Під час війни важливий спокій

Ірина Кунинець

Людина :: Психологія

В умовах воєнного стану важливо зберігати спокій і займатися своїми повсякденними справами. Бо страх – емоція «заразна», яка здатна передаватися, вважає практичний психолог Неоніла Войтович. Якщо навколо - хаос і невизначеність, вдома важливо берегти лад і спокій. «Абстрагуйтеся від постійного потоку інформації. Дивіться телевізор не частіше двох разів на день, а то й узагалі один, - радить фахівець. - І не забувайте про домашні повсякденні справи»: 

Пані Неоніла також рекомендує чітко визначити зони власного контролю, наприклад, задавши собі запитання «Чи можу я щось змінити, якщо весь час переглядатиму новини?» Постійне емоційне включення, на її думку, нічого доброго не принесе. Якщо ви все необхідне зробили, забезпечили вдома обійми, тепло, порядок і у вас ще є час, - запишіться у волонтери і допомагайте там, де це дійсно потрібно.

При цьому батькам варто не забувати, що поряд із ними – діти, які можуть щось чути і бачити, але не все розуміти. Вони – більш чутливі, ніж дорослі, до гнітючої атмосфери. Пояснюйте, що відбувається. Розкажіть, що будь-які труднощі – тимчасові: 

Якщо раніше діти грали в козаків, то тепер – у активістів. Нічого загрозливого, зі слів психолога, у цьому немає. Гра допомагає дітям зняти напругу і тиск. А дорослі можуть «пропрацювати» свої дії в різних можливих ситуаціях. Обміркуйте, що і як ви робитимете, якщо найгірший сценарій почне відбуватися. Придбайте все необхідне – на випадок цих подій. І пам’ятайте про час, який слід приділяти власним думкам і спокою. Знайдіть хоча б 15-30 хвилин у день для себе.


  1. igor_vt 21 березня 2014 13:27
    Доречно.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь