Меморіал героям і брехня луцької влади

Ірина Кунинець

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Луцька влада нехтує громадською думкою й будь-що намагається встановити пам’ятники-химери на місці поховань загиблого під час трагічних подій Майдану Василя Мойсея і військових, які втратили життя на Сході України. Громадські активісти підловили посадовців на брехні й наполягають на прийнятті адекватних рішень. Одним із таких могло би стати створення Меморіалу Героїв Майдану, вважають вони.

Голова комісії міської ради з міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму Павло Данильчук вражений тим, як влада намагається зманіпулювати на горі людей, аби проштовхнути свій «совковий» проект: 

Представники експертної робочої групи, які брали участь у засіданні комісії, врахували незворотність процесу створення стели пам’яті Небесної сотні й розробили свої пропозиції. Вони просять владу перенести постамент з Меморіалу Слави, чию архітектоніку й ідеологічне навантаження він порушить, в інше місце – на Меморіал Героїв Майдану. Про це, а також про те, як посадовці намагаються обманути громаду, розповів координатор робочої групи Ігор Левчук

Громадські активісти вказують на абсолютну непрозорість використання коштів під час спорудження стели. На свій запит вони отримали лише загальну інформацію. Ні влада, ні скульптор про етапи здійснення робіт та їх фінансування перед людьми не звітують.

Схожа ситуація із проектом композиції Алеї героїв, які загинули у війні на сході України й поховані у Гаразджі, – його теж із громадою ніхто не узгоджував, а конкурсу взагалі не було. На думку Павла Данильчука, влада і в цьому випадку проявляє нефаховість й упертість: 

Експерти робочої групи запропонували комісії звернутися до луцької влади з проханням відмовитися від реалізації нинішнього проекту, організувати конкурс із залученням фахівців і лише тоді встановлювати пам’ятники. Члени комісії з такими пропозиціями погодилися. Але чи дослухається до них влада? Нещодавно луцький мер на своїй сторінці в інтернет-мережі Facebook висловив чіткий намір продовжувати розпочате, а дії активістів назвав передвиборчими. Хоча, саме його дії виглядають як намір поставити собі ще одну «галочку» у списку своїх «здобутків». Здоровий глузд участі в мерських задумах і планах, очевидно, не бере. Чи потрібен місту очільник, який так зухвало нехтує думкою громади, - питання риторичне.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь