Пам’ять про Небесну сотню тулять у туалет

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

У сквері на П’ятницькій гірці, що в самому центрі Луцька, прямісінько на колишньому громадському туалеті, засипаному кілька місяців тому землею, священики УПЦ КП і луцька влада встановили хрест на честь героїв Небесної сотні - з перспективою будівництва тут каплички.

Правду кажуть: якщо Бог хоче покарати, то розум відбере… Цей процес відбувається занадто інтенсивно в головах багатьох наших місцевих владців і служителів у рясах. Історична П’ятницька Гірка, мабуть, стала справжньою «Голгофою» для залишків здорового глузду луцького мера і його чинуш. Лучани ще пам’ятають минулорічний скандал, коли він - усупереч позиції громади і фахівців, щоб догодити «кривосісі» Азарову, який мав приїхати в Луцьк, - нахабно і незаконно втулив парковку на історичний цвинтар 12 століття, що на П’ятницькій Гірці, а також зруйнував найстаріший луцький фонтан.

Парковка на місці цвинтаря 12 ст. П'ятницька Гірка

І тепер - на сороковини загиблих на Майдані - колишній секретар обкому КПРС, комуніст Романюк і місцева попівська братія цинічно поглумилися над пам’яттю хлопців, які віддали свої життя за злам системи — тієї, якій мер так віддано служив усе своє життя. Стійка позиція луцьких попів, які висвятили хрест на нужнику в переддень Великодня, вже й не дивує. Їм аби вигідно втулити чергове «дохідне місце». А чи це кладовище, чи … Церковний бізнес не пахне.

Хрест Небесній сотні на присипаних громадських туалетах

Громадські туалети під час їх присипання. П'ятницька Гірка 06.06.2013 р.

Прикро вразила лише позиція молоді з Правого Сектора, яка взяла участь у церемонії освяти. Чи вони дійсно не знали про символіку цього місця, чи теж виключили мізки, піддавшись пафосу. Або їх просто підставили… Слід хлопцям, як і всім лучанам, нарешті усвідомити, що це - глум. Не може гідно і шанобливо звучати молитва і горіти свіча пам’яті за загиблими героями Майдану на місці громадської вбиральні…

Хрест, сортир, смітники...

Цинізм не матиме меж доти, доки ці межі не встановить жорстка рука розуму. Українці, почнімо нарешті думати! Ми не маємо права бути дурнями у своїй країні. Хлопці з Небесної сотні дивляться на нас. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь