстрацію, звернення митрополита Михаїла із закликом «не влаштовувати полювання на відьом»… 

Зважаючи на це, є всі підстави стверджувати, що протягом періоду кінець листопада 2013 року-20 лютого 2014-го Волинська ОДТРК відверто підтримувала у своєму ефірі провладну і позицію винятково представників Партії регіонів, а також замовчувала суспільно важливу інформацію. Це є порушенням ряду законів України, які регулюють роботу ЗМІ, а також Редакційного статуту ВОДТРК, зокрема, в таких пунктах: 

1.5. Мовлення Волинської ОДТРК має основною метою своєї діяльності правдиву, вчасну і докладну передачу суспільно-значимої інформації від її джерел до кожного члена суспільства.

5.3. … Забороняються втручання у формах, не передбачених законодавством України, у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом інформації, що поширюється, органів державної влади або органів місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно значимої інформації, накладення заборони на показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або їх посадових осіб.

Засадничі положення статуту передбачають, що «телерадіокомпанія має основною метою своєї діяльності правдиву, вчасну і докладну передачу суспільно значимої інформації. Телерадіокомпанія не обмежується захистом інтересів окремих груп інтересів, а дбає про загальний інтерес українського суспільства і кожного його індивіда – мати вдосталь високоякісної інформації задля прийняття відповідальних і зважених рішень кожним членом суспільства. Шляхом дотримання Засад редакційної політики, Телерадіокомпанія подає будь-яку інформацію безсторонньо і неупереджено.» 

Проаналізувавши новинну стрічку на офіційному сайті, а також знаючи ситуацію зсередини, маємо підстави стверджувати, що керівництво Волинської ОДТРК запроваджувало цензуру, порушувало основні засади журналістики і маніпулювало інформацією в політичних цілях.


  1. цибуля 26 лютого 2014 21:04

  2. цибуля 26 лютого 2014 21:11
    Для повноти картини хотів би надати посилання ще на одну інформацію цієї "злочинної" компанії http://voltv.com.ua/2014/02/18/ певне "незаангажований" автор пропустив її або не проаналізував...

  3. Ірина Кунинець 27 лютого 2014 9:36
    Ні, не забули. Януковича, якщо ви помітили, ми теж не усього тут розміщували - матеріал надто великий. День жалоби оголосив Луцький міський голова, якого ВОДТРК завжди підтримувала. 19 лютого Правий сектор у Луцьку захопив обласне УМВС і прокуратуру області. А на радіо "Луцьк" до того моменту щогодини лунав Янукович. Потім його з ефіру зняли. Якщо вам, Цибуле, потрібні ще факти - переслухайте випуски новин за проаналізований період. Ви ж маєте таку можливість.

  4. Ірина Кунинець 27 лютого 2014 9:45
    Користуючись нагодою, повідомляю, що рішення провести те чи інше журналістське розслідування або підняти важливу тему "Volyn Times" приймає колегіально. Матеріал розміщено, але з приводу ВОДТРК люди досі звертаються до нас. Можливо тому що час такий. Звертаються і з іншими темами. Ми реагуємо на все, але спочатку перевіряємо і шукаємо доказову базу.

  5. цибул-ля 27 лютого 2014 23:18

  6. цибул-ля 27 лютого 2014 23:18
    Пані Ірино, як на мене, проблема не в ВОДТРК... Для розуміння я розшифрую: Волинська обласна ДЕРЖАВНА телерадіокомпанія. Оскільки компанія ДЕРЖАВНА і фінансується з ДЕРЖАВНОГО бюджету то приречена доносити думку ДЕРЖАВНИХ мужів. Мало того ДЕРЖАВНІ органи влади укладають з нею угоду про висвітлення діяльності ДЕРЖАВНИХ діячів. Вибачте, але в нас таке законодавство...
    Працівники компанії як могли дотримувались принципів журналістики, знову ж таки в межах ДЕРЖАВНОГО регулювання.

  7. цибул-ля 27 лютого 2014 23:19
    Можливо справа все-таки в недолугому законодавстві , а не в компанії?
    Ви над цим не задумувались?

  8. цибул-ля 27 лютого 2014 23:28
    А про " -А на радіо "Луцьк" до того моменту щогодини лунав Янукович" ви лукавите , користуючись чутками а не фактами...
    Тому "-Ми реагуємо на все, але спочатку перевіряємо і шукаємо доказову базу." Перевірте перед тим , як писати неправду...

  9. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 18:03
    Януковича з ефіру я особисто чула. Кілька разів точно. З приводу висвітлення роботи органів державної влади - так, це прописано в законі. Але там немає жодного слова про те, що про владу треба говорити тільки добре. Чи були у ВОДТРК журналістські розслідування з приводу корупції і зловживання чиновників? І це питання не до журналістів, а до запровадженої редакційної політики. У жодному законі не написано, що новини мають бути тільки хорошими.Це пряма ознака втручання і цензури. "Хороші новини - у кожен дім" - гасло ВОДТРК.

  10. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 18:08
    Ну а Партія регіонів - то є все-таки партія, а не орган державної влади.

  11. цибуля 28 лютого 2014 20:37
    " -Ну а Партія регіонів - то є все-таки партія, а не орган державної влади."
    Цікаве твердження. А особливо, на поточний момент.

  12. цибуля 28 лютого 2014 20:44
    Дивно читати таке твердження " - У жодному законі не написано, що новини мають бути тільки хорошими."
    Ну, не знаю. Організуйте пограбування, розбій чи щось подібне, - подивимось можливо і потрапите в новини ВОДТРК. І "хороші" новини "розбавите" і претензій менше до новин буде...

  13. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 20:49
    Цікава і дивна Ваша пропозиція про пограбування. Тільки не до нас.
    Претензії до новин має громада. З 2001 по 2005 роки я працювала у службі інформації радіо "Луцьк". Тоді новини були якісно іншими і формувалися за іншими принципами. За них було не соромно. А тепер ВОДТРК прирівняла чиновників до мерців - бо тільки про них або добре, або нічого.

  14. цибуля 28 лютого 2014 20:51

    " -Януковича з ефіру я особисто чула. Кілька разів точно."
    Що години і кілька разів це , як говорять в Одесі, - дві великі різниці. Цікаво ваше "кілька" закінчується на одному чи на двох?
    "-переслухайте випуски новин за проаналізований період. Ви ж маєте таку можливість." Я дійсно маю таку можливість,- тому цікавлюсь...

  15. цибуля 28 лютого 2014 20:56
    "-Тоді новини були якісно іншими і формувалися за іншими принципами."
    І це лише тому, що така була ДЕРЖАВНА політика.
    Невже разом з Вами з радіостанції пішли всі професіонали?

  16. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 21:55
    Хтось пішов, а хтось лишився. Хтось був на одній посаді, а тепер - на іншій. Хтось не втручався в роботу журналістів, а хтось почав втручатись... Державна політика на якість новин впливати не повинна, якою б вона не була. Є стандарти журналістики і є закони, які регулюють діяльність ЗМІ. Все, що не відповідає цим законам, переходить у площину зловживань.

  17. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 22:28
    Хтось пішов, а хтось лишився. Хтось був на одній посаді, а тепер - на іншій. Хтось не втручався в роботу журналістів, а хтось почав втручатись... Державна політика на якість новин впливати не повинна, якою б вона не була. Є стандарти журналістики і є закони, які регулюють діяльність ЗМІ. Все, що не відповідає цим законам, переходить у площину зловживань.

  18. цибуля 28 лютого 2014 22:43
    "-є закони, які регулюють діяльність ЗМІ"
    закон як дишло...
    Цікаво, що (з точки зору законодавства) було порушено? Вказівку транслювати (на той час легітимного) президента???

  19. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 22:53
    А ви частіше спілкуйтеся з людьми. Вони вам все й розкажуть.

  20. цибуля 28 лютого 2014 23:05
    Це не відповідь на запитання: "-Цікаво, що (з точки зору законодавства) було порушено"

  21. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 23:09
    Зважаючи на це, є всі підстави стверджувати, що протягом періоду кінець листопада 2013 року-20 лютого 2014-го Волинська ОДТРК відверто підтримувала у своєму ефірі провладну і позицію винятково представників Партії регіонів, а також замовчувала суспільно важливу інформацію. Це є порушенням ряду законів України, які регулюють роботу ЗМІ, а також Редакційного статуту ВОДТРК, зокрема, в таких пунктах: і т.д.

  22. Ірина Кунинець 28 лютого 2014 23:09
    У матеріалі це є. Ви не уважно читали.

  23. цибуля 28 лютого 2014 23:29
    А Ви не уважно читали мої запитання, певне тому і не відповіли... А можливо, у Вас немає відповіді?

  24. Ірина Кунинець 1 березня 2014 8:34
    Оскільки для Вас "закон як дишло", кожна моя відповідь Вас не задовольнить. Вибачте, але не бачу сенсу у цих переписках. Якщо керівництво ВОДТРК все робило правильно і законно, то йому немає чого хвилюватись.

  25. Бобрик 1 березня 2014 16:20
    Іринко, мене вражає Ваша активність, ви ж колишній працівник ВОДТРК. А ваш чоловік займає там не останню посаду, чому ж він не повпливав на ситуацію.
    Сайт ВОДТРК завжди працював поганенько, я вважаю, що необєктивно моніторити лише інформацію з нього,а треба було б ще новини подивитись.
    Не вже ви самі претендуєте на посаду генерального директора, чи буде лобіювати інтереси свого чоловіка на це місце?

  26. Бобрик 1 березня 2014 16:22
    Чому ви не маєте претензій до інших ЗМІ, які лобіюють не провладні інтереси, а інтереси певних політичних сил?

  27. Бобрик 1 березня 2014 16:23
    І хто ви зрештою така, щоб робити такі висновки, нещодавно самі там працювали, чи я б корова МИЧАЛА.
    Вам має бути соромно, пані Ірино, плювати у ту криничку, з якої так довго водичку пили

  28. Ірина Кунинець 1 березня 2014 21:26
    Тому що працювала - тому й маю право такі висновки робити. Бо дуже добре знаю ситуацію зсередини. Мені не соромно. Я багато років віддала телерадіокомпанії чесною і самовідданою працею - тоді як деякі заробляли собі медалі, крісла і добре збільшили свої статки. Хай соромно буде тим, хто забув про совість, топчеться по людях, взявши їх під ноги, і вважає себе богом.

  29. Ірина Кунинець 1 березня 2014 21:31
    І взагалі, шановні Бобрики і Цибулі,майте сміливість підписуватися своїми іменами. Те, що ви гадите під такими прізвиськами, честі вам точно не додає.

  30. Бобрик 1 березня 2014 21:32
    Мабуть, ви дуже сильно образились на тих людей, які заробили собі ці статки, а вам нічого не довелося

  31. Бобрик 1 березня 2014 21:34
    Гадите Ви, на ту структуру де працювали, що невже десять років там не було цензуру, а як ви пішли, то зявилася?
    Що ж Ви така чесна і справедлива скільки часу там робили?

  32. Бобрик 1 березня 2014 21:36
    Не всі такі відважні, як Ви підписуватися своїми іменами.
    Здоровий глузд у людей поки переважає емоції.
    Вам тільки зачіпку дай, то зїсте

  33. Ірина Кунинець 1 березня 2014 22:02
    Ви самі себе з'їсте в гонитві за поживою. А в мене в житті інші цілі. ВОДТРК - це не приватна структура. Я працювала для людей, які неодноразово мені телефонували і надсилали смс, дякуючи за мої передачі. Вам цього ніколи не зрозуміти. Сподіваюся, хлопці на Майдані загинули не даремно... Всього доброго, Бобрику. Живіть щасливо, заколисуючи й далі свою совість.

  34. Бобрик 1 березня 2014 22:12
    Я радий за Вас, що Ви знайшли своє справжнє покликання і Ваша совість чиста. Більшість працівників ВОДТРК теж працюють для людей, а наживаються у цій стуктурі лише купка керівного складу, але до Вашої статті "за правду" це ніякого стосунку немає.

  35. цибуля 1 березня 2014 22:26
    "... ви гадите під такими прізвиськами, честі вам точно не додає." От вже не думав, що зайшов "погадити". Ірино, я думав Ви дещо толерантніші до думок, відмінних від Вашої. (тим більше , на цьому ресурсі ви - ЖУРНАЛІСТ).
    Власне пишучи таке: "А на радіо "Луцьк" до того моменту щогодини лунав Янукович." Ви дещо схожі на ВОДТРК - виконуєте чиюсь вказівку!

  36. цибуля 1 березня 2014 22:31
    Якби я хотів "заховатись", то процедуру "рестрації" (як у вас написано на сайті) пройшов би зовсім іншим чином. У Вас є повний доступ до електронної пошти кожного дописувача, чи не так?

  37. Ірина Кунинець 1 березня 2014 23:14
    Дякую, що стільки уваги моїй персоні. І дзвінки, і дописи, і розгляди в колективі, і коментарі... Якщо Вам полегшало - дуже рада. З огляду на ситуацію в країні наразі тему для себе вважаю закритою.

  38. Lenar 7 квітня 2014 12:20
    вкотре впевнююсь...з "ніками" дискутувати - тільки час даремно витрачати.)))
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь