Попи знову риють на пам'ятках

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

На охоронній території багатостраждальних пам’яток національного значення - монастиря і костелу бернардинів (нині це Свято-Троїцький собор єпархії УПЦ КП) - знову самочинно ведуться роботи на пам’ятках і риють екскаватори. Варварів у рясах не зупиняє навіть відкрите місяць тому досудове слідство за фактом незаконних робіт на кладовищі, шахрайства з державним майном і нищення пам’ятки національного значення. Все беззаконня успішно прикривається в кабінетах т.зв. влади, яка видає одну за одною індульгенції луцькому головному попу Тимофію Зінкевичу.

Вже більше тижня ведуться роботи при вході в пам’ятку національного значення - костелі бернардинів. Жодних документів, що підтверджують їх законність, ніхто не надав. Міністерство культури й управління культури Волинської ОДА - також, про що офіційно і повідомило.

Зі слів завгоспа собору, роботи веде фірма «Гранітбуд». Як відомо, вона наближена до одного з керівників управлінь ВОДА, і це дещо пояснює таку реакцію чиновників. Жодних реставраторів, як це вимагає закон, тут і не передбачається. Наразі все, очевидно, роблять «шабашники».

Сьогодні вранці, 1 березня, на території Собору знову почала працювати важка техніка. Роботи здійснювалися прямісінько біля історичної в’їзної брами. Жодних дозволів і погоджень працівники єпархії не мали. Людина, яка представилась завгоспом, навіть про потребу їх існування не чула. Інформацію про земляні роботи в охоронній зоні представники Комітету захисту національної спадщини ГРВ передали в управління культури ЛМР, яке має в своєму складі відділ охорони культурної спадщини. Телефоном також було повідомлено начальника згадуваного відомства пані Тетяну Гнатів.  Проте, жодної реакції на кричущі порушення закону немає. Горезвісний начальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич, як завжди, проігнорував свої обов’язки.

О 16.00 роботи велися на повну. Під час риття екскаватора, біля вхідної брами, було виявлено невідомий архітектурний об’єкт, який намагалися розламати ковшем. На вимогу зупинити роботи, як цього вимагає ЗУ «Про охорону культурної спадщини» у випадку виявлення об’єктів і повідомити пам’яткоохорнців, представники церкви не реагували. Тільки після досить різкого і наполегливого зауваження про кримінальну відповідальність екскаваторник, всупереч вказівкам завгоспа, зупинив роботу.

Слідчо-оперативна група поліції, що прибула на виклик, зафіксувала факт чергового самоправства місцевих попів і долучить матеріали до вже відкритого кримінального провадження. Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Юрій Мазурик, який прийшов після чергового телефонного повідомлення керівництва управління культури замість свого нерадивого шефа, лише сфотографував наслідки.  Жодного, навіть профілактичного, реагування від місцевих чиновників так і не було.

Події навколо луцького собору дедалі більше нагадують міну сповільненої дії, що закладена самими церковниками під підвалини довіри до церкви. Саме такі варварські демонстративні публічні виклики засадам моралі і закону, що демонструє волинський владика Михаїл, відверто дискредитують поважний суспільний інститут в очах громади і підіграють ворогам України. З такими «святими отцями» нам ворогів не потрібно. Вони все роблять за них. Бридко і соромно.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь