Щоби не стати гарматним м’ясом…

Ірина Шабала

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Гортаючи сторінки Інтернету, звернула увагу на незвичне оголошення, в якому громадське формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Волинський щит» запрошувало на навчання військово-польової медицини, володіння зброєю, правил безпеки.

Коли я поділилася новиною зі своєю знайомою, то дізналася, що вона вже місяць займається у «Волинському щиті». Як виявилося, в Луцьку діє громадське формування, мета якого – підготовка всіх охочих до бойових дій, до самозахисту та партизанського руху. Спочатку навчання проходили лише чоловіки, а з вересня почала функціонувати і жіноча група. Знайома похвалилася мені, що вже вміє перев’язувати рани, користуватися компасом та рацією, складати карти, витягати поранених із поля бою та ін. На моє питання «Навіщо воно тобі?» вона у здивуванні звела брови:

– Як навіщо? Якщо, не доведи Боже, ворог до Луцька дійде, я не плакатиму від жаху, сидячи під диваном, а воюватиму разом з іншими, або хоча б першу медичну допомогу надаватиму.

– А якщо у нас тут минеться без війни? – не вгамовувалась я.

– Знання за плечима не носити. Ніколи не знаєш, коли вони тобі зможуть знадобитися. Принаймні в екстремальних ситуаціях я вже точно не губитимуся! – відрізала жінка.

Важко було не погодитися. Моя цікавість змусила мене у перший же понеділок потрапити в обласний ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою, де і відбуваються заняття учасників «Волинського щита». В просторому спортивному залі на лавочках сиділи представниці прекрасної статі. Віковий діапазон був досить широким. Серед відвідувачок – і зовсім юні дівчата, і зрілі жінки. Перед ними виступав інструктор, одягнений у камуфляжну форму. Він показував різновиди рації і розповідав про те, як нею користуватися. Згодом інструктора просто завалили численними запитаннями, на які він давав чіткі відповіді, професійно і вичерпно.

Я поспілкувалася з одним із засновників громадського формування – Ігорем Левчуком.

 


– Ігоре, коли у вас виникла ідея створити «Волинський щит»? До речі, назва організації говорить сама за себе, тому запитувати – для чого, вважаю, немає потреби.

– Дійсно, ще з подій Майдану ми зрозуміли: незважаючи на величезний потенціал патріотизму, мужності і рішучості, українцям вкрай необхідне вміння організовуватись і грамотно захищатися. Щоб не бути «гарматним м’ясом» у чужій грі, потрібні сучасні фахові знання, набути яких – найголовніше завдання моменту. Людське життя – наш фундаментальний  пріоритет. У нас є класні інструктори, які діляться своїми вміннями і навичками. Ми переконані: здійснити повноцінну підготовку в десятиденний термін, за який нині готують військових для участі в АТО, – нонсенс і навіть злочин. А тому ми намагаємося це виправляти.

– Для кого передбачене навчання у «Волинському щиті» і в яких напрямках воно відбувається?

– Ми вчимо всіх, хто готовий захищати свій край. І тих, хто вже в перші дні війни виявили бажання добровольцями піти на Схід, і тих, хто не служив в армії, але має хороші фізичні дані. Всі вони проходять необхідну підготовку і сьогодні готові боронити свою країну. Багато з них вже поповнили ряди різних підрозділів, які воюють у гарячих точках. Заняття намагаємося проводити після роботи і у вихідні дні. Наші інструктори вчать систем виживання і самозахисту, правил поводження в умовах окупації, веденню партизанських дій… Ми абсолютно відкриті для всіх – як чоловіків, так і жінок. Для представниць прекрасної статі робимо акцент на вивченні методів надання першої медичної допомоги. Але, як виявилося, дівчата залюбки вчаться стріляти, орієнтуватися в лісі, опановують і інші, далеко не жіночі навички.

– Чи потрібно платити за таке навчання?

– Ми робимо це щиро, а тому – безкоштовно. Вважаю, що першочергове завдання сьогодні – не бізнес і «героїчне самолюбування», а збереження життя українців і припинення війни. Тому намагаємося максимально сприяти отриманню психологічної і військової підготовки для абсолютно всіх волинян. Нам немає коли сидіти по офісах. Війна – не кабінетна справа. Ми постійно в русі. Для занять користуємося базою військового ліцею. За це щиро вдячні його директору Павлові Боснюку і офіцерам ліцею, які розуміють усю серйозність нинішнього положення в країні і підтримують  нашу справу.

– Скажіть, Ігоре, яку політичну силу представляєте?

– Жодної. Існуючі партії ще не доросли до України і справжнього патріотизму. Ми незалежні від так званої політики та її камуфльованих проектів. Спочатку треба розібратись із зовнішнім ворогом, а тоді займемося внутрішньополітичними проблемами. І це, судячи із ситуації, теж буде фронт.

 


– «Волинський щит» функціонує, допоки існує небезпека війни. А далі?

– Для нас буде ще дуже багато роботи. Для боротьби з корупцією потрібні не тільки відповідні закони. Потрібна сила, причому організована і думаюча. А ще тривожить той факт, що багато зброї опинилося в руках терористів та бандитів. Де гарантія, що завтра вони не опиняться серед нас? Тому захист мирних мешканців дуже актуальний. Наша близькість до кордону із союзником ворога ставить багато актуальних завдань і там.

– Розкажіть, як можна потрапити на ваші навчання?

– Зважаючи на насичений графік наших занять, найкращий спосіб – це зв’язатися з нами через «польовий телефон» – 066-683-45-18.

15 жовтня громадське формування «Волинський щит» отримало офіційний статус. Вітаємо засновників та учасників групи!

Волинська газета

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь