У Луцьку вчитимуть любити дітей

Volyn Times

Афіша :: Виставки

Уже майже 100 років у світі ефективно застосовується вальдорфська педагогіка. Це – освітня програма, згідно з якою дитина отримує знання і навички з урахуванням її фізіологічних та психологічних особливостей у різний віковий період.

В Україні 13 років досліджували методику вальдорфської педагогіки, вивчали її вплив на дітей, прискіпливо стежили за тим, як вона «працює». Як результат – затверджені Міністерством освіти навчальні програми для українських вальдорфських садочків і шкіл. Наразі такі заклади є у Києві, Кривому Розі, Дніпропетровську й Одесі. Для того, щоб вони з’явилися ще й у Луцьку, слід пройти нелегкий, але надзвичайно важливий шлях.

Унікальність вальдорфської методики в тому, що на першому місці завжди – дитина. У дитячому садочку малюки мають можливість почуватися як вдома. Там вони займаються звичайнимим повсякденними справами і водночас – пізнають світ і самих себе через емоційні переживання навколишніх змін, мистецькі заняття і перші ремесла.

Шкільний період – по-своєму незвичайний і надзвичайний. Перший учитель зі своїм класом 8, а не 4 роки. За цей час він має можливість не тільки дати потрібні знання, а й стати справжнім наставником для кожного учня. У вальдорфських школах немає оцінок і підручників. Але є уроки-епохи, які допомагають засвоїти предмет грунтовніше, є багато ремесел – діти шиють, ліплять, малюють, різьблять, грають на музичних інструментах. Пізнавати життя і власні сили, закріплювати здобуті професійні навички вони вчаться у щорічних обов’язкових шкільних походах. Навчальна програма також включає евритмію – мистецтво слова і руху у їхньому поєднанні.

Випускники вальдорфських шкіл так само, як і учні традиційних загальноосвітніх закладів, складають іспити-ЗНО і вступають у вузи. Але їм легше зорієнтуватися з вибором професії, бо вони до того часу уже багато чого вміють.

У Луцьку є унікальна нагода долучитися до формування освітнього вальдорфського середовища. Вже є перші вихователі й вчителі, які спеціалізовано навчаються. Хоча, для вальдорфського педагога навчання – це процес постійний. Це – постійна робота над собою, здобуття нових знань й спостереження протягом усього життя за унікальним світом формування, виховання, дорослішання дитячої особистості. 

З 2 по 5 січня 2016 р. в обласному центрі Волині відбуватиметься вальдорфський семінар «Людинознавтсво як основа педагогіки» - за участю лекторів із Німеччини. Олена Кілльге - одна із засновників київської вальдорфської школи „Софія“ (1999 рік), а нині - евритміст у німецькій вальдорфській школі. Маттіас Кілльге – архітектор. Вони проведуть лекції й практичні заняття. Зареєструватися і дізнатися більше про семінар можна тут.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь